Τι σημαίνει Wi-Fi; Η ιστορία της λέξης που στην ουσία ... δεν σημαίνει τίποτα!Τι σημαίνει Wi-Fi;
Πολλοί νομίζουν πως σημαίνει «Wireless Fidelity», «Ασύρματη Πιστότητα» δηλαδή.
Έχει όμως καμία σχέση αυτό με την πραγματικότητα;
Το Wi-Fi δεν δεν σημαίνει τίποτε. Δεν είναι καν ένα αρκτικόλεξο. Δεν υπάρχει νόημα πίσω από αυτό. Το λογότυπο Wi-Fi εφευρέθηκε από την Interbrand.
Και η αλήθεια είναι πως η εφεύρεση του λογότυπου Wi-Fi έχει την δική της ενδιαφέρουσα ιστορία.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ WI-FI

Ο μοναδικός σκοπός της εφεύρεσης του λογότυπου Wi-Fi ήταν να δημιουργήσει μια αίσθηση διαλειτουργικότητας και η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στις περαιτέρω προσπάθειες μάρκετινγκ.
Ο όρος Wi- Fi χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1999 και αποτελεί επινόηση της εταιρείας συμβούλων Interbrand. Η συμμαχία Wi- Fi είχε προσλάβει την Interbrand για να της βρει ένα όνομα λίγο πιο απλό και πιο «πιασάρικο» από το «IEEE 802.11bDirectSequence».
Info: Το IEEE 802.11 είναι μια οικογένεια προτύπων της IEEE για ασύρματα τοπικά δίκτυα (WLAN) που είχαν ως σκοπό να επεκτείνουν το 802.3 (Ethernet, το συνηθέστερο πρωτόκολλο ενσύρματης δικτύωσης υπολογιστών) στην ασύρματη περιοχή. Τα πρότυπα 802.11 είναι ευρύτερα γνωστά ως «WiFi» επειδή η WiFi Alliance, ένας οργανισμός ανεξάρτητος της IEEE, παρέχει την πιστοποίηση για τα προϊόντα που εμπίπτουν στις προδιαγραφές του 802.11. Αυτή η οικογένεια πρωτοκόλλων αποτελεί το καθιερωμένο πρότυπο της βιομηχανίας στον χώρο των ασύρματων τοπικών δικτύων.
Η ονομασία WiFi χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τις συσκευές WLAN που βασίζονται στην προδιαγραφή IEEE 802.11 b/g/n και εκπέμπουν σε συχνότητες 2.4GHz. Ωστόσο, το WiFi έχει επικρατήσει και ως όρος αναφερόμενος συνολικά στα ασύρματα τοπικά δίκτυα. Συνήθεις εφαρμογές του είναι η παροχή ασύρματων δυνατοτήτων πρόσβασης στο Internet, τηλεφωνίας μέσω διαδικτύου (VoIP) και διασύνδεσης μεταξύ ηλεκτρονικών συσκευών όπως τηλεοράσεις, ψηφιακές κάμερες, DVD Player και ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, το 802.11 βρίσκει εφαρμογές ασύρματης μετάδοσης, όπως για παράδειγμα στην μεταφορά φωτογραφιών από ψηφιακές κάμερες σε υπολογιστές για περαιτέρω επεξεργασία και εκτύπωση, αν και σε αυτόν τον τομέα έχει υποσκελιστεί από το πρωτόκολλο Bluetooth για τα πολύ μικρότερης εμβέλειας ασύρματα προσωπικά δίκτυα.
Για λίγο χρονικό διάστημα, η συμμαχία Wi- Fi χρησιμοποίησε στην διαφημιστική της εκστρατεία τον όρο «The Standard for Wireless Fidelity» ο οποίος όμως στην πραγματικότητα δεν σήμαινε τίποτα. Και αυτό, για να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι το Wi-Fi αποτελεί τα αρχικά του Wireless Fidelity ώστε να εντυπωθεί στην μνήμη των χρηστών.
Η WiFi Alliance είναι ένας πιστοποιών οργανισμός για ασύρματες συσκευές. Είναι κάτοχος της εμπορικής ονομασίας Wi-Fi που δεν σημαίνει wireless fidelity όπως ευρέως διαδίδεται.
Το fidelity σημαίνει πιστότητα· το «fi» δεν έχει να κάνει με «πιστότητα», είναι απλώς παρήχος του πιο παλιού hi-fi για λόγους εμπορίας.
Info: Από την στιγμή που πρωτο-χρησιμοποιήθηκε ο όρος «hi-fi» έχουν περάσει περίπου 60 χρόνια.
Λέγοντας ηχοσύστημα hi-fi εννοούμε ένα πακέτο συσκευών ήχου, οι οποίες μπορούν να μας προσφέρουν μουσικές ακροάσεις σε ποιότητα που πλησιάζει αυτή μιας αυθεντικής μουσικής παράστασης. Ένα τυπικό ηχοσύστημα σήμερα αποτελείται συνήθως από τις εξής συσκευές: CD player ή DVD (ακόμα καλύτερα σήμερα μπορεί να υπάρχει μια συσκευή Blu-ray), ενισχυτής, ένα σετ δύο ηχείων και πιθανώς κάποιο πικάπ για όσους έχουν συλλογές δίσκων βινυλίου. Δίπλα σε αυτά, όμως, μπορεί κανείς να συναντήσει σε πιο εξελιγμένα συστήματα και κάποιον προενισχυτή, έναν music server για τους «προχωρημένους» τεχνολογικά, αλλά και περισσότερα ηχεία για την απόδοση ήχου surround.
Για να επανέλθουμε στο θέμα μας όμως, το πιστοποιητικό του οργανισμού WiFi Alliance δίνεται σε τυποποιημένες συσκευές με δυνατότητα διαλειτουργίας. (Προδιαγραφή 802.11, ασύρματο Έθερνετ) με το αζημίωτο βέβαια.
 

ΤΟ WI-FI ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ WIRELESS FIDELITY

Στην ουσία, ο όρος wi-fi δεν είναι τίποτε άλλο από το εμπορικό όνομα του πρωτοκόλλου IEEE 802.11 για τα ασύρματα δίκτυα.
Αρχικά, η εταιρεία που λάνσαρε τα ασύρματα δίκτυα τύπου wi-fi στην αγορά, τα διαφήμισε με το σλόγκαν «Wireless Fidelity», δηλαδή «Ασύρματη Πιστότητα». Ο όρος «Wireless Fidelity» που χρησιμοποιήθηκε στο σλόγκαν, οδήγησε πολλούς να σκεφτούν ότι το Wi-Fi ήταν το ακρωνύμιο των λέξεων αυτών.
Και όμως, στην πραγματικότητα, το «πιασάρικο» αυτό όνομα δεν σημαίνει απολύτως τίποτε.
Μάλιστα, όπως προείπαμε, αργότερα αποκαλύφθηκε ότι προέκυψε ως λογοπαίγνιο με το hi-fi που χρησιμοποιείται για τα ηχοσυστήματα.
Όπως και να έχει, γεγονός παραμένει πως ο συσχετισμός του Wi-Fi με το «Wireless Fidelity», που ξεκίνησε από το διαφημιστικό σλόγκαν της εταιρείας, δεν είχε καμιά σχέση με την πραγματικότητα.


Περισσότερες ιστορίες λέξεων εδώ.


via http://ift.tt/2Bs4N4a

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.