Τελεσίγραφο από Τόμσεν στο Βερολίνο

Μέχρι το τέλος του μήνα θα κριθεί αν το ΔΝΤ θα παραμείνει και θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα ή θα αποχωρίσει υπό το φως της κόντρας με τη Γερμανία για την ελάφρυνση του χρέους.

Αυτό εκτιμούσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός και εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα τόνιζε ότι αν όχι μέχρι τις 14 Μαΐου τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα το Ταμείο μοιραία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του ή θα αποχωρήσει.

Η ίδια πηγή παραδέχθηκε την οξεία αντιπαράθεση που υπήρξε προχθες το πρωί κατά την συνεδρίαση της άτυπης ομάδας, γνωστής ως Washington Group στις Βρυξέλλες, μεταξύ του εκπροσώπου της Γερμανίας και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν με τον τελευταίο να προειδοποιεί ότι αν η Γερμανία δεν υποχωρήσει στην απαίτηση της για ελάφρυνση χρέους σε δόσεις, το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι από την Παρασκευή η συζήτηση για το χρέος είναι δύσκολη. Οι Γερμανοί λένε ότι δεν γίνεται αυτόματος μηχανισμός χωρίς όρους, οι οποίοι θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή, σε αντίθεση με το με το ΔΝΤ που θέλει αυτόματη εφαρμογή των μέτρων διαφορετικά δεν μπορεί να κάνει θετική έκθεση βιωσιμότητας ( DSA ) του χρέος.

Πάντως η θέση τόσο των θεσμών όσο και των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν στο WG (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του Ιουνίου του 2017 που αναφέρει αυτόματη εφαρμογή των μέτρων για να δοθεί καθαρό σήμα στις αγορές.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι μετά τις γερμανικές και ολλανδικές εκλογές, η δύναμη έχει πάει προς την Ευρώπη και λιγότερο στο ΔΝΤ. Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένες τις δυσκολίες που υπάρχουν σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να επεκταθεί η δανειακή σύμβαση αλλά χωρίς νέους όρους για την Ελλάδα.

Πάντως η ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ εκτός από το θέμα του χρέους θέτει νέα δεδομένα και για την εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων του 2019 και του αφορολόγητου του 2020.

Τάσος Δασόπουλος
Πηγή: News247.gr


via https://ift.tt/2Ipg65a

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.