Νέα έκκληση ΗΠΑ σε Άγκυρα για αυτοσυγκράτηση

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να διασφαλίσει τα σύνορά της, δήλωσε από την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερχον, ωστόσο ζήτησε από την Άγκυρα να δείξει αυτοσυγκράτηση στις επιχειρήσεις της στην Αφρίν της Συρίας και να αποφύγει ενέργειες που θα κλιμάκωναν τις εντάσεις στην περιοχή.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με

τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Τίλερσον δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές ανησυχίες για τους εργαζόμενους σε αποστολές στην Τουρκία και ζήτησε από την Άγκυρα να απελευθερώσουν έναν Αμερικανό πάστορα καθώς και άλλους Αμερικανούς που κρατούνται στην Τουρκία.

Ο κ. Τίλερσον δήλωσε πως οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την βαθιά και σημαντική σχέση τους με την Τουρκία, σημειώνοντας πως οι δυο χώρες μοιράζονται κοινούς στόχους στη Συρία, δηλαδή την καταπολέμηση του ISIS, την δημιουργία ασφαλών και σταθερών ζωνών, καθώς και μια ανεξάρτητη και ενωμένη Συρία.

Αναφερόμενος στο ακανθώδες θέμα του εξοπλισμού κουρδικών ομάδων, ο κ. Τίλερσον είπε πως τα όπλα που θα δοθούν στο SDF θα είναι περιορισμένα, η αποστολή θα είναι συγκεκριμένη και θα έχει ως βάση μόνο την επίτευξη στρατιωτικών στόχων.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία θα μπορέσει να αναλάβει βήματα από κοινού με τις ΗΠΑ στη Συρία, όταν οι Κούρδοι του YPG φύγουν από την Μανμπίτζ.

Ο ίδιος σημείωσε πως η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ σηματοδοτεί ένα κρίσιμο σημείο για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δυο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τίλερσον έφτασε χθες Πέμπτη στην Τουρκία, για διήμερες συναντήσεις με τούρκους αξιωματούχους, σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας λόγω των διαφορών των δυο χωρών στο θέμα της Συρίας.

Πηγή: Euro2Day.grvia http://ift.tt/2EJHoki

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.