Υπουργός Παιδείας: Δωρεάν από του χρόνου όλα τα βιβλία ξένων γλωσσών στου μαθητές
Από το επόμενο σχολικό έτος θα δίνονται δωρεάν στους μαθητές όλα τα βιβλία ξένων γλωσσών  , διαβεβαίωσε ο υπουργός Παδείας Κ. Γαβρόγλου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή   του ΚΚΕ Γιάννη  Δελή, σχετικά με τα ξενόγλωσσα σχολικά βιβλία που είναι επί πληρωμή σε όλα τα δημόσια Λύκεια.
Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε     «απαράδεκτο καθεστώς»  το οποίο κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση , όπως είπε και σημείωσε: «Δεν μπορεί το κράτος να συναλλάσσεται με εμπόρους. Είναι ενάντια στη δημόσια και δωρεάν παιδεία».  
Πλήρες πρόγραμμα   εκμάθησης των ξένων γλωσσών στα σχολεία
Ο Κώστας Γαβρόγλου   σχετικά με τα πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας ανακοίνωσε ότι  μέχρι τέλος Φεβρουαρίου το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμά του για το θέμα της εκμάθησης των ξένων γλωσσών στα σχολεία.
«Υπάρχει ένα έλλειμμα και το έλλειμα δεν είναι πρόβλημα των εκπαιδευτικών. Είναι όλη η δομή, η οποία οδηγεί, αναγκάζει, προτρέπει πολλές οικογένειες να στέλνουν τα παιδιά τους να μάθουν ξένες γλώσσες εκτός του σχολείου», είπε ο υπουργός Παιδείας , και τόνισε:«Ελπίζουμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να είμαστε σε θέση ανακοινώσουμε ένα πλήρες πρόγραμμα, που θα ενισχύσει δραματικά την εκμάθηση της ξένης γλώσσας μέσα στο σχολείο».
Η δευτερολογία του Γιάννη Δελή
Είναι ευχάριστο που το ακούσαμε αυτό από τον κύριο Υπουργό. Βεβαίως, θα είμαστε εδώ για να δούμε κατά πόσο θα εφαρμοστεί αυτό, γιατί από εξαγγελίες έχουμε χορτάσει.
Δεν έχω κάτι προσωπικό με τον κύριο Υπουργό, αλλά έχουμε κάθε λόγο να αμφιβάλλουμε. Και μάλιστα για την υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας, που επαναλαμβάνω ότι ακούσαμε με χαρά, ότι θα δίνονται αυτά τα βιβλία των ξένων γλωσσών από την επόμενη σχολική χρονιά δωρεάν, εμείς θα λέγαμε να γίνει από φέτος. Δεν καταλαβαίνουμε για ποιον λόγο δεν γίνεται αυτό.
Έχουμε, όμως, μία μικρή ένσταση για το ότι αυτή η εξαγγελία δεν στηρίζεται από κανένα κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση. Θυμίζω εδώ –το είχαμε πει και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό- ότι το κονδύλι που αφορά τα έξοδα, τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών είναι κατά 24 εκατομμύρια μειωμένο σε σχέση με πέρυσι για το 2018.
Δεν ξέρω εάν ο κύριος Υπουργός βρει κάποιο άλλο κονδύλι -πάντα υπάρχουν κάποια τέτοια κονδύλια- για να υποστηρίξει την εξαγγελία. Θα περιμένουμε.
Εμείς λέμε να μην περιμένουμε και ούτε ο κόσμος να περιμένει και να το διεκδικήσει από φέτος. Και να πούμε κάτι που το είπαμε και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό: Οι δαπάνες για την εκπαίδευση αντιστοιχούν περίπου στις δαπάνες για τους νατοϊκούς εξοπλισμούς. Τόσα είναι περίπου, γύρω στα 4 δισεκατομμύρια, και αυτό δείχνει πολλά κατά τη γνώμη μας.
Σε σχέση με την ανάγκη, που υπάρχει τουλάχιστον μέχρι σήμερα που μιλάμε,    ο μαθητής να μαθαίνει τις ξένες γλώσσες στο σχολείο και ο μαθητής και η οικογένειά του να πληρώνουν τα βιβλία και με την εξαγγελία, έτσι όπως ακούστηκε, ο Υπουργός άνοιξε το ζήτημα σχετικά με την αναμόρφωση των προγραμμάτων εκμάθησης των ξένων γλωσσών στο σχολείο. Κατά την άποψή μας, χρειάζεται μία ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται το μάθημα των ξένων γλωσσών στα σχολεία.
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.


via http://ift.tt/2DK86ZL

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.