Κάποιοι «φωστήρες» στο υπουργείο Εργασίας έκριναν πως η σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να μείνει εκτός λίστας ανίατων ασθενειών

Εκτός της λίστας των μη αναστρέψιμων παθήσεων από τον νέο Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, τη λίστα των νόσων δηλαδή των οποίων η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ΄αόριστον, έχει βγάλει το υπουργείο Εργασίας τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις παγκόσμιες ιατρικές μελέτες, αφού τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας αποφάνθηκαν ότι δεν πρόκειται για μία ασθένεια που προκαλεί μόνιμες αναπηρίες, υποχρεώνοντας χιλιάδες πάσχοντες να μπαίνουν στην διαδικασία κάθε φορά να το αποδεικνύουν, δημιουργώντας τους επαναλαμβανόμενο και ψυχοφθόρο άγχος για την έκβαση της απόφασης.

Παγκοσμίως η Πολλαπλή Σκλήρυνση αναφέρεται από την επιστημονική κοινότητα ως μια πολυπαραγοντική νόσος, μια χρόνια διαταραχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) που επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, των οπτικών νεύρων και του νωτιαίου μυελού μέσω φλεγμονής και απώλειας ιστού. Οι υπάρχουσες θεραπείες αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα της ΣΚΠ, χωρίς να οδηγούν στην πλήρη ίαση.

«Είναι σαν δαχτυλικό αποτύπωμα, διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Άλλοι έχουν διαταραχές στην όραση ή την ούρηση, άλλοι αισθάνονται αδυναμία, μούδιασμα, κόπωση, τρέμουλο ή όλα αυτά μαζί. Προσωπικά, αυτό που με ταλαιπωρεί περισσότερο είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ένα από τα συμπτώματα της νόσου. Υπάρχουν ημέρες που επιστρέφω από τη δουλειά με τα μέσα συγκοινωνίας και με παίρνει ο ύπνος ακόμα για δύο στάσεις. Δεν μπορώ με τίποτα να κρατήσω τα μάτια μου ανοιχτά, όσο κι αν το θέλω. Καμιά φορά πιάνω κάποιον συνεπιβάτη και του ζητώ να με έχει στο νου του για να μην χάσω τη στάση. Δυστυχώς, πρέπει να μάθεις να ζεις με την απώλεια του ελέγχου σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς σου. Δεν είναι καθόλου εύκολο στην αρχή, όμως πρέπει να το αποδεχτείς και να πας παρακάτω. Διαπιστώνεις δυστυχώς, ειδικά αν είσαι control freak όπως εγώ, πω ς πλέον δεν έχεις τον έλεγχο πουθενά, ούτε καν στο σώμα σου», έχει περιγράψει μία ασθενής στο VICE για την ασθενείς που έχει προσβάλλει περίπου 100.000 ανθρώπους στη Βρετανία, 400.000 στις Η.Π.Α. και 10.000 στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) διαμαρτύρεται εντόνως σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως: «Παρά την επιστημονική τεκμηρίωση και την άοκνη προσπάθεια, οι διαβεβαιώσεις για ένταξη μορφών της Πολλαπλής Σκλήρυνσης στη λίστα των χρονίων παθήσεων, αλλά και αναθεώρηση του ελάχιστου ποσοστού αναπηρίας με την διάγνωση, παρέμειναν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Ο νέος ΕΠΠΠΑ όσο και η διεύρυνση του πίνακα των επ’ αόριστων παθήσεων αναπηρίας έδειξαν ότι χιλιάδες ΑμΣΚΠ στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να περνούν από τα Κ.Ε.Π.Α., μέσα από χρονοβόρες και βασανιστικές διαδικασίες, για να αποδεικνύουν πως η Πολλαπλή Σκλήρυνση παραμένει μια ανίατη, διαρκώς εξελισσόμενη νόσος, αγωνιώντας κάθε φορά για την έκβαση της απόφασης και την επίπτωση της στη σύνταξη ή το επίδομα που δικαιούνται.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι τα Άτομα Με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας παρουσιάζουν στην πλειονότητα σοβαρά κινητικά προβλήματα, επομένως ακόμη και η απλή προσέγγιση των ΚΕΠΑ, αποτελεί μία κοπιαστική διαδικασία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Το γεγονός ότι η πολιτεία παραβλέπει ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) αποτελεί μία ανίατη ασθένεια που προκαλεί μόνιμες αναπηρίες, συνιστά προσβολή απέναντι στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, που δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας αλλά και την ανάλγητη στάση του κράτους».

ΝΔ: Είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλάτι

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν βουλευτές της ΝΔ την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να αφήσει την πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας εκτός της λίστας των μη αναστρέψιμων παθήσεων.

Με ερώτηση που κατέθεσαν στους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, οι κύριοι Οικονόμου, Βρούτσης και Φωτήλας τονίζουν ότι πρόκειται για μια ανίατη ασθένεια που προκαλεί μόνιμες αναπηρίες και υποχρεώνει χιλιάδες πάσχοντες να μπαίνουν στη διαδικασία κάθε φορά να το αποδεικνύουν, δημιουργώντας τους επαναλαμβανόμενο και ψυχοφθόρο άγχος για την έκβαση της απόφασης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Οικονόμου τόνισε ότι πρόκειται για μια κακή απόφαση του κράτους, το οποίο αποφάσισε να συνεχίσει να ταλαιπωρεί 14.000 πολίτες. Στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ, «είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι».


via http://ift.tt/2EDsJVd

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.