Τετραετές το νέο «κοστούμι» για την Ελλάδα

Του Αργύρη Παπαστάθη
Λίγα 24ωρα μετά το Eurogroup της Δευτέρας το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει ως προς την επόμενη μέρα του τρίτου μνημονίου με βάση κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πηγές που συνομίλησαν με το newmoney.gr.

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

- Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να διαρκεί ως το φθινόπωρο του 2022 χωρίς «σκόντο» στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ. Ακριβώς επειδή θα διαρκέσει 4 χρόνια και κάτι δεν θα είναι η ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης ECCL, που διαρκεί ως 18 μήνες, λένε ευρωπαϊκές πηγές, αλλά ένα νέο υβριδικό πλαίσιο με παρόμοια χαρακτηριστικά, ενισχυμένη επιτήρηση και όρους για την ελάφρυνση για το χρέος όπως υπονόησε σαφώς στη συνέντευξη του στο Σκάι χθες το βράδυ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ

- Το ΔΝΤ μετά τη ρήξη με την κυβέρνηση Τραμπ για το θέμα της Βενεζουέλας μπαίνει στο ελληνικό πρόγραμμα και ήδη αναθεωρεί σε τεχνικό επίπεδο την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους για να βγάλει ως το Μάιο το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

- Οι Βρυξέλλες επιθυμούν την παραμονή του ΔΝΤ για 1 χρόνο τουλάχιστον και μετά τον Αύγουστο του 2018 ως εγγυητή για την επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό έχει ανοίξει ένα μεγάλο «παζάρι» ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, τις Βρυξέλλες και το Ταμείο με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να απαλύνει τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ για συντάξεις και αφορολόγητο.

Οι επιδιώξεις για το νεό 7ετές ομόλογο

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει μία φιλόδοξη έξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο στις αρχές Φεβρουαρίου για ένα ποσό 3 δισ ευρώ ή ακόμα και παραπάνω.

Η λογική, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, είναι ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα που προσφέρει ελκυστικό επιτόκιο σε σοβαρούς επενδυτές άρα πέρα από την επίτευξη ενός καλού επιτοκίου την ενδιαφέρει και η μαζικότητα της συμμετοχής ξένων θεσμικών Κεφαλαίων στην έκδοση.

Τα μηνύματα του Ντράγκι για το waiver

Στο παρασκήνιο η συνάντηση Ντράγκι, Δραγασάκη, Τσακαλώτου και άλλων στελεχών την προηγούμενη Δευτέρα δεν φαίνεται να απέδωσε τα προσδοκώμενα για την κυβέρνηση. Παρ' ότι απ' την ΕΚΤ τηρούν σιγήν ιχθύος πληροφορίες αναφέρουν ότι η θέση της Ευρωτράπεζας δεν αλλάζει και ότι εάν η Ελλάδα βγει χωρίς πλαίσιο απ' το μνημόνιο θα χάσει το waiver, όπως συνέβη με την Κύπρο.

Ευρωπαϊκοί κύκλοι: «Δεν προσφέρει ασφάλεια η καθαρή έξοδος»

Την ίδια στιγμή ευρωπαϊκοί κύκλοι λένε ότι το «clean exit» έτσι όπως το εννοεί η κυβέρνηση δεν προσφέρει ασφάλεια σε περίπτωση που υπάρξει αναταραχή στις αγορές τα επόμενα χρόνια. Ακόμα και εάν δεν είναι ευθύνη της Ελλάδας η χώρα μας, χωρίς πλαίσιο ασφαλείας, θα παραμένει ο «αδύναμος κρίκος», λένε οι ίδιες πηγές, και εάν δεν έχει εξασφαλίσει από τώρα τη συμφωνία των Ευρωπαίων και των Κοινοβουλίων τους για ένα πλαίσιο (λέγεται ότι Γερμανία και Γαλλία πλέον το συζητούν) θα είναι δύσκολο να ζητήσει προστασία σε δύο ή τρία χρόνια από τώρα.

Το σκεπτικό που αναπτύσσουν ευρωπαϊκοί κύκλοι είναι ότι το αργότερο το 2019 θα υπάρξουν εκλογές, ότι αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και για το 2020 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και επιπλέον η ισχύς της απλής αναλογικής στις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές ενέχει κινδύνους.

Σε αυτή τη γραμμή άλλωστε κινήθηκε και ο αναπλ. Υπ. Οικονονικών Γ. Χουλιαράκης παίρνοντας αποστάσεις πρόσφατα απ' το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα.

Πηγή: Newmoney.gr


via http://ift.tt/2DCUiRm

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.