ΑΣ ΑΡΧΟΥΣΜΕ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Του Πέτρου Χασάπη
Ο Αϊνστάϊν είχε πει πως το 50% της λύσης ενός προβλήματος είναι η κατανόηση του προβλήματος.

Ας έρθουμε τώρα στην κατάστασή μας, στη χρεοκοπία της χώρας μας. Η χρεοκοπία στην οποία

οδηγήθηκε η μεταπολιτευτική Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία και την υφιστάμεθα όλοι μας. Προκειμένου λοιπόν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, θα πρέπει πρώτα να κατανοηθεί το πρόβλημα. Δηλαδή να κατανοηθεί η αιτία που προκάλεσε τη χρεοκοπία.

Ο κόσμος έξω έχει “δαγκώσει” τη βολική προπαγάνδα του ίδιου του συστήματος και την αναπαράγει άκριτα. Μια προπαγάνδα που λέει ότι “δεν φταίει το Σύνταγμα, φταίνε αυτοί που δεν το εφαρμόζουν”, ότι “δεν φταίνε οι νόμοι, αλλά αυτοί που δεν τους εφαρμόζουν”. Δηλαδή “πιάσε το αυγό και κούρευτο” ή “φύγε εσύ έλα εσύ”, για να λύσουμε το πρόβλημα.

Είναι αυτονόητο ότι τα πρόσωπα (πολιτικά και άλλα), που χειρίστηκαν τις τύχες της χώρας μετά το 1974, συμμετείχαν ενεργά στην πρόκληση της χρεοκοπίας. Όμως, είναι άραγε αυτή η κατανόηση του πραγματικού προβλήματος; Δηλαδή αν κάνουμε κάποια αλλαγή στα πρόσωπα λύσαμε το πρόβλημα; Όχι φυσικά. Το πραγματικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι εκεί και να μας παρασύρει στη διάλυση. Τα πρόσωπα αυτά δεν λειτούργησαν τυχαία, ούτε υπάρχουν κάποιοι άγγελοι ανάμεσά μας. Λειτούργησαν ως μια ενότητα ενός εξουσιαστικού συστήματος (πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, δικαστές, διοικητικοί, ένστολοι, ΔΥ, οικονομικοί ολιγάρχες κ.λ.π.), κάτω από συγκεκριμένους θεσμούς. Αυτούς δηλαδή που έχουμε, με κεντρικό πυρήνα όλων των θεσμών το ίδιο το Σύνταγμα, τον καταστατικό χάρτη του κράτους.

Όποιος είναι γνώστης και έχει μελετήσει το θέμα εξαντλητικά γνωρίζει πολύ καλά ότι το Σύνταγμα δεν παραβιάζεται. Απεναντίας εφαρμόζεται αυστηρά κατά γράμμα, όπως ακριβώς το ίδιο προβλέπει. Μην μένετε μόνο στις εύηχες αρχές που διακηρύττει το Σύνταγμα, αλλά εστιάστε στον τρόπο που το ίδιο προβλέπει το πως υλοποιούνται αυτές οι αρχές.Πως για παράδειγμα προβλέπεται η υλοποίηση της αρχής της ισότητας, της ελευθερίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής κυριαρχίας, του κράτους δικαίου κ.λ.π. Θα εκπλαγείτε όταν δείτε πως οι αρχές αυτές μένουν γράμμα κενό, από το ίδιο το Σύνταγμα. Ακούγεται περίεργο; Κι όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η αλήθεια από μόνη της είναι επαναστατική πράξη

Πρέπει λοιπόν να γίνουμε επαναστάτες. Επαναστάτες της σκέψης. Να υπερβούμε τα στερεότυπα. Πρέπει να φύγουμε από τη συντηρητική βολική άποψη ότι δεν φταίνε οι θεσμοί αλλά τα πρόσωπα που δεν τους εφαρμόζουν και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μήπως δεν φταίνε τα πρόσωπα ή δεν φταίνε μόνο τα πρόσωπα, αλλά και οι θεσμοί μέσα στους οποίους λειτουργούν; Μήπως δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα πρόσωπα και στις αποφάσεις τους, αλλά και στη “μηχανή” που παράγει αυτά τα πρόσωπα και αυτές τις αποφάσεις;

Αυτή η αλλαγή σκέψης και θεώρησης των πραγμάτων και μόνο, θα είναι η μεγαλύτερη επανάσταση που έκαναν ποτέ οι νεότεροι Έλληνες και θα συμπαρασύρει τα πάντα σε αμφισβήτηση, ανατροπή και αλλαγή. Θα μας οδηγήσει στο πέρασμα στην Δ΄ Ελληνική (πραγματική) Δημοκρατία που όλοι οραματιζόμαστε.
via https://ift.tt/2FYrVcD

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.