Η Ισπανία προσφεύγει στο ΣτΕ ενάντια στην υποψηφιότητα Πουτζντεμόν

Η ισπανική κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα προς την απαγόρευση εκλογής του αυτοεξόριστου πρώην καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, ως επικεφαλής της ισπανικής περιφέρειας, σύμφωνα με δηλώσεις της αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ισπανίας Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Η κυβέρνηση ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να γνωμοδοτήσει για το αν μπορεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της απόφασης του προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου να ορίσει τον Κάρλες Πουτσδεμόν ως μοναδικό υποψήφιο στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Καταλονίας, δήλωσε η Σάενθ ντεΣανταμαρία σε συνέντευξη Τύπου.

Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδοτήσει θετικά, η προσφυγή θα κατατεθεί αμέσως, είπε.

Ο Πουτζντεμόν αυτοεξορίστηκε στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, προκειμένου να διαφύγει από τις διώξεις για τον ρόλο του στην προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας. Αποπέμφθηκε από τη Μαδρίτη, μαζί με ολόκληρη την κυβέρνησή του, τον περασμένο Οκτώβριο, μετά τη μονομερή κήρυξη της Δημοκρατίας της Καταλονίας από το καταλανικό κοινοβούλιο και η κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως τη διεξαγωγή νέων, πρόωρων εκλογών στη περιφέρεια, τις οποίες κέρδισαν, τον Δεκέμβριο, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Υπάρχει ένα ένταλμα σύλληψης εις βάρος του κ. Πουτσδεμόν, άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει (αν επιστρέψει) στην Ισπανία είναι να τεθεί στη διάθεση της δικαιοσύνης», είπε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε: «δεν διαθέτει την ελευθερία διακίνησης που θα του επέτρεπε να είναι παρών στο κοινοβούλιο».

Πηγή: sofokleousin.gr


via http://ift.tt/2rEJTPE

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.