Ενδοκυβερνητικές τριβές για την ονομασία των Σκοπίων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί την χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία που θα δοθεί στα Σκόπια. Υπογράμμισε πως αν το θέμα αυτό τεθεί στο τραπέζι, θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό του υπουργείου του, ο Π. Καμμένος υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί την ύπαρξη του Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων και τόνισε ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν υπάρξει σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ως αρχηγός κόμματος η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια εν ενεργεία απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία. Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, όταν είναι να ληφθεί μια τέτοια απόφαση υπάρχει ο δρόμος της ψηφοφορίας στη Βουλή και ο άλλος δρόμος με διαδικασία πιο θεσμική, δηλαδή διά του συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων. Όπως και να έχει εμείς ως ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουμε όνομα με τον όρο ''Μακεδονία''. Άρα αν υπάρχει πλειοψηφία περνάει, αν δεν υπάρχει δεν περνάει».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε αδειάσει τον Πάνο Καμμένο σχετικά με την ύπαρξη του όρου Μακεδονία στη νέα ονομασία των Σκοπίων, δηλώνοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι μια πλειοψηφία βουλευτών, όχι μια πλειοψηφία κομμάτων» και υπογράμμισε ότι και η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας.


via http://ift.tt/2zG4BgK

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.