Η Νορβηγία απέκτησε εξελιγμένα F-35 που... στέλνουν πληροφορίες στις ΗΠΑ!

Τα νέα αεροσκάφη F-35 της Νορβηγίας προσθέτουν μια εντυπωσιακή νότα εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, αλλά οι εκπρόσωποι του στρατού της Νορβηγίας, έμειναν έκπληκτοι, όταν έμαθαν κάτι εκπληκτικό: Τα πανάκριβα αεροπλάνα στέλνουν ευαίσθητα δεδομένα στον αμερικανικό κατασκευαστή τους, τη Lockheed Martin!

Η Βασιλική Νορβηγική Πολεμική Αεροπορία έλαβε πρόσφατα τα τρία πρώτα, από τα 40, F-35 μαχητικά αεροσκάφη που αγόρασε από τη Lockheed Martin. Ο στρατηγός Morten Klevar, διευθυντής του προγράμματος F-35 της Νορβηγίας, περιέγραψε το θρυλικό μαχητικό αεροσκάφος ως «ζωτικής σημασίας για τον συνεχιζόμενο εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών μας και την ικανότητά μας να διατηρούμε νορβηγική και συμμαχική ασφάλεια και συμφέροντα».

Η Νορβηγία είναι η πρώτη ξένη χώρα που έχει αποκτήσει το αρχείο δεδομένων αποστολής F-35, από το Σύστημα Υποστήριξης Εταίρων του 53ου Συγκροτήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου (USAF), της αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) -λογισμικό το οποίο επιτρέπει στο αεροσκάφος να εκτελεί τις κύριες αποστολές του και παρέχει στον πιλότο «μια εξαιρετική κατάσταση ευαισθητοποίησης». Ωστόσο, οι νορβηγοί αξιωματικοί άμυνας, σύντομα ανακάλυψαν ότι ο φανταχτερός τους στόλος από F-35, επίσης μεταδίδει αυτομάτως τα ευαίσθητα δεδομένα στους διακομιστές της Lockheed Martin στο Fort Worth του Τέξας, μετά από κάθε πτήση.

«Λόγω των εθνικών προβληματισμών, υπάρχει ανάγκη για ένα φίλτρο όπου τα κράτη μέλη μπορούν να αποκλείσουν ευαίσθητα δεδομένα από τη ροή δεδομένων που μοιράζεται το σύστημα με τον κατασκευαστή, τη Lockheed Martin», δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας, Lars Gjemble, σύμφωνα με το νορβηγικό ABC Nyheter.

Παρόλο που ο Gjemble χαρακτήρισε το F-35 ως σημαντική αναβάθμιση των αεροδυναμικών ικανοτήτων της Νορβηγίας, τόνισε επίσης ότι τα δεδομένα που μεταδίδονται στο Fort Worth θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ασφάλεια του πιλότου, παρομοιάζοντας τα δεδομένα του Lockheed με την «ενημέρωση των κατασκευαστών του iPhone, από τγη συσκευή σας».

Η Νορβηγία έχει δεσμευτεί να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-35 και αναμένεται να αγοράσει επιπλέον 12, συνολικού ύψους 67,9 δισ. νορβηγικών κορονών (8,36 δισ. δολάρια). Ορισμένες από τις λεπτομέρειες που αφορούν τη συμφωνία έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Σε αυτό που περιγράφηκε ως «σφάλμα άνευ προηγουμένου» , αποκαλύφθηκε νωρίτερα το Νοέμβριο ότι το ακριβό αεροσκάφος θα στεγάζεται σε σκηνές μέχρι να κατασκευαστούν κατάλληλα υπόστεγα - ένα έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Πηγή: Protothema.gr


via http://ift.tt/2zp6nn1

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.