Τα καλύτερα δωρεάν antivirus για το 2018

Η επιστημονική μέθοδος στην κατάταξη των antivirus

Για να ξεχωρίσουμε τα καλύτερα δωρεάν antivirus αυτή τη στιγμή στην αγορά, εμπιστευτήκαμε τις πιο πρόσφατες μετρήσεις των παρακάτω ανεξάρτητων εργαστηρίων:

Τα Καλύτερα Δωρεάν Antivirus για το 2018

Τα παρακάτω δωρεάν antivirus κατάφεραν να ξεχωρίσουν καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και να βραβευτούν για την απόδοση και τις επιδόσεις τους.

Bitdefender Antivirus Free Edition

Η Bitdefender σάρωσε τα βραβεία στις αναφορές όλων των εργαστηρίων. Για άλλη μια χρονιά, είναι στην κορυφή της προτίμησής μας.

AV-Comparatives

Στις δοκιμές του AV-Comparatives, η Bitdefender πέτυχε το μέγιστο βαθμό Advanced+ σε όλα τα test του 2017, και πήρε τα περισσότερα επιμέρους βραβεία από όλα τα antivirus.
Η Av-Comparatives, εκτός από τη μεγαλύτερη διάκριση "Product of the Year" (το προϊόν της χρονιάς), που κέρδισε η Bitdefender, εισήγαγε και τη διάκριση "Outstanding Product" (εξαιρετικό προϊόν), την οποία κέρδισε το Kaspersky Lab.
Ουσιαστικά, το Bitdefender και το Kaspersky ισοβάθμησαν. Επειδή όμως δεν ήταν δυνατόν δύο antivirus να είναι "το προϊόν της χρονιάς", πρόσθεσαν το "Outstanding Product" για να μην αδικήσουν και το Kaspersky, που πήρε συνολικά ένα επιμέρους βραβείο λιγότερο.
Πέραν τούτου, η Bitdefender ανέβηκε και στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και στα επιμέρους βραβεία, παίρνοντας το Χρυσό βραβείο στο Real-World Protection για την παροχή προστασίας σε πραγματικές συνθήκες.
Ταυτόχρονα πήρε και άλλα βραβεία, τα οποία παραθέτουμε συνοπτικά:
  • Χρυσό βραβείο στο Real-World Protection, για την παροχή προστασίας σε πραγματικές συνθήκες.
  • Αργυρό βραβείο στην κατηγορία "Malware Protection" (προστασία από κακόβουλο λογισμικό).
  • Αργυρό βραβείο στο "Malware Removal" (πλήρης απομάκρυνση κακόβουλου λογισμικού).
  • Χάλκινο βραβείο στο "Overall Performance" (πόσο ελαφρύ είναι το Antivirus, μικρή κατανάλωση πόρων).

AV-Test

Στις δοκιμές του AV-Test, το Bitdefender κατέκτησε την κορυφαία βαθμολογία 6/6, με βαθμολογίες 100% σε όλες τις δοκιμές για την προστασία στα Windows 10, 6/6 στα Windows 8.1 και 6/6 στα Windows 7.
Στο Usability, όσον αφορά την αποφυγή false positives και το να εντοπίζει λανθασμένα ασφαλές λογισμικό σαν μολυσμένο, το προϊόν αρίστευσε με 6/6 στα Windows 8.1, ενώ στα Windows 10 και Windows 7 πήρε 5,5/6.
Τέλος, η επαγγελματική έκδοση Endpoint Security αρίστευσε σε όλες τις κατηγορίες, κερδίζοντας το βραβείο "Top product" της χρονιάς στο AV-Test για την απόδοσή του.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η mobile έκδοση του Bitdefender αρίστευσε και στο Android.

