Τραμπ: Εκτός της συμφωνίας για το Ιράν οι ΗΠΑ

Την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επαναφορά των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης ανακοίνωσε χθες από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

ι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι θα υπογράψει τη διαταγή για να ξεκινήσει η επαναφορά των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Θα είναι "στο πιο υψηλό επίπεδο", ανέφερε, ενώ προειδοποίησε ότι οι χώρες που προσφέρουν βοήθεια στο Ιράν επίσης θα υποστούν κυρώσεις.

Όπως επισήμανε, οι κυρώσεις θα έχουν στόχο κρίσιμους τομείς της οικονομίας του Ιράν, όπως η ενέργεια, η βιομηχανία πετροχημικών και ο χρηματοοικονομικός κλάδος. Όσοι συναλλάσσονται με το Ιράν θα έχουν μια χρονική περίοδο για να περιορίσουν τις δραστηριότητες και τις επιχειρήσεις τους στη χώρα. Όσοι δεν το κάνουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές συνέπειες, προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι "καταστροφική", επισημαίνοντας ότι θεωρητικά θα προστάτευε τις ΗΠΑ, ωστόσο στην πραγματικότητα επέτρεψε στο καθεστώς να συνεχίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού αερίου.

"Η συμφωνία επέτρεψε στο καθεστώς να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις παράνομες δραστηριότητες, ενώ στην καλύτερη περίπτωση απλά καθυστέρησε την ικανότητα του για την απόκτηση πυρηνικών όπλων", ανέφερε.

Σημείωσε ακόμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει αποδείξεις ότι το Ιράν ψεύδεται επικαλούμενος τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία θα ασκήσει πίεση στο ιρανικό καθεστώς να αλλάξει την πορεία του.

Παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Ανκέλα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχαν καλέσει τις προηγούμενες ημέρες τον Αμερικανό πρόεδρο να παραμείνει στην παγκόσμια συμφωνία. Στην αντίθετα πλευρά, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου συντάχθηκε με τη "γραμμή" του Αμερικανού προέδρου.

Πηγή: capital.gr


via https://ift.tt/2wqg07N

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.