Ο Μαδούρο αποκλείει την αντιπολίτευση από τις προεδρικές εκλογές του 2018 λόγω της αποχής τους στις δημοτικές

Την απόφαση της πλήρους ελεγχόμενης από τον ίδιο Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης να μην επιτρέψει στα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές του 2018 ανακοίνωσε ο Νικολάς Μαδούρο το βράδυ της Κυριακής, ημέρα διεξαγωγής των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στη χώρα.

«Κάθε κόμμα που δεν συμμετείχε σήμερα και προέτρεψε σε αποχή από τις εκλογές δεν μπορεί πλέον να συμμετάσχει» στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι απόφαση της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης.

Αν και με τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να απέχουν ο ίδιος ο Μαδούρο έκανε λόγο για «θρίαμβο» υποστηρίζοντας ότι έχει κερδίσει σε περισσότερους από τους 300 δήμους της χώρας από τους 335.

«Κερδίσαμε σε πάνω από 300 δήμους της χώρας, από τους 335» έναντι 242 που έλεγχε ήδη το PSUV, δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στο Καράκας, μετά τις τοπικές εκλογές η συμμετοχή στις οποίες ανήλθε στο 47,32%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (Consejo Nacional Electoral, CNE).

Λίγο νωρίτερα, το CNE είχε ανακηρύξει τους τσαβίστας-από το όνομα του εκλιπόντος πρώην προέδρου (1999-2013) Ούγκο Τσάβες-νικητές στις 20 από τις 23 πρωτεύουσες Πολιτειών.

Το κυβερνών κόμμα κέρδισε επίσης την ειδική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του κυβερνήτη της Πολιτείας Σούλια (δυτικά), αφού ο νικητής των εκλογών του Οκτωβρίου, που ανήκει στην αντιπολίτευση, αρνήθηκε να ορκιστεί ενώπιον της Συντακτικής Συνέλευσης. Αυτό αυξάνει σε 19 από το σύνολο των 23 τις πολιτείες που ελέγχει το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας.

Έξι μήνες μετά το κύμα διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την παραίτησή του, που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια με 125 νεκρούς και θορύβησε τη διεθνή κοινότητα, ο πρόεδρος Μαδούρο μοιάζει να ανακτά τον έλεγχο και να ενισχύει την ηγεμονία του στη χώρα.

Καταγγέλλοντας νοθεία, τα τρία ισχυρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους αυτά του Ενρίκε Καπρίλες, του Λεοπόλδο Λόπες και του Χένρι Ράμος Αγιούπ, αρνήθηκαν να κατεβάσουν υποψήφιους στις δημοτικές εκλογές.

Πλέον θα στερηθούν τη δυνατότητα συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές, που τυπικά είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2018 αλλά πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι θα επισπευστούν και θα διεξαχθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε από τώρα για τις προεδρικές εκλογές», είπε ο Μαδούρο, για τον οποίο οι δημοτικές εκλογές αποτελούσαν την τελευταία γενική πρόβα πριν από το κρίσιμο ραντεβού της επόμενης χρονιάς.

Ο αντιπρόεδρος Τάρεκ Ελ Αϊσάμι είχε ήδη ανακοινώσει ότι ο Μαδούρο, που εξελέγη το 2013, θα διεκδικήσει νέα θητεία την επόμενη χρονιά, παρά τη χαμηλή δημοτικότητά του, εν μέσω της σοβαρής οικονομικής κρίσης στη χώρα-παρότι πετρελαϊκός κολοσσός, υπέστη τεράστιο πλήγμα από την κατάρρευση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές με τον πληθωρισμό να προβλέπεται από το ΔΝΤ ότι θα φθάσει το 2.300% το 2018 και τους οίκους αξιολόγησης να την έχουν κηρύξει σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας-και την καταδίκη του τρόπου που χειρίστηκε την πολιτική κρίση από τη διεθνή κοινότητα.

«Το μήνυμα είναι πολύ καθαρό, μέσω του δρόμου της ψήφου θέλουμε λύσεις για τη χώρα», είπε ο Μαδούρο.

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη σε γενικά ήρεμη ατμόσφαιρα, όμως πολλά εκλογικά τμήματα ήταν σχεδόν έρημα, στο Καράκας όπως και σε άλλες πόλεις όπως το Σαν Κριστόμπαλ, στα σύνορα με την Κολομβία, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές είναι γενικά χαμηλή: το 2013 είχε ανέλθει σε μόλις 42%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS
Από: kathimerini.gr


via http://ift.tt/2C7EGB8

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.