Κύπρος: Ειρηνική αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους (Photos)

Ειρηνική αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους πραγματοποίησαν σήμερα, στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού (Οδόφραγμα Ορφέα), η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και η Παγκύπρια Συντονιστική Μαθητών (ΠΣΕΜ).
 
Οι φοιτητές και οι μαθητές, κρατώντας κυπριακές και ελληνικές σημαίες, κρατώντας πανό τα οποία έγραφαν, μεταξύ άλλων, «Τιμή και Δόξα στους ήρωες μας», «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος», «Ελληνοκύπριοι – Τουρκοκύπριοι – Κοινός Αγώνας – Κοινή πατρίδα», «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της», «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί», «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια», «Ανεξαρτησία- Λευτεριά- Δημοκρατία«, και φωνάζοντας συνθήματα, πορεύτηκαν από την Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου προς το χώρο της εκδήλωσης.
 
Μέλη της ΠΟΦΕΝ φορούσαν μαύρες φανέλες που έγραφαν στο μπροστινό μέρος: «Κυπριακή Δημοκρατία, Ελεύθερη-Ενωμένη Πατρίδα» και στο πίσω μέρος: «Αντικατοχική Εκδήλωση ΠΟΦΕΝ 2017, Οδόφραγμα Αγίου Κασσιανού Λευκωσία».
 
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) Ανδρέας Σάββα, σε χαιρετισμό του, είπε ότι καταδικάζουν για άλλη μια χρονιά «την ντροπιαστική ανακήρυξη του ψευδοκράτους» και πρόσθεσε ότι χαίρεται, ιδιαίτερα, και είναι περήφανος για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα και γενικότερα για τη νεολαία αυτού του τόπου, «γιατί ναι σήμερα είμαστε πολλοί, γιατί οι νέοι νοιάζονται ακόμα, γιατί μας ενοχλεί η ντροπιαστική σημαία στον πενταδάκτυλο, γιατί οι νέοι δεν ξεχνούν τους τότε συνομήλικους μας, Ισαάκ και Σολωμό, και τους ήρωες του 74’, γιατί σήμερα είμαστε εδώ ενωμένοι πέρα από τα ιδεολογικά μας πιστεύω και φωνάζουμε ενάντια στο ψευδοκράτος, για την ενότητα και την ελευθερία της Κύπρου μας».


«Οι τελευταίες εξελίξεις και προσπάθειες μας στις συνομιλίες τόσο στο ναυάγιο του Κραν Μοντάνα αλλά όσο και στην Κύπρο αφήνουν όλο τον λαό απογοητευμένο. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες να κατηγορήσω την ελληνοκυπριακή πλευρά. Άλλωστε, αυτό ήταν το λάθος μας πάντοτε. Η Τουρκία δυνατή, ενωμένη να ξέρει τι θέλει, και με στρατηγική να μας παίζει σαν μια μπάλα ποδοσφαίρου, και η ελληνοκυπριακή πλευρά πάντα χωρισμένη σε στρατόπεδα. Αυτός ο αγώνας είναι κοινός. Πρέπει νά ‘ναι κοινός. Η Μόρφου, η Κερύνεια και ο Καραβάς δεν είναι του Ερντογάν. Δεν ήταν ποτέ. Όπως ούτε το Βαρώσι. Όσο περνούν τα χρόνια όμως διεκδικούν και πιο πολλά, με τις ασταμάτητες επενδύσεις της Τουρκίας και την ραγδαία ανάπτυξη που προωθεί στα ιερά χώματα μας. Τώρα είναι η ώρα για λύση», συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι ο λαός θέλει να ξέρει πως το οποιοδήποτε σχέδιο λύσης που θα έρθει για ψήφισμα δεν θα καταπατά τα δικαιώματα ελευθερίας του.
 
«Το οποιοδήποτε νέο σχέδιο λύσης θα σέβεται την ετυμηγορία του κυπριακού λαού το 2004. Θα πρέπει να προβλέπει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων άμεσα, την κατάργηση οποιασδήποτε μορφής εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων άλλης χώρας, την απομάκρυνση κάθε παράνομου εποίκου και θα πρέπει με τη λύση να αποκαθίσταται ένα μεγάλο μέρος της αδικίας που υπέστηκαν οι πρόσφυγες το 1974. Για την ΠΟΦΕΝ εξίσου σημαντικός είναι και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Κύπριων πολιτών. Το δικαίωμα εγκατάστασης, ιδιοκτησίας και διακίνησης πρέπει να είναι ήδη από την πρώτη ημέρα της λύσης σεβαστό», πρόσθεσε.
 
Σημείωσε ότι ουσιαστικό ρόλο για αυτούς διαδραματίζει και η οικονομική πτυχή της λύσης και όπως ανέφερε, «πρέπει να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε την οικονομική προοπτική της λύσης».


