7 τρόποι που χρησιμοποιούν οι εκμεταλλευτές για να χειραγωγήσουν τους άλλους
Γιατί επιστρέφουμε πίσω στους εκμεταλλευτές μας; Γιατί επιστρέφουμε αφού μας έχουν επιτεθεί; Οι απαντήσεις μπορούν να βρεθούν στις αμέτρητες στρατηγικές χειραγώγησης που χρησιμοποιούν όσοι εκμεταλλεύονται.
Οι στρατηγικές αυτές είναι πανούργες. Στην ένταση της στιγμής, μας κατακλύζουν με σύγχυση και απελπισία. Τέτοιες στιγμές, είμαστε περισσότερο ευάλωτοι και ευκολότερα χειραγωγήσιμοι από ποτέ.
Σ’ αυτό το άρθρο, θέλουμε να ρίξουμε μια ματιά στις στρατηγικές χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι εκμεταλλευτές. Ίσως έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον σας. Κάποιες φορές τις χρησιμοποιούμε και οι ίδιοι χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε.
Αυτό συμβαίνει επειδή βαθιά μέσα μας, θέλουμε τα πράγματα να γίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

1. ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ, ΘΑ ΘΥΜΩΣΩ

Όταν ο άλλος νιώθει ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, επιλέγει να θυμώσει. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν νιώθουν προσβεβλημένοι ή ότι εκφοβίζονται.
Με αυτόν τον τρόπο, γυρνούν την κατάσταση ανάποδα. Προσπαθούν να σας κάνουν να αισθανθείτε πως εσείς φταίτε για την κατάσταση. Αυτό γίνεται ώστε να απολογηθείτε εσείς και να πεισθείτε να αλλάξετε τις πράξεις σας.
Όλο αυτό γίνεται χωρίς εσείς να αντιληφθείτε πως θέτετε τον εαυτό σας στο έλεός τους.

2. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΑ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ

Αυτή είναι μία από τις μορφές χειραγώγησης που προκαλεί τον περισσότερο πόνο και σύγχυση. Οι εκμεταλλευτές χρησιμοποιούν φράσεις όπως «δεν το είπα ποτέ αυτό» ή «δεν θυμάσαι τι έλεγες;». Αυτές οι τακτικές κάνουν το θύμα να αμφιβάλλει για την ίδια του την πραγματικότητα.
Αυτό που θέλει ο εκμεταλλευτής είναι να κάνει το θύμα του να αμφιβάλλει για τον ίδιο του τον εαυτό. Στο τέλος, θα πάνε ενάντια στις ίδιες τους τις επιθυμίες.
Συμβαίνει συχνά. Αποτέλεσμα έχει, κάποια θύματα εκμετάλλευσης να μιλούν στους φίλους τους και να λένε τη δική τους οπτική της κατάστασης. Κάνοντάς το αυτό, μπορούν να καταλάβουν αν όλο αυτό είναι προϊόν της φαντασίας τους ή όχι.

3. ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΕΠΕΙΔΗ… Σ’ ΑΓΑΠΑΩ;

Προσέχετε αυτήν τη δικαιολογία. Ειδικά αν χρησιμοποιείται για την υπεράσπιση κακοποίησης με μπουνιές, κλωτσιές ή προσβολές.
Αν κάποιος άνθρωπος σηκώσει χέρι εναντίον σας, αν προσπαθήσει να σας χειραγωγήσει ή να σας ελέγξει, αν προσπαθεί να σας αποτρέπει από το να κινείστε ελεύθερα, αν δείχνει συνεχώς να σας ζηλεύει ή προσπαθεί να σας ταπεινώσει, προσέχετε… Αυτό δεν είναι αγάπη.
Το να αγαπάς κάποιον άνευ όρων είναι πολύ διαφορετικό από τον εμμονικό έλεγχο. Όταν αγαπάμε κάποιον πραγματικά, δεν έχει σημασία αν είναι ή όχι μαζί μας.
Το σημαντικότερο είναι πως ο σύντροφός μας είναι ευτυχισμένος.

4. ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ, ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ

Υπάρχουν κάποιες φράσεις που χρησιμοποιούν οι εκμεταλλευτές για συναισθηματικό εκβιασμό. Μοιάζουν κάπως έτσι «αν δεν το κάνεις τώρα, θα συμβεί την επόμενη φορά» ή «αν δεν βγεις μαζί μου, θα αυτοκτονήσω».
Κάνοντας αυτό, ο εκμεταλλευτής θέλει το θύμα να νιώσει υπεύθυνο. Και στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές είναι ανοησίες.
Ο εκμεταλλευτής προσπαθεί να τρομάξει το άλλο πρόσωπο για να βγει μαζί του. Παρότι δεν είναι αυτό που θέλει το θύμα, ο εκμεταλλευτής ποθεί τον έλεγχο.

5. ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΩ

Συχνά, αν ο σύντροφός σας σάς χτυπήσει ή σας εκμεταλλευτεί, υπόσχεται ότι θα αλλάξει. Πιστέψτε μας, δεν θα συμβεί ποτέ.
Προσέξτε όταν ο σύντροφός σας σηκώσει το χέρι του εναντίον σας και προσπαθήσει να σας ελέγξει ή να σας εκμεταλλευτεί. Σ’ αυτό το σημείο, η εμπιστοσύνη, η αγάπη και ο σεβασμός, έχουν φύγει από την πόρτα.
Είναι ωραίο να πιστεύουμε πως οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως, είναι απλά μια φαντασία. Αν σας έχει χτυπήσει ήδη μια φορά, δεν τον σταματάει τίποτα από το να το κάνει ξανά.

6. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Όλοι οι εκμεταλλευτές προσπαθούν να σας εμποδίζουν από το να πάρετε τον χρόνο σας, για να σκεφθείτε και να λογικευτείτε. Κάνοντάς το αυτό, εξασφαλίζουν τη νίκη τους.
Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να πάρετε τον χρόνο σας. Πολεμήστε για το χρόνο που χρειάζεστε ώστε να έχετε μια καλή οπτική της κατάστασης.
Οι εκμεταλλευτές επιμένουν να πάρετε αποφάσεις επιτόπου. Αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία από τις πολλές στρατηγικές χειραγώγησης.

7. ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ

Οι εκμεταλλευτές γνωρίζουν ότι πρέπει να κρατούν το θύμα τους μακριά από τους φίλους τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όλοι αυτοί είναι άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν το θύμα να δραπετεύσει.
Εξαιτίας αυτού, θα προσπαθήσουν να σας κρατήσουν μακριά από τα άτομα που αγαπάτε. Ίσως ξεκινήσουν να κατασκευάζουν ιστορίες γι’ αυτά τα άτομα, ώστε να αλλάξουν τον τρόπο που τα βλέπετε.
Σύντομα, θα αρχίσετε να σκέφτεστε ότι δεν χρειάζεστε τους φίλους σας. Ίσως σκεφτείτε ακόμα, πως ο σύντροφός σας είναι ο μοναδικός στον οποίο χρειάζεται να εστιάσετε. Αυτό συμβαίνει όταν πιστεύετε πως όλοι οι υπόλοιποι δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικοί.
Προσέχετε… Σ’ αυτή την περίπτωση, είστε υπό τον έλεγχο ενός πραγματικού χειραγωγού.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία στο τελευταίο σημείο, είναι πως δεν αντιλαμβάνεστε τι έχει συμβεί, μέχρι να είναι πολύ αργά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εκμεταλλευτής παίρνει τον χρόνο του να δράσει αργά, αντί αμέσως.
Ξεκινούν αργά με το να θυμώνουν, να σας κάνουν να αμφιβάλλετε, λένε «σ’ αγαπώ» και χρησιμοποιούν κι άλλα τεχνάσματα. Όλα αυτά για να σιγουρευτούν ότι θα πέσετε στα δίκτυα τους.
Όσο το συντομότερο ανοίξετε τα μάτια σας, τόσο το καλύτερο.
ΠΗΓΗ: MEYGEIA.GR 


via http://ift.tt/2nG479F

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.