Σε οριακό σημείο οι σχέσεις (και) ΗΠΑ - Άγκυρας

Με αντίποινα απείλησε τις ΗΠΑ ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών σε περίπτωση παγώματος πώλησης οπλικών συστημάτων στη χώρα του. Ξεκινά η καυτή φάση της προεκλογικής διαδικασίας με τον Ερντογάν να ανακοινώνει το μανιφέστο του.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την πιθανή ακύρωση της πώλησης των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή και πρόσθεσε: «Θα απαντήσουμε δέοντος». Δηλώσεις που δείχνουν για μια ακόμη φορά την επιδείνωση της κόντρας Τουρκίας - Ηνωμένων Πολιτειών και μάλιστα την ημέρα που ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει το εκλογικό του μανιφέστο, στο 6ο τακτικό συνέδριο του κόμματός του στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν τελεί υπό αμερικανικές διαταγές η Τουρκία

Η κόντρα που ξεκίνησε με αφορμή τη στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας και τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, εντάθηκε με την απόφαση αγοράς των S-400 από την Ρωσία. Ο κ. Τσαβούσογλου διαμαρτυρήθηκε επίσης και για τις πιέσεις που δέχεται η Άγκυρα για την αγορά αυτή, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι ανάγκασε την Τουρκία να προχωρήσει με τους S-400, γιατί δεν της έδωσε τους πυραύλους Patriot και συνέχισε: «Αν δεν μου τους δίνεις εσύ, θα τους πάρω από άλλον... η Τουρκία δεν είναι χώρα που τελεί υπό τις διαταγές σου».

Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα θέσει αυτά τα θέματα σε συνάντηση που προγραμματίζεται με τον νέο αμερικανό ομόλογό του Πομπέο. Στα αγκάθια των σχέσεων με τις ΗΠΑ είναι και οι απειλές για επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Μύνμπιτς, αν δεν αποσυρθούς οι κουρδικές Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας ΥPG αλλά και η δίκη του κληρικού Μπράνσον στη Σμύρνη με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Προεκλογική πρεμιέρα με Ερντογάν

Σε αυτό λοιπόν το κλίμα στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον αλλά και με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από την Standard &Poor's μόλις πριν λίγες μέρες ξεκινάει και επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία ο Ταγίπ Ερντογάν με το σύνθημα «Αναγέννηση με τον ενθουσιασμό της πρώτης μέρας»

Φαίνεται πως οι κορώνες για τη δαιμονοποίηση της ξένης υπερδύναμης στο προεκλογικό σκηνικό θα είναι επίσης έντονες, αφού και η δυσαρέσκεια της Αγκύρας για το θέμα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρη. Εξάλλου, οι επιχειρήσεις κατά των γκιουλενιστών στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν σταματούν, αλλά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Σήμερα συνελήφθησαν 72 άτομα μόνο στην Σμύρνη, όπου η αστυνομία έκανε έφοδο σε 188 σημεία.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη
Πηγή: dw.com


via https://ift.tt/2HWQ2hX

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.