«Η λύση θα πρέπει να δημιουργεί συνθήκες ενότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων που σε βάθος χρόνου θα επιτρέπει την ανάμειξη τους. Οι συνθήκες εσωτερικής διακυβέρνησης να είναι τέτοιες ώστε να μην παραλύσουν ξανά το κράτος με βέτο και τις αριθμητικές ισότητες. Για την ΠΟΦΕΝ, μια σωστή λύση θα είναι η λύση που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια και αδιαίρετη κυριαρχία. Μία διεθνής προσωπικότητα που να στηρίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο, στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Σάββα είπε, επίσης, ότι η σωστή λύση, θα είναι η λύση που θα επιτρέπει στους νέους, να ζήσουν ειρηνικά σε ένα κράτος ασφάλειας και ευημερίας, να κινηθούν ελεύθερα στον ίδιο τους τον τόπο και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πολίτες ενός δημοκρατικού ευρωπαϊκού κράτους, κυρίαρχου, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα.
 
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), τον οποίο διάβασε το μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής, Γιώργος Βαρδάκης, στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι όσο το «Status quo» θα παραμένει αμετάκλητο, η απόφαση της Τουρκίας και των εγκαθέτων της θα αποτελεί μια προκλητική παραφωνία στη σύγχρονη διεθνή πολιτική ζωή.
 
«Δε θα σταματήσουμε να βλέπουμε τα οδοφράγματα ως ένα διαχρονικό αίσχος βαρβαρότητας που καταπατά τα ανθρώπινα και εθνικά μας συμφέροντα, και όχι ως «σύνορα» που θα πρέπει να συζητούμε για το αν πρέπει να κλείσουν ή να παραμείνουν ανοιχτά. Δε θα σταματήσουμε να φέρνουμε στη μνήμη μας ότι επακολούθησε της τουρκικής εισβολής, κάθε φορά που θα βλέπουμε την κατοχική «ημισέλινο» να φωτίζεται από τους Αττίλες ταξιδεύοντας προς τη Λευκωσία, ή να κυματίζει προκλητικά στις καθιερωμένες παρελάσεις του τουρκικού στρατού και παράνομα στα γήπεδα, στον Απόστολο Ανδρέα, στον Άγιο Ιλαρίωνα, στην αρχαία Σαλαμίνα, στις πλατείες του εξωτερικού, στα λεωφορεία ξένων εταιρειών και στις διαδικτυακές διαφημίσεις», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι ως ΠΣΕΜ θεωρούν χρέος τους να επιδείξουν υπευθυνότητα και συνέπεια προκειμένου με την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους να καλλιεργηθεί το ζητούμενο: «Το πνεύμα και το κλίμα Εθνικής Ενότητας και Συμφιλίωσης».
 
«Χωρίς αυτό, δε θα μπορέσουμε ποτέ να βαδίσουμε σε μια λύση που θα εγγυάται τις βασικές ελευθερίες των πολιτών και να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Για τον λόγο αυτό καλούμε τους πάντες να ενώσουν -ξανά- τη φωνή τους μαζί μας και να ακουστεί απ’ άκρη, σ’ άκρη η κραυγή της αγωνιστικότητας για δικαίωση και λευτεριά του κυπριακού ελληνισμού», συμπλήρωσε.

Ακολούθησε η ανάγνωση κοινού ψηφίσματος της ΠΟΦΕΝ και την ΠΣΕΜ, ενάντια στην παράνομη ενέργεια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, το οποίο παραδόθηκε σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.
 
Στο ψήφισμα τους, ΠΟΦΕΝ και ΠΣΕΜ καταδικάζουν την παράνομη και αποσχιστική ενέργεια στην οποία προχώρησαν η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και η Άγκυρα, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983.
 
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο ψήφισμα ότι παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει την ενέργεια αυτή και καμιά χώρα εκτός από την Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την παράνομη οντότητα, αυτή η απαράδεκτη, παράνομη και διχαστική κατάσταση συνεχίζεται, γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία της Τουρκίας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.
 
«Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής κατά παράβαση βασικών αρχών διεθνούς δικαίου. 43 χρόνια μετά από τα θλιβερά γεγονότα του 1974, το ξενοκίνητο πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και την εισβολή του Αττίλα στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα ενός μεγάλου μέρους της πατρίδας μας συνεχίζεται παράλληλα με τον παράνομο εποικισμό των εδαφών μας. Το συρματόπλεγμα της ντροπής συνεχίζει να κρατά χωρισμένη την πατρίδα και το λαό μας. Το Status quo της κατοχής, καθώς και το γεγονός ότι το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη νεολαία μας, αλλά και για το σύνολο των Κυπρίων, που συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον», σημειώνεται.
 
Αναφέρεται, παράλληλα, ότι στόχος τους είναι η επανένωση και η απελευθέρωση της Κύπρου, η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ειρήνης και ασφάλειας, όπου όλοι οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούν να ζουν ελεύθεροι σε ένα κράτος δικαίου
 
Σημειώνεται, τέλος, ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να αποκαθιστά τους πληγέντες της εισβολής και να καθιστά τις επόμενες γενιές, ισότιμους πολίτες ενός κυρίαρχου κράτους χωρίς εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα.
 
Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

The post Κύπρος: Ειρηνική αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους (Photos) appeared first on Think News.via http://ift.tt/2ANdcQq

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.