Βέτο των ΗΠΑ σε ψήφισμα του ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ

Βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε για την απόρριψη της απόφασης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, άσκησαν οι ΗΠΑ.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα και στο επίκεντρο της βρέθηκε προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θα καλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ , βέτο ασκήθηκε από πλευράς της Ουάσινγκτον όπως αναμενόταν.

Τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη του Σ.Α. ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Την ψηφοφορία έχει ζητήσει η Αίγυπτος.

Η ψηφοφορία για την Ιερουσαλήμ αποτελεί μια «προσβολή και κόλαφος που δεν θα ξεχάσουμε», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλ, μετά την ψηφοφορία.

Για να εγκριθεί μια απόφαση πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον εννέα μέλη και να μην θέσει βέτο κανένα από τα μόνιμα μέλη, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα. Στην προ ημερών έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, η Βρετανία τάχθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών, η Ρωσία καταδίκασε τη στάση των ΗΠΑ, ενώ η Γαλλία δεν πήρε ξεκάθαρη θέση.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής οκτώ Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών και εκατοντάδες ακόμα έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις που μαίνονται στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.


via http://ift.tt/2BbjnBL

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.