Μία ζέστη, μία κρύο για τη Σύνοδο ΗΠΑ-Β. Κορέας

Του Mark Fitzpatrick
Η ξαφνική ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας στις 16 Μαΐου ότι δεν θα προχωρήσει στις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τη Νότια Κορέα την ίδια ημέρα, και ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Βορείου Κορέας, έδειξε πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες στην κορεατική χερσόνησο.Ενώ αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να

είναι μέρος της λύσης, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τι προκάλεσε την απόφαση αυτή της Βόρειας Κορέας και πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η διπλωματία.

Όταν η Πιονγιάνγκ απείλησε να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής αναφορικά με την "στρατιωτική πρόκληση” των αεροπορικών ασκήσεων Max Thunder που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στο διάστημα 14-25 Μαΐου. Ο εκπρόσωπος του State Department, Heather Nauert, επισήμανε αμήχανα ότι ο Kim Jong-un είχε δηλώσει πως κατανοούσε την ανάγκη οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα να συνεχίσουν τις κοινές ασκήσεις τους. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η άσκηση Max Thunder είναι μέρος του ετήσιου προγράμματος εκπαίδευσης της συμμαχίας Νότιας Κορέας-ΗΠΑ”.

Τραβώντας ξαφνικά μια γραμμή στην άμμο αναφορικά με την άσκηση, φαίνεται ότι ο Kim είτε έχει δεύτερες σκέψεις είτε εκμεταλλεύεται το έντονο ενδιαφέρον του Trump για τη σύνοδο για να κερδίσει μόχλευση, ώστε να προάγει τον μακροπρόθεσμο στόχο του Βορρά για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Αναρωτιέμαι ακόμη εάν η πρόσφατη διπλωματία του Kim με τα χαμόγελα αμφισβητήθηκε από δυσαρεστημένους στρατηγούς στην Πιονγιάνγκ.

Δεν ήταν τόσο η ίδια η αεροπορική άσκηση που ενδιαφέρει τη Βόρεια Κορέα, αλλά ήταν το αεροσκάφος που συμμετείχε. Τα 100 αεροσκάφη που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση, περιλαμβάνουν Β-52 βομβαρδιστικά καθώς και μαχητικά stealth, F-22. Η Βόρεια Κορέα πάντα ανησυχεί για τις επισκέψεις στη Νότια Κορέα από ένα τέτοιο αεροσκάφος, η πρώτη επειδή είναι (τα αεροσκάφη) πυρηνικά ικανά και τα τελευταία εξαιτίας της ικανότητάς τους να διεξάγουν καίρια πλήγματα. Αυτά τα αεροσκάφη είναι μια πολύ ορατή επίδειξη της ικανότητας των ΗΠΑ να -σύμφωνα με τα λόγια του trump τον προηγούμενο Αύγουστο- πλήξουν με δύναμη τη Βόρεια Κορέα, "με μανία που δεν έχει ξαναδεί ποτέ αυτός ο κόσμος”.

Λίγες ώρες μετά από τη διαμαρτυρία της Βόρειας Κορέας, μια πηγή τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap ότι ενώ τα F-22 συμμετείχαν ήδη στις αεροπορικές ασκήσεις, τα Β-52 ίσως να μην συμμετείχαν. Αυτό θα ήταν σοφό.

Το ερώτημα παραμένει ωστόσο, για ποιον λόγο τα Β-52 και τα F-22 ήταν προγραμματισμένο να είναι στην άσκηση που θα άρχιζε. Δεν είχαν συμπεριληφθεί στην περσινή άσκηση Max Thunder, ούτε στην μεγαλύτερη συνδυαστική άσκηση του περασμένου μήνα, Foal Eagle. Με άλλα λόγια, η άσκηση Max Thunder αυτής της χρονιάς δεν ήταν μια "ρουτίνα”. Με τη διπλωματία να ακμάζει και καθώς υπάρχουν διευθετήσεις για μια σύνοδο κορυφής σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός, γιατί να οξυνθούν τα πνεύματα;

Ίσως ήταν μια λάθος κίνηση. Δεδομένου του αριθμού των κομματιών που λείπουν στην αμερικανική κυβέρνηση για την ώρα, τα λάθη είναι συνήθως συχνότερα. Πιο πιθανό ωστόσο, κάποια στελέχη της κυβέρνησης Trump θεώρησαν ότι οι πτήσεις των Β-52 είναι μια χρήσιμη ένδειξη προς τη Βόρεια Κορέα ότι η Αμερική δεν είναι μαλακή, όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί κάποιοι σχολιαστές. Η Max Thunder ήταν ένας τρόπος να δείξει ότι μπορεί ακόμη να ασκήσει μέγιστη πίεση. Το θέμα ήταν να πιέσει την Βόρεια Κορέα ώστε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παραχωρήσεις για την εκπλήρωση του αμερικανικού στόχου για "πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη διάλυση” (CVID) του πυρηνικού προγράμματος.

Η τακτική απέτυχε όταν οι Βορειοκορεάτες απέδειξαν ότι μπορούν επίσης να παίξουν αυτό το παιχνίδι. Πρέπει να έχουν ήδη ενοχληθεί από τον θριαμβευτικό τόνο του Trump για το ότι έχει καταφέρει τον Kim να συμφωνήσει ότι θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα. Η απάντηση του Kim έδειξε ότι για τη Βόρεια Κορέα, ο στόχος της "αποπυρηνικοποίησης της Κορεάτικης Χερσονήσου” όπως ανακοινώθηκε στη σύνοδο Panmunjom με τον Moon στις 27 Απριλίου, σημαίνει απομάκρυνση της αμερικανικής πυρηνικής "Απειλής” που συνδέεται με τη Νότια Κορέα. Φέρνοντας τα Β-52 στην χερσόνησο είναι η ίδια η εκδήλωση αυτής της απειλής.

Λίγες ώρες μετά την αρχική ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας στις 16 Μαΐου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Kim Kye Gwan, δήλωσε πως η Σύνοδος είναι σε κίνδυνο εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιμένουν μονομερώς από τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα και επικαλούνται τη Λιβύη ως μοντέλο, όπως επανειλημμένως προτείνει ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας John Bolton.

Οι τακτικές του Bolton επισκιάζουν το πιο ελκυστικό μήνυμα που προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, ο οποίος ενθουσιωδώς περιγράφει τα οικονομικά οφέλη που το CVID θα μπορούσε να φέρει στη Βόρεια Κορέα. Οι ΗΠΑ ασφαλώς μπορούν να διατηρήσουν μέγιστη πίεση χωρίς να το τρίψουν στη μύτη του Kim.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://ift.tt/2rLWPzP

Πηγή: capital.grvia https://ift.tt/2s9JmSK

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.