Συμπέρασμα

Για μία ακόμα χρονιά, το Bitdefender αναδεικνύεται ως το κορυφαίο Antivirus στις δοκιμές των ανεξάρτητων εργαστηρίων, για όλα τα λειτουργικά συστήματα.
Αν σε αυτό προσθέσουμε τη δωρεάν τηλεφωνική τεχνική υποστήριξη στα Ελληνικά από την επίσημη αντιπροσωπεία, αλλά και την άμεση υποστήριξη στη γλώσσα μας σε πραγματικό χρόνο, την οποία διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι σε ερώτημα που υποβάλαμε, έχουμε μια υπερπλήρη πρόταση για την προστασία μας.
Να σημειωθεί πως οι δοκιμές των ανεξάρτητων εργαστηρίων έγιναν με το Bitdefender Internet Security.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως και η δωρεάν έκδοση του Bitdefender χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς μηχανή εντοπισμού ιών.
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η δωρεάν έκδοση υστερεί έναντι των πληρωμένων εκδόσεων, είναι πως το Internet Security παρέχει επιπλέον επιλογές, όπως το firewall, η ασφαλής πλοήγηση στο internet και η αποφυγή site με απάτες, ο password manager, και ο έλεγχος για το κατά πόσο είναι ασφαλές το WiFi μας.
Η βασική προστασία από ιούς βρίσκεται στο ίδιο υψηλό επίπεδο, χωρίς συμβιβασμούς. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως η δωρεάν έκδοση του Bitdefender έχει επανασχεδιαστεί εκ βάθρων.
Πλέον είναι πιο σύγχρονη και χρηστική από ποτέ, ενώ επιπλέον μπορούμε εύκολα να δούμε το Quarantine και να προσθέσουμε εξαιρέσεις, κάτι που δεν ήταν δυνατόν στην παλιά έκδοση.

Kaspersky Lab

Ένα από τα γνωστότερα δωρεάν antivirus της αγοράς, το Kaspersky, ήρθε σε απόλυτη ισοβαθμία στα τεστ με το Bitdefender, και όπως προείπαμε, βραβεύθηκε με το "Outstanding Product".

AV-Comparatives

Στο AV-Comparatives, το Kaspersky κατέκτησε το Advanced+ σε σε όλα τα test του 2017, όπως και το Bitdefender.
Κατέκτησε επίσης άλλα τρία βραβεία:
  • Χρυσό βραβείο στην κατηγορία "Malware Protection" (προστασία από κακόβουλο λογισμικό).
  • Αργυρό βραβείο στo "Real-World Protection" (παροχή προστασίας σε πραγματικές συνθήκες).
  • Χάλκινο βραβείο στo "Malware Removal" (πλήρης απομάκρυνση κακόβουλου λογισμικού).

AV-Test

Στις δοκιμές του AV-Test, το Kaspersky κατέκτησε την κορυφαία βαθμολογία 6/6 με βαθμολογίες 100% σε όλες τις δοκιμές για την προστασία στα Windows 10, 6/6 στα Windows 8.1 και 6/6 στα Windows 7.
Εξαιρετική απόδοση είχε όσον αφορά το πόσο επιβαρύνει το σύστημα, και την αποφυγή false positives.

Συμπέρασμα

Η ρωσική υπηρεσία προστασίας από ιούς είναι αναμφίβολα μια καλή λύση. Ωστόσο, δεν υπάρχει η άμεση τεχνική υποστήριξη στη γλώσσα μας. Επίσης, τα προηγμένα χαρακτηριστικά βρίσκονται φυσικά μόνο στην πληρωμένη έκδοση.

Avira Free

Έχοντας κατακτήσει φέτος λιγότερες διακρίσεις, το Avira παραμένει μία από τις κορυφαίες προτάσεις για antivirus, όμως υστερεί όσον αφορά την τεχνική υποστήριξη, η οποία είναι διαθέσιμη μόνο επί πληρωμή.

AV-Comparatives

Στις δοκιμές του AV-Comparatives, τo Avira δεν έπιασε την κορυφαία βαθμολογία του Advanced+, σε όλες τις κατηγορίες.
Ωστόσο, βρίσκεται ανάμεσα στα Top Rated προϊόντα της δοκιμής, και κατέκτησε επίσης άλλο ένα αργυρό βραβείο στο Real-World Protection για την παροχή προστασίας σε πραγματικές συνθήκες.

AV-Test

Στις δοκιμές του Av-test, το Avira κατέκτησε τη βαθμολογία 5.5/6 για την προστασία στα Windows 10, 6/6 στα Windows 8.1 και 6/6 στα Windows 7.
Πολύ καλή απόδοση είχε όσον αφορά το πόσο επιβαρύνει το σύστημα, και στην αποφυγή false positives.

Συμπέρασμα

Το πλεονέκτημα του Avira είναι ότι μπορούμε να έχουμε δωρεάν τη σουίτα προστασίας με τα βασικά, που συμπεριλαμβάνει και το δωρεάν antivirus.
To μεγάλο μειονέκτημα είναι πως ο χρήστης δε δικαιούται καθόλου τεχνική υποστήριξη από την εταιρεία σε περίπτωση προβλήματος στο σύστημά του κατά τον καθαρισμό.
Για την ακρίβεια, η Avira διαθέτει ένα "Experts Market", στο οποίο οι χρήστες πρέπει να πληρώσουν για να έχουν τεχνική βοήθεια από τους "Ειδικούς".

