Απάντησε ο Καμμένος για την πώληση των πυρομαχικών στην Σ. Αραβία, αλλά τα ερωτηματικά παραμένουν

Σε μια απάντηση που αντί να ξεκαθαρίζει το τοπίο για την πώληση βλημάτων των Ε.Δ. στη Σαουδική Αραβία δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος.

Ο Υπουργός δεν απαντά επί της ουσίας αλλά γενικολογεί. Δεν αναφέρει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ταξιάρχου Παπαδάκη, τα οποία ήλθαν στο φως της δημοσιότητας σήμερα από τον κ. Λοβέρδο, το από 13 Ιουνίου ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από την Πρεσβεία μας