Φιλοευρωζωνική στροφή του Κινήματος 5 Αστέρων στην Ιταλία & αποχώρηση του Beppe Grillo

Λίγο πριν από τις επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία στις 5 Μαρτίου που θα μπορούσαν ή και μπορεί να δυναμιτίσουν το ισχύον ευρωαγκιστρωμένο σκηνικό της γειτονικής μας χώρας και ολόκληρης της ευρωζώνης, ο δημιουργός και πνευματικός πατέρας του Κινήματος των 5 Αστέρων, Beppe Grillo, αποφάσισε να αποχωρήσει από το κόμμα του δηλώνοντας απηυδισμένος από την πολιτική.

Ο Beppe Grillo ίδρυσε το M5s το 2009, με εφαλτήριο το προσωπικό του ιστολόγιό, μέσω του οποίου εξαπέλυε σφοδρά πυρά κατά της διαφθοράς στην πολιτική και με τοποθετήσεις ενάντια στην ευρωζώνη. Το blog του είχε μεγάλη απήχηση στους Ιταλούς ψηφοφόρους και αναπτύχθηκε ραγδαία καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση στις εκλογές του 2013.

Τις τελευταίες μέρες,συνέβη κάτι το απρόσμενο. Ο Grillo έσβησε απ’ το blog του τις περισσότερες αναφορές στο Κίνημα που δημιούργησε με τόση προσπάθεια και επιτυχία. Πρόκειται για μια εξόχως αμφιλεγόμενη κίνηση, όπου πολλοί βλέπουν την αγανάκτησή του απο το γεγονός ότι, ο επιλεχθής και με δική του προτροπή επικεφαλής του M5s νεαρός Λουίτζι Ντι Μάιο, έκανε θετικές δηλώσεις υπερ της ευρωζώνης, την οποία ο Μπέμπε Γκρίλο θεωρεί κόκκινο πανί.

Όλα αυτά θυμίζουν κάπως την ανάδειξη στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα από τον Αλέκο Αλαβάνο και τις μετέπειτα “κολοτούμπες” που ακολούθησαν και την αποκήρυξη του πρώτου από τον δεύτερο. Ο Αλέκος Αλαβάνος εξακολουθεί να προτάσσει την απαλλαγή της χώρας από την μέγγενη των μνημονίων με έξοδο από το ευρώ. Καταγγέλλει τον σημερινό Πρωθυπουργό που ο ίδιος ανέδειξε αναγνωρίζοντας ότι έκανε λάθος. “Και ο Χριστός έχει κάνει” λάθη έχει πει σε μια από τις συνεντεύξεις του, όταν του επιρίπτουν ευθύνες για την επιλογή και προώθηση του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος.

Στην Ιταλία ο αντίστοιχος “κολοτούμπας”, ο 31χρονος Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι, το διαζύγιο με τον Γκρίλο δεν συνιστά «άρνηση του παρελθόντος», ούτε «πατροκτονία». Γεγονός είναι όμως ότι, το Κίνημα των 5 Αστέρων μετά την φιλευρωζωνική στροφή του επικεφαλής νεαρού “κολοτούμπα”, καταρρέει στις δημοσκοπήσεις και από πρώτο έχει υποχωρήσει κατά 9-10 ποσοστιαίες μονάδες, πολύ πίσω από τον συνασπισμό της κεντροδεξιάς Forza Italia του Μπερλουσκόνι με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και τους επίσης ακροδεξιούς «Αδελφούς της Ιταλίας».Τρίτο και καταϊδρωμένο έρχεται το συστημικό Δημοκρατικό κόμμα του Μάριο Μόντι.

Γεγονός είναι ότι, το όλο πολιτικό κλίμα στην Ιταλία είναι ασαφές, αφού και εκεί έχουν μεγάλη εφαρμογή οι πολιτικές “κολοτούμπες” αλά Γκρέκα, με τις συνακόλουθες πολιτικές αναστατώσεις και ανακατατάξεις.Η “κολοτούμπα” όμως του νεαρού επικεφαλής του M5s, έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, γεγονός που συνδέεται και με την κατάρρευσή του στις δημοσκοπήσεις.

Η αναπάντεχη αυτή και δυσάρεστη εξέλιξη, επίσης αναδεικνύει ότι, το πολυεθνικό κατεστημένο της Νέας Τάξης και του Βερολίνου,παραμένει ακόμα ζωντανό και καταφέρνει να διασώζεται στη στροφή, παρ’ όλες τις καταστροφές που έχει επιφέρει και τις ήττες που υφίσταται διεθνώς.

Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα μέλος του G7 και η αποχώρησή της από τη ευρωζώνη θα έδινε το σήμα διάλυσής της. Όμως, το Βερολίνο δέχεται να κάνει πολλές υποχωρήσεις για να κρατήσει τους Ιταλούς μέσα στην αγκαλιά του, σε βαθμό που κάνει τα στραβά ματια ακόμα και για την ύπαρξη δύο προϋπολογισμών από τις Ιταλικές κυβερνήσεις. Μία για τη ευρωζώνη και μία για το εσωτερικό τςη χώρας.

Παρόμοια χατήρια δεν γίνονται φυσικά στην Ελλάδα που έχει μεταβληθεί στον κεντρικό καρπαζοεισπράκτορα της Ευρώπης.

Πηγή: odosdrachmis.gr


via http://ift.tt/2Flo0Xw

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.