Προφυλάκιση οκτώ Καταλανών υπουργών αποφάσισε ο Ισπανός δικαστής

Νωρίτερα σήμερα, η ισπανική εισαγγελία ζήτησε να προφυλακτιστούν οκτώ από τα εννέα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης, σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα με την κατηγορία της στάσης.

Ο εισαγγελέας πρότεινε μάλιστα την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του Καταλανού ηγέτη, Κάρλες Πουτζντεμόν μετά την άρνηση του τελευταίου να παραστεί νωρίτερα σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ ζήτησε επίσης να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση ο πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας και επτά από τους οκτώ συμβούλους (υπουργούς) που εμφανίστηκαν σήμερα ενώπιον δικαστή στη Μαδρίτη.

Για τον όγδοο, τον Σάντι Βίλα, πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ. Ο Βίλα είχε παραιτηθεί μία ημέρα πριν από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, στις 27 Οκτωβρίου. Ήταν επίσης ο μόνος που απάντησε σήμερα στις ερωτήσεις του δικαστή.

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο Πουτζντεμόν, ο Βέλγος δικηγόρος του, Πολ Μπέκερτ, δήλωσε ότι ο πελάτης δεν παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα διότι «το κλίμα δεν είναι καλό και είναι καλύτερα να κρατήσει αποστάσεις». «Ο Πουτζντεμόν έχει την πρόθεση να συνεργασθεί με την ισπανική και τη βελγική δικαιοσύνη, αν του ζητηθεί», διευκρίνισε.

Την έκδοση εντάλματος είχε προαναγγείλλει άλλωστε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας. «Οταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κανονικά εκδίδεται ένταλμα σύλληψης», είχε δηλώσει ο Κάρλος Λέσμες.
Εφόσον εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης και ο Πουτζντεμόν παραμείνει στο Βέλγιο, την υπόθεση θα αναλάβει ένας Βέλγος δικαστής που θα έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης.

Από τις Βρυξέλλες, ο Πουτζντεμόν κατήγγειλε χθες το βράδυ μια «πολιτική δίκη», εξηγώντας την άρνησή του να ανταποκριθεί στην κλήτευση του δικαστηρίου. Όσον αφορά τους πρώην υπουργούς που τον συνόδευσαν στο Βέλγιο, εξήγησε ότι ορισμένοι θα επιστρέψουν στην Ισπανία αλλά άλλοι θα παραμείνουν στο Βέλγιο «για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτήν την πολιτική δίκη».

Πάντως, ένα από τα μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου, ο Ζοάν Ζοσέπ Νουέτ, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη στάση του Πουτζντεμόν. «Πιστεύω ότι κανείς δεν καταλαβαίνει τι κάνει ο πρόεδρος, ούτε καν οι υποστηρικτές του», σχολίασε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, BBC, REUTERS
Πηγή: kathimerini.gr


via http://ift.tt/2gWzari

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.