Πανελλήνιες: Χρήσιμες συμβουλές για να στηρίξετε τα παιδιά σας

Οι Πανελλήνιες πλησιάζουν επικίνδυνα και όσοι έχετε υποψηφίους στο σπίτι θα έχετε καταλάβει πόση πίεση αισθάνονται, τόσο από το σχολείο και την κοινωνία όσο -και δυστυχώς- από εσάς… Πώς να βοηθήσετε τους… έφηβους σε απόγνωση που έχετε στο σπίτι σας;
Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές προς… αγχωμένους γονείς!

Προσπαθήστε να ελέγξετε το στρες των παιδιών σας

Βλέπετε πόσο αγχωμένο είναι το παιδί σας. Να δείχνετε κατανόηση! Αλλά μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε συχνά τη φράση: «Ξέρω ότι έχεις πολύ μεγάλο άγχος αυτόν τον καιρό αλλά οι γονείς σου δεν είναι ο σάκος του μποξ που θα ανέχονται τα πάντα. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για σένα ούτε για μας».

Να είστε ψύχραιμοι αλλά ειλικρινείς

Προσπαθείστε να μην εκφράζετε και να μην προβάλλετε στα παιδιά σας το δικό σας άγχος. Όσο αγχωμένοι και να είστε, μείνετε ψύχραιμοι. Βέβαια μη φτάσετε στο άλλο άκρο και το παιδί πιστεύει ότι δεν ενδιαφέρεστε!

Μην υποβιβάζετε τη σπουδαιότητα των Πανελληνίων

Φράσεις του τύπου «δεν είναι παρά ένα διαγώνισμα» δεν ταιριάζουν καθόλου στη συγκεκριμένη περίοδο. Το παιδί σας βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη ηλικία και αισθάνεται ότι κρίνεται το μέλλον του από τις επιδόσεις του στις Πανελλήνιες. Μην του πάτε κόντρα λοιπόν. Για εκείνο είναι το πιο σημαντικό βήμα της ζωής του μέχρι τώρα!

Βάλτε μαζί μικρούς στόχους

Βοηθήστε το να οργανώσει το διάβασμά του, βάλτε μικρούς στόχους και κάθε φορά που τους πετυχαίνει, προτείνετέ του μικρούς επαίνους: μια έξοδο, ένα διάλειμμα για να δει την αγαπημένη του σειρά… Έτσι θα είναι συγκεντρωμένο αλλά και πιο αποδοτικό!

Αντιστρέψτε τους ρόλους σας

Σας έχει συνηθίσει στον ρόλο αυτού που τα ξέρει όλα, κάτι που προσιδιάζει στον ρόλο του δασκάλου. Μπείτε στη θέση του μαθητή. Επιλέξτε και κάποιο μάθημα που δεν γνωρίζετε καλά για να έχει και ρεαλισμό το παιχνίδι ρόλων. Βάλτε του να σας εξηγήσει όσα γνωρίζει! Θα του δώσει κουράγιο, θα του αναπτερώσει το ηθικό και θα είναι γι΄αυτό και ένα καλό τεστ για να τσεκάρει τις γνώσεις του!

Μην του επιβάλλετε τους δικούς σας κανόνες μελέτης

Μπορεί να είναι παιδί σας, μπορεί να θέλετε να το βοηθήσετε αλλά έχει φτάσει σε μια ηλικία που μπορεί να καταλάβει σε μεγάλο βαθμό πώς μπορεί να διαβάσει, πώς θέλει να οργανώσει τη σκέψη του. Αν του προτείνετε πράγματα που βοηθούν εσάς στη μελέτη, τότε είναι λογικό να αντιδράσει. Αφήστε το να κάνει το πρόγραμμά του και επέμβετε όπως και όπου σας έχει ανάγκη!
Και καλή επιτυχία!
Ν.Κ.


via https://ift.tt/2HsID5t

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.