Μπουτάρης για το ότι αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»: Ε, λοιπόν, μου ξέφυγε. Να ζητήσω συγγνώμη από ποιον;

Σε εκφραστικό λάθος αποδίδει ο Γιάννης Μπουτάρης το γεγονός ότι αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία», σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», εξαπολύοντας επίθεση σε όσους τους άσκησαν σκληρή κριτική για αυτό.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για στοχοποίησή του από «πατριδοκάπηλους» και δηλώνει πως δεν επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του, ενώ υπενθυμίζει ότι παλαιότερα, όταν είχε ξεκινήσει τα ανοίγματα προς την Τουρκία, «κάποιοι κραύγαζαν τότε σε συγκεντρώσεις: Μπουτάρη, ζούμε στον τάφο να σε δούμε…».

Διαβεβαιώνει, μάλιστα, πως θέση δική του γύρω από το όνομα της FYROM είναι αυτή του υπουργείου Εξωτερικών και την υπερασπίζεται στις κατά καιρούς επαφές του με αξιωματούχους της γείτονος.

Εν προκειμένω, όπως λέει, επιχειρείται προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης. «Μου ξέφυγε αυτή η φράση. Οταν είσαι σε ένα περιβάλλον που ακούς συνεχώς το “Μακεδονία” και είσαι όλη μέρα στο πόδι από συνάντηση σε συνάντηση, παρασύρεσαι. Ε, λοιπόν, μου ξέφυγε. Μέχρι τότε έλεγα Σκόπια, FYROM, η χώρα σας, κάποια στιγμή μού ξέφυγε… Τι πρέπει να κάνω λοιπόν; Να ζητήσω συγγνώμη από ποιον; Ποιοι είναι αυτοί που θα αμφισβητήσουν τον πατριωτισμό μου; Θα αμφισβητήσει κανείς την προσπάθεια που κάνω να βοηθήσω τη χώρα με τη “διπλωματία των πόλεων” – και όχι μόνο με τα Σκόπια, αλλά και με τα ανοίγματα στην Τουρκία, στο Ισραήλ, στις άλλες γειτονικές χώρες; Για ποιον το κάνω, για τον εαυτό μου; Κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν αυτό το εκφραστικό λάθος μου. Εγινε μια ερώτηση στη Βουλή αν ο Κοτζιάς μού έδωσε οδηγίες.

«Τι να μου πει, ο κ. Κοτζιάς, να μου υποδείξει το τι θα κάνω; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Θεωρώ ότι είναι μια σκόπιμη αντιπολιτευτική πρόθεση του τύπου “εμείς είμαστε οι πατριώτες και ο Μπουτάρης είναι ο προδότης”. Το ίδιο έλεγαν και για την Τουρκία· θυμάστε που φώναζαν “Μπουτάρη, ζούμε στον τάφο να σε δούμε” ή για το Ισραήλ, ότι μας κατευθύνουν οι Εβραίοι; Φτάνει πια με τους πατριδοκάπηλους».

«Ενημέρωσα το ΥΠΕΞ»

Ο κ. Μπουτάρης δηλώνει, όσον αφορά το πρόβλημα με τα Σκόπια, ότι «θέση δική μου είναι η θέση του υπουργείου Εξωτερικών και αυτή υπερασπίζομαι όποια και να είναι η προσωπική μου άποψη», ενώ ερωτηθείς για το εάν μετέφερε κάποιο μήνυμα του κ. Κοτζιά απαντάει:

«Οχι, ούτε μου ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Ενημέρωσα τον υπουργό ότι πάω στα Σκόπια και ότι θα έχω συναντήσεις με την εκεί ηγεσία στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων. Εγώ δεν κάνω εξωτερική πολιτική. Ο υπουργός μού είπε ότι βλέπει με θετικό μάτι την επίσκεψη στο πλαίσιο της οικοδόμησης των μέτρων εμπιστοσύνης. Επιστρέφοντας ενημέρωσα τον κ. Κοτζιά με ένα κείμενο για το τι συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο, τον ΥΠΕΞ και το τι κατάλαβα εγώ. Ηταν υποχρέωσή μου να το κάνω. Ακούω ότι εκτός από τη Βουλή θα φέρουν το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο. Εντάξει, οι πατριδοκάπηλοι είναι κάμποσοι. Εδώ με βρίζουν ότι δεν θεωρώ ότι τα Χριστούγεννα είναι χριστιανική γιορτή και αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί έχουν πάει ποτέ στην εκκλησία. Εγώ δεν είπα ότι δεν είναι θρησκευτική γιορτή, προφανώς είναι, αλλά έχει και την εμπορική της πλευρά. Το αμφισβητεί κανείς αυτό;».

Στην ερώτηση για την εντύπωση που σχημάτισε για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια ως προς το όνομα, ο κ. Μπουτάρης είπε στην «Καθημερινή»:

«Υπήρχε μια αίσθηση ότι οι άνθρωποι θέλουν να επανέλθουν στην πραγματικότητα, να ξεφύγουν από τη φαντασίωση εξαιτίας της οποίας έφτιαξαν ένα τέρας στην πόλη των Σκοπίων. Δεν είναι μόνο τα αγάλματα του Mεγάλου Aλεξάνδρου και του Φιλίππου και ο σφετερισμός που προσπαθούν να περάσουν στη συνείδηση του κόσμου ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Eλλήνων Μακεδόνων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Φαίνεται να υπάρχει μια διάθεση να αποκατασταθεί μια νέα ταυτότητα για τη χώρα, καθώς έχει τυραννηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με τη διαμάχη για το όνομα».

The post Μπουτάρης για το ότι αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»: Ε, λοιπόν, μου ξέφυγε. Να ζητήσω συγγνώμη από ποιον; appeared first on Think News.via http://ift.tt/2AbwlxB

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.