7 φυσικοί τρόποι να καθαρίσετε τα χαλιά


Με τη δύναμη του ατμού

Αν έχετε σκούπα-ατμοκαθαριστή, αρκεί να την «οπλίσετε» με σκέτο νερό. Ο ατμός θα βάλει το χεράκι του και θα απομακρύνει τη βρωμιά χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε χημικά. Είναι ιδανική λύση για ένα γρήγορο καθάρισμα ή φρεσκάρισμα, ωστόσο να ξέρετε ότι οι δύσκολοι λεκέδες δεν θα φύγουν. Για να αρωματίσετε τα χαλιά σας, μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο.
*Φωτογραφία: itugek.org
Αλάτι και σόδα

Για τους επίμονους λεκέδες, φτιάξτε ένα μίγμα που θα αποτελείται από ίσα μέρη σόδας και αλατιού και απλώστε το στα σημεία που θέλετε να καθαρίσουν. Αφού το αφήσετε να δράσει για 4-5 ώρες, σκουπίστε πολύ καλά με την ηλεκτρική σκούπα.

Σαπούνι Μασσαλίας και νερό

Το σαπούνι Μασσαλίας είναι ξακουστό γιατί καθαρίζει σε βάθος, είναι φυσικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού. Για τα χαλιά, ακολουθήστε την εξής διαδικασία:

Προσθέστε λίγες σταγόνες υγρού σαπουνιού Μασσαλίας μέσα σε ένα μπολ με ζεστό νερό και τρίψτε στα επίμαχα σημεία με μία πετσέτα. Φροντίστε να κρατάτε μία ακόμα στεγνή πετσέτα για να σκουπίζετε μ’ αυτήν το επιπλέον σαπουνόνερο.
*Φωτογραφία: wikihow.com

Ξίδι και νερό

Αναμίξτε ¼ κουταλάκι του γλυκού λευκό ξίδι με περίπου 900 γραμμάρια νερό και βάλτε το μίγμα σε ένα μπουκαλάκι σπρέι. Ψεκάστε στα επίμαχα σημεία και έπειτα στεγνώστε το χρησιμοποιώντας ένα απορροφητικό πανάκι.
*Φωτογραφία: fiv5starhousecleaning.com
Μαγειρική σόδα

Καλύψτε δύσκολους λεκέδες όπως ο εμετός ή τα ούρα (ειδικά αν έχετε κατοικίδια) με μαγειρική σόδα. Εκτός του ότι θα καθαρίσει και θα απολυμάνει το χαλί, θα εξαφανίσει τις δυσάρεστες μυρωδιές. Αφήστε τη να δράσει για μισή ώρα και στη συνέχεια σκουπίστε κανονικά με την ηλεκτρική σκούπα.
*Φωτογραφία: constative.com

Καλαμποκάλευρο

Για λεκέδες που εισχωρούν βαθιά στο ύφασμα, όπως το μελάνι, φτιάξτε μία πάστα από γάλα και καλαμποκάλευρο. Αφήστε την πάνω στον λεκέ για αρκετές ώρες, μέχρι να απορροφηθεί και στη συνέχεια αφαιρέστε τα υπολείμματα που έχουν μείνει. Μετά, απλώς σκουπίστε και ξενοιάστε.

Ακόμα και το σκέτο καλαμποκάλευρο, όμως, μπορεί να εξαφανίσει τους πιο ήπιους λεκέδες. Η... συνταγή είναι η ίδια: πασπαλίζετε μ’ αυτό το χαλί, το αφήνετε για αρκετές ώρες και τέλος σκουπίζετε.

Παγάκια

Aν πάνω στο καλό σας χαλί έχει κολλήσει τσίχλα, η λύση είναι μία: να τοποθετήσετε πάνω της παγάκια έτσι ώστε να παγώσει. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τη προσεκτικά με ένα κουταλάκι.
*Φωτογραφία: professionalcleaninglondon.org.uk
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.


via http://ift.tt/2DuJq7p

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.