Ναυάγιο σε Washington Group και G7 για το ελληνικό χρέος - Παραμένει στην σκληρή θέση η Γερμανία, αποχωρεί το ΔΝΤ

Δεν βγήκε λευκός καπνός από το θέρετρο Whistler του Καναδά και τη συνεδρίαση του G7 για το μείζον ελληνικό ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. 

Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στον Καναδά, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των G7, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους ενώ θα πρέπει να θεωρείται οριστικό ότι θα αποχωρήσει το ΔΝΤ από την Ελλάδα. 

Οι συζητήσεις πάντως θα συνεχιστούν, καθώς όπως αναφέρουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υπήρξε μικρή πρόοδος.... 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για την επίτευξη συμφωνίας έως τα τέλη Ιουνίου του 2018.

Πάντως ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν κάποια έστω μικρή πρόοδο το ΔΝΤ φαίνεται να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, διαψεύδοντας τις όποιες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν λόγω συμμετοχής της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Christine Lagarde στη συνάντηση.

Στην καθοριστική συνάντηση του Washington Group μετείχαν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz και ο Γάλλος ομόλογός του, Bruno Le Maire.

Τι ζητάει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ ζητά αυτόματο μηχανισμό και εμπροσθοβαρή μέτρα για το ελληνικό χρέος και η Γερμανία απορρίπτει τον αυτόματο μηχανισμό και προτείνει οπισθοβαρή μέτρα 20% με τη λήξη του τρίτου μνημονίου και 80% σε βάθος ετών.

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του G7 στον Καναδά παρέστη και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz.

Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο bankingnews «η Γερμανία μέχρι τώρα έχει ξεκάθαρη θέση για το ελληνικό χρέος.

Όχι σε αυτόματο μηχανισμό, το Eurogroup θα αποφασίζει πότε θα δίδονται τα μέτρα για το χρέος ενώ για το ζήτημα της επιμήκυνσης η Γερμανία επιμένει στα 3 χρόνια και υπό κάποιους όρους θα δεχόταν 5 χρόνια.

Επίσης η περίπτωση της Ιταλίας δεν βοηθάει την Ελλάδα.

Εάν η Γερμανία αρχίζει να δέχεται ευνοϊκά μέτρα για το ελληνικό χρέος θα ζητήσει και η νέα ιταλική κυβέρνηση ευνοϊκή μεταχείριση και θα χαθεί ο έλεγχος».

Και ενώ το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους παραμένει θολό…η Ελλάδα θα χρειαστεί κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας στην μεταμνημονιακή εποχή 25 με 30 δισεκ. όχι 15 δισεκ. που αρχικώς είχε εξεταστεί, οπότε ή θα αυξηθεί η τελευταία δόση από τον ESM ή θα επιτραπεί μεγαλύτερη χρήση repos.

Η συμμετοχή με περισσότερα κεφάλαια του ESM στην τελευταία δόση είναι τεχνικά εφικτή.

Ποια είναι η Γερμανική πρόταση για το ελληνικό χρέος

Η γερμανική πρόταση για το ελληνικό χρέος περιλαμβάνει.

1)Επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής για 3 χρόνια όχι για 5 ή 8 χρόνια ή 10 που ζητάει το ΔΝΤ.

2)Μετά τα 3 χρόνια επιμήκυνσης να υιοθετηθεί ένα υβριδικό μοντέλο του γαλλικού σχεδίου που συνδέει τα μέτρα ελάφρυνσης με την ανάπτυξη.

3)Η Γερμανία προτείνει κάθε 5 χρόνια ελέγχους για το χρέος δηλαδή να γίνεται αξιολόγηση των μέτρων, της απόδοσης τους με βάση έκθεση βιωσιμότητας DSA.

4)Η Γερμανία συναινεί εάν το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει.

Έχουν αποδεχθεί οι γερμανοί ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό τρίτο πρόγραμμα.

5)Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η Γερμανία θέλει την άμεση αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ή τμηματικά.

6)Τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα δοθούν τμηματικά.

Η ουσία πάντως είναι ότι με βάση αυτά τα μέτρα για το ΔΝΤ…με τίποτε δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.

Έχει τονιστεί ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που ετοιμάζει ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης αποτελεί καλή πρόφαση για την Γερμανία να δώσει τα λιγότερα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους...παρά την ιταλική κρίση.

Με βάση τα προτεινόμενα μέτρα η έννοια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι προκλητικά παρωχημένη, πρόκειται για μια υποτυπώδη μικρής κλίμακας διευθέτηση.

Πηγή: bankingnews.gr


via https://ift.tt/2LjfLho

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.