Σeξομανής χελώνος 100 χρονών έσωσε το είδος του κάνοντας πάνω από 800 παιδιά

Ένας σeξομανής “χελώνος” ηλικίας πάνω από 100 ετών έχει σώσει το είδος του από την εξαφάνιση.

Ο Diego έχει αποκτήσει 800 παιδιά στη ζωή του, εξαπλώνοντας το είδος του στο νησί Espanola της Νότιας Αμερικής.

“Είναι ένας σeξουαλικά ενεργός τύπος. Έχει συμβάλει αρκετά στην ανασύσταση του νησιού,” δήλωσε ο Washington Tapia, ειδικός διατήρησης χελωνών στο Εθνικό Πάρκο Galapagos.

Diego (pictured) gets his name because he was brought to the Galapagos islands from San Diego Zoo in California in the 1960s

Ο Diego είναι μία χελώνα Chelonoidis, ένα είδος χελώνας των Galapagos που βρίσκεται στη φύση μόνο στην Espanola.

Οι θεωρίες του επιστήμονα Charles Darwin για την επιβίωση του είδους του έχουν γίνει χάρη στη συμβολή του Diego, ο οποίος έχει σώσει το είδος του από την εξαφάνιση.

Diego is definitely the alpha male among the three male tortoises of his species which were tasked with repopulating Espanola

Πριν από 50 χρόνια, υπήρχαν μόνο δύο αρσενικά και 12 θηλυκά στο νησί.

Ο Diego ζει τώρα σε ένα κέντρο αναπαραγωγής χελωνών στο κοντινό νησί της Santa Cruz, όπου συνεχίζει να ζευγαρώνει με έξι θηλυκές χελώνες.

Ζυγίζει 82 κιλά και έχει μήκος περίπου 90 εκατοστά.

Ο Diego βρέθηκε στο ζωολογικό κήπο του San Diego – εξ ου και το όνομά του – αφού αναγνωρίστηκε ως είδος υπό εξαφάνιση και χάρη σ’ εκείνον, ξεκίνησε μια διεθνής εκστρατεία για την εύρεση περισσότερων σπάνιων χελωνών.

“Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς ή πότε έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρέπει να είχε φύγει από την Espanola κάποια στιγμή μεταξύ του 1900 και του 1959 από μια επιστημονική εκστρατεία,” δήλωσε ο Tapia.

Αρχικά βρισκόταν στο ζωολογικό κήπο της Καλιφόρνιας και το 1976, ο Diego επέστρεψε στο Galapagos και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής.

Diego (pictured) is the father of 40 percent of the tortoises on the island of Espanola

Λίγοι οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν πόσο αποτελεσματικός ήταν, κι αυτό μόλις πριν από έξι χρόνια.

“Κάναμε μια γενετική μελέτη και ανακαλύψαμε ότι ήταν ο πατέρας του 40% των απογόνων που ζουν στην άγρια ​​φύση στην Espanola,” δήλωσε η Tapia στην AFP.

Συνολικά, ζουν περίπου 2.000 χελώνες στο μικρό νησί. Χάρη στο πρόγραμμα, το είδος αυτό δεν κινδυνεύει πλέον με εξαφάνιση.

“Δεν θα έλεγα ότι ζουν πολλά είδη εκεί, γιατί τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι πιθανότατα υπήρχαν πάνω από 5.000 χελώνες στο νησί. Αλλά είναι ένας πληθυσμός που είναι σε πολύ καλή κατάσταση – και αυξάνεται, το οποίο είναι το πιο σημαντικό,” δήλωσε ο Tapia.

“Από τα 15 είδη γιγαντιαίας χελώνας που προέρχονταν από τα Galapagos, τα τρία έχουν εξαφανιστεί – αφού έπεσαν θύματα πειρατών του 18ου αιώνα, οι οποίοι λεηλάτησαν το εύθραυστο οικοσύστημα των νησιών.”


via http://ift.tt/2FCfMdT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.