Avast! Free Antivirus

Ένα από τα γνωστότερα δωρεάν antivirus της αγοράς, το Avast, είχε σχετικά πεσμένη απόδοση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

AV-Comparatives

Το 2015, το Avast είχε πετύχει το Advanced+ σε πέντε από τις δοκιμές του AV-Comparatives. Κατά το 2017, η εφαρμογή δεν κατάφερε το ίδιο, υστερώντας σε κάποιες δοκιμές.
Όσον αφορά τα βραβεία, βρίσκεται ανάμεσα στα Top Rated προϊόντα της δοκιμής, και κατέκτησε επίσης άλλο ένα χάλκινο βραβείο στο Real-World Protection για την παροχή προστασίας σε πραγματικές συνθήκες.

AV-Test

Στο AV-Test, το Avast αρίστευσε, παίρνοντας 6/6 όσον αφορά την προστασία στα Windows 10, 6/6 στα Windows 8.1 και 6/6 στα Windows 7.
Ενώ στο AV-Comparatives το Avast διακρίθηκε για την απόδοσή του, στο AV-Test πήρε αρκετά πιο μέτριες κριτικές, με τη βαθμολογία του να βρίσκεται μεταξύ 3.5 και 5.5 στις τρεις εκδόσεις των Windows.
Πήγε όμως αρκετά καλά όσον αφορά την αποφυγή false positives, με 5.5 στα Windows 10 και 6 στα Windows 8/8.1

Συμπέρασμα

Όπως φάνηκε από τις δοκιμές, η παρουσία του Avast κατά το 2017 ήταν κατώτερη των προσδοκιών.
Δεν παύει, βέβαια, να είναι ένα αξιοπρεπές δωρεάν antivirus για την προστασία του υπολογιστή μας. Αν σας αρέσει καλύτερα σαν περιβάλλον από τις άλλες εναλλακτικές, θα ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της ηλεκτρονικής ασφάλειας.

AVG Antivirus Free

Το AVG παρουσίασε καλύτερη εικόνα με ανοδική πορεία το 2017, σε σύγκριση με το 2016.

AV-Comparatives

Στο AV-Comparatives, το AVG κατέκτησε το Advanced+ σε τέσσερις από τις δοκιμές κατά τη διάρκεια του 2017. Το 2016 είχε μία λιγότερη επιτυχία Advanced+.
Παρ' όλα αυτά, για τη χρονιά που μας πέρασε, το AVG πήρε ακριβώς τα ίδια βραβεία με το Avast.
Βρίσκεται ανάμεσα στα Top Rated προϊόντα της δοκιμής, και κατέκτησε επίσης άλλο ένα χάλκινο βραβείο στο Real-World Protection για την παροχή προστασίας σε πραγματικές συνθήκες.

AV-Test

Στο AV-Test, το AVG πήρε 6/6 όσον αφορά την προστασία στα Windows 10, 4.5/6 στα Windows 8.1 και 6/6 στα Windows 7.
Στην απόδοση πήρε 5.5/6 σε όλα τα λειτουργικά, ενώ ο εντοπισμός false positive ήταν 5.5/6 στα Windows 10 και 5/6 στις παλαιότερες εκδόσεις Windows.

Συμπέρασμα

Όπως και το Avast, το AVG δεν εντυπωσίασε με την απόδοσή του για το 2017. Αν όμως το προτιμάτε σαν περιβάλλον, δεν παύει να είναι ένα αξιοπρεπές δωρεάν antivirus.

Windows Defender - Αξίζει σαν δωρεάν antivirus;

Όπως πιθανώς θα παρατηρήσαμε, το Microsoft Security Essentials - που στα Windows 8.1 και Windows 10 το συναντάμε ως "Windows Defender" - παρότι έχει βελτιωθεί κατά πολύ σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, δεν έχει καλή βαθμολογία στο AV-Comparatives.
Η εικόνα του βελτιώνεται βέβαια στο AV-Test, όπου έχει αποσπάσει και ένα χάλκινο βραβείο στην αποφυγή false positives. Ωστόσο, δεν παύει η βαθμολογία του να υπολείπεται αρκετά των υπόλοιπων antivirus.

Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.


via http://ift.tt/2Iqfys6

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.