ΗΠΑ: Λιγότερα όπλα στους Κούρδους αποφάσισε να δώσει το Πεντάγωνο

Η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει σε μια «τροποποίηση» στην παράδοση οπλισμού στον αραβοκουρδικό συνασπισμό που μάχεται τους τζιχαντιστές στη Συρία, επιβεβαίωσε σήμερα Κούρδος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας όμως ότι η αμερικανική στήριξη «θα συνεχιστεί».

Ο υπεύθυνος αυτός ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις που έκανε η Τουρκία, σύμφωνα με τις οποίες έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Λευκό Οίκο ότι θα σταματήσει η παράδοση όπλων στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κυριότερη κουρδική οργάνωση στη Συρία.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, εμφανίστηκαν λιγότερο κατηγορηματικές στη συνέχεια, κάνοντας λόγο για μελλοντικές «τροποποιήσεις». Οι YPG χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατική οργάνωση» από την Τουρκία.

Πρόκειται όμως για τον βασικό πυρήνα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της συμμαχίας που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και συνιστά την αιχμή του δόρατος στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των SDF και της αμερικανικής κυβέρνηση», διαβεβαίωσε ο Άμπντελ Καρίμ Αμρ, ένας αξιωματούχος των ημιαυτόνομων κουρδικών περιοχών της Συρίας.

«Προφανώς, θα υπάρξει κάποια τροποποίηση στην παράδοση όπλων στις SDF μετά την εξουδετέρωση του ΙΚ, αλλά δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά τον συντονισμό» με την αραβοκουρδική συμμαχία, εξήγησε. «Η στήριξη θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί ό,τι απέμεινε (από το ΙΚ) σε όλη την περιοχή», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση της Άγκυρας «λανθασμένη» και «όχι ακριβή».

«Είμαστε οι εταίροι ενός επίσημου, διεθνούς συνασπισμού που μάχεται την τρομοκρατία, αυτή η εταιρική σχέση συνεχίζεται», είπε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος Τύπου των SDF, o Μουστέφα Μπάλι.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι την Παρασκευή έλαβε τη διαβεβαίωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να εξοπλίζουν τις YPG.

The post ΗΠΑ: Λιγότερα όπλα στους Κούρδους αποφάσισε να δώσει το Πεντάγωνο appeared first on Think News.via http://ift.tt/2iY7YKn

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.