Τι επιδιώκει η Τουρκία με τις διαδοχικές NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ

Πολλαπλούς στόχους έχει η άμεση αντίδραση της Τουρκίας μετά τις κινήσεις της Λευκωσίας στη διεθνή σκακιέρα, με την δέσμευση μεγάλων θαλάσσιων περιοχών στην κυπριακή ΑΟΖ για την διεξαγωγή στρατιωτικών ή άλλων ασκήσεων.
 
Από τη μια, η χώρα επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και από την άλλη επιδιώκει να δώσει την εικόνα ότι η περιοχή της ανήκει. 
 
Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Πάμπος Χρυσοστόμου ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως, έμμεσα και άμεσα, την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την αρμοδιότητά της επί της ΑΟΖ. 
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνο που επιχειρεί, είναι να δημιουργήσει ένταση και αστάθεια στην περιοχή ώστε να βάλει σε δεύτερες σκέψεις τις εταιρίες και τα κράτη που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στην εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου. 
 
«Καμία μεγάλη εταιρία, όσο κι αν μας “αγαπάει”, δεν θα επιχειρήσει να επενδύσει ή να ρισκάρει σε μια περιοχή η οποία υπάρχει ένταση και τεταμένη κατάσταση» είπε. 
 
Στην παρατήρηση ότι, παρά τις κινήσεις της Τουρκίας οι ενεργειακοί κολοσσοί όντως επενδύουν στην Κύπρο μέσω ερευνών και γεωτρήσεων, ο κ. Χρυσοστόμου απάντησε ότι αυτό είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα, το οποίο καταγράφει ότι οι εταιρίες θεωρούν πως η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος έχει το δικαίωμα της οικονομικής εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της, εκτιμώντας παράλληλα ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εξεύρεσης όγκου κοιτασμάτων, ικανού προς εξόρυξη και εμπόριο. 
 
«Αν υπάρχει οποιαδήποτε τεταμένη κατάσταση, ακόμα και στην οποιαδήποτε θεωρητική περίπτωση ενός ελεγχόμενου ή μικρού θερμού επεισοδίου, θα δημιουργήσει επιφύλαξη στους διεθνείς οργανισμούς και στις μεγάλες εταιρίες», σημείωσε προσθέτοντας ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί, καμία μεγάλη πολυεθνική εταιρία δεν θα έρθει να προασπίσει την κυπριακή ΑΟΖ. 
 
«Η σταθερότητα που υπάρχει μέσα από τις συμμαχίες και τις συμφωνίες που έχουμε είναι αυτή που διαμορφώνει ένα πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας και όχι οι εταιρίες που έρχονται. Αν η Τουρκία επιχειρήσει να με δυο φρεγάτες, ή πολεμικά πλοία να φέρει την δική της πλατφόρμα για να πραγματοποιήσει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που επί της ουσίας θα είναι επέκταση της εισβολής, καμία εταιρία δεν θα την αποτρέψει». 

The post Τι επιδιώκει η Τουρκία με τις διαδοχικές NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ appeared first on Think News.via http://ift.tt/2zreF1N

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.