Τριμερής Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ: Αποφασίστηκε η δημιουργία κοινού μετώπου κατά της Τουρκίας

Τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα.

Η συνάντηση έγινε στο ΥΠΕΘΑ και στις τοποθετήσεις τους οι τρεις υπουργοί έστειλαν τα μηνύματά τους. Καμμένος και Φωκαΐδη προς την Τουρκία και ο Λίμπερμαν στο Ιράν.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι η δημιουργία κοινού μετώπου κατά της Τουρκίας, ενώ το Ισραήλ θα εγγυηθεί την ασφάλεια της Κύπρου προς αποσυμπίεση της Ελλάδας.

Όπως τονίστηκε στόχος είναι η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και ο συντονισμός για την αντιμετώπιση κοινών απειλών και προκλήσεων, εννοώντας σαφώς την Τουρκία η οποία αποτελεί κοινή απειλή για τα συμφέροντα Αθήνας, Λευκωσίας και Τελ Αβίβ στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ζητήματα όπως είναι η τρομοκρατία, η θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια καθώς και η προαγωγή γενικότερα συνθηκών σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η αστάθεια που χαρακτηρίζει την ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από κάθε κράτος. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια και συνεργασία. Σήμερα, αποφασίσαμε τη σύσταση τριμερούς συντονιστικής επιτροπής, η οποία θα προετοιμάζει την ετήσια συνάντηση των Υπουργών Άμυνας. Η συνάντηση των Υπουργών Άμυνας, καθιερώθηκε πλέον σε ετήσια βάση και σε υψηλό επίπεδο.

Η συνεργασία των χωρών μας, που καλύπτει ένα ευρύ πλέγμα σχέσεων μεταξύ των οποίων και ο αμυντικός τομέας, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Είμαστε ανοικτοί στη διεύρυνση της συνεργασίας και με άλλες χώρες της περιοχής, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, να προτάξουν όλες οι χώρες της περιοχής εκείνα που τις ενώνουν και να επιλύσουν τις διαφορές, ακόμα και τις πιο σημαντικές, με διάλογο και συνεννόηση στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Θέλουμε να ενισχύσουμε τις δυνατότητες επιχειρησιακής συνεργασίας μέσα από κοινές ασκήσεις και κοινή εκπαίδευση, που ήδη πραγματοποιούμε σε μεγάλη κλίμακα διμερώς, οι τρεις χώρες. Να ενισχύσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, της έρευνας και της τεχνολογίας».

Με τη σειρά του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Λίμπερμαν τόνισε: «Πιστεύω οτι όλοι μας έχουμε πολύ καλές διμερεις σχέσεις και πλεον τριμερείς. Θα μπορέσουμε έτσι να θέσουμε περισσότερα θέματα επι τάπητος.

Μπορεί να είναι ενας σταθερός πυλώνας πρόνοιας και ευημερίας. Θα συνεχίσουμε σε επίπεδο ειδικών στους επομενους μήνες. Θα συζητήσουμε πιθανές κατευθύνσεις για αυτή τη συνεργασία.

Αντιμετωπίζουμε παρομοιες προκλήσεις (λαθρεμποριο, εμποριο λευκής σαρκός).

Ο διαχωρισμός που έχουμε στη Μεσόγειο δεν είναι θρησκευτικός αλλά ανάμεσα σε μετριοπαθείς και ριζοσπαστικές χώρες. Όλες οι μετριοπαθείς χώρες θα πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπιστούν τα ριζοσπαστικά ρεύματα στην περιοχή”.

soighoih4soighoih5soighoih6soighoih8soighoih9soighoih7soighoih1soighoih10soighoih2soighoih3

The post Τριμερής Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ: Αποφασίστηκε η δημιουργία κοινού μετώπου κατά της Τουρκίας appeared first on Think News.via http://ift.tt/2zqvB7p

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.