Stand By Me: Η ταινία των ’80ς που μας σημάδεψε για πάντα (On line movie)


Όσοι είναι άνω των 30 θυμούνται νοσταλγικά τη δεκαετία του ΄80 και σίγουρα ταυτίστηκαν σε κάποιο βαθμό με την τετραμελή παρέα αγοριών και τις περιπέτειες που έζησαν στην ταινία «Stand by me» (Στάσου Πλάι μου).

Το έργο του του Ρομπ Ράινερ δεν επηρέασε μόνο μια ολόκληρη γενιά αλλά και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, οι περισσότεροι από τους οποίους το 1986 δεν είχαν κλείσει τα 15. 

Ο Ρίβερ Φοίνιξ έχασε την παρθενιά του, ο Κόρεϊ Φέλντμαν είχε μεγαλώσει με έναν βίαιο πατέρα και ο Τζέρι Ο΄ Κόνελ δοκίμασε για πρώτη φορά μαριχουάνα.

Η επιτυχημένη ταινία που λίγο έλειψε να μην γίνει 

Βασισμένη στη νουβέλα του Στίβεν Κινγκ, το έργο περιγράφει την περιπέτεια τεσσάρων παιδιών, το καλοκαίρι του 1959, στην προσπάθειά τους να βρουν ένα αγνοούμενο αγόρι, που θεωρείται νεκρό. 

Οι τέσσερις φίλοι μέσα σε 48 ώρες περνούν καταπράσινες περιοχές του Όρεγκον και γραμμές τρένων, λίμνες γεμάτες με βδέλες και απέραντα λιβάδια μέχρι να βρουν το πτώμα του παιδιού. 

Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, δεν λείπουν τα πειράγματα, οι «κοκορομαχίες» και συζητήσεις για «φλέγοντα» ζητήματα, όπως τι ζώο είναι ο Γκούφι ή ποιος θα νικούσε σε μια μάχη ανάμεσα στον Σούπερμαν και τον «Mighty Mouse»! Βέβαια, δεν λείπουν και οι στιγμές έντονης φόρτισης, όπου τα τέσσερα παιδιά εξομολογούνται τους φόβους τους και τα μεγαλύτερα προβλήματά τους....

Οι τέσσερις φίλοι μέσα σε 48 ώρες περνούν καταπράσινες περιοχές του Όρεγκον και γραμμές τρένων, λίμνες γεμάτες με βδέλλες και απέραντα λιβάδια μέχρι να βρουν το πτώμα του αγοριού...


Η ταινία προβλήθηκε στις αμερικανικές αίθουσες τον Αύγουστο του 1986 και έγινε αμέσως τεράστια εμπορική επιτυχία. Μόνο στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια δολάρια σε ελάχιστες ημέρες, ενώ την επόμενη χρονιά η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα, προέκυψαν πολλές δυσκολίες. Αρχικός σκηνοθέτης του έργου είχε οριστεί ο Άντριαν Λιν. Ο βρετανός σκηνοθέτης όμως, μόλις είχε ολοκληρώσει την ταινία «9 1/2 εβδομάδες» και αποφάσισε να μην ασχοληθεί με τίποτα άλλο για τους επόμενους έξι μήνες.

Οι παραγωγοί του έργου δεν μπορούσαν να περιμένουν τόσο πολύ και τελικά αποφάσισαν να προσλάβουν τον Ρομπ Ράινερ. Με το που άρχισε ο Ράινερ τις οντισιόν για τους κύριους χαρακτήρες, ο παραγωγός Νόρμαν Λίαρ πούλησε την εταιρεία του, «Embassy Communications» στην «Coca- Cola». Η εταιρεία αναψυκτικών δεν είδε κάποιο πιθανό κέρδος από το γύρισμα του φιλμ και αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή. 


Ο Λίαρ, όμως, που είχε συνεργαστεί με τον Ράινερ στο παρελθόν, χρηματοδότησε από την τσέπη του το έργο, με ένα ποσό που άγγιξε τα 8 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ράινερ την ολοκλήρωσε και ο πρώτος που την είδε ήταν ο Στίβεν Κινγκ.

Ο συγγραφέας, συγκινημένος ζήτησε να φύγει από την αίθουσα και μετά από ένα τέταρτο επέστρεψε, λέγοντας στον σκηνοθέτη «ότι είναι η καλύτερη μεταφορά βιβλίου του σε ταινία μέχρι εκείνη τη στιγμή»....

Δείτε την κλασική πια ταινία με ελληνικούς υπότιτλους και εντελώς δωρεάν εδώ


via https://ift.tt/2HrkBYM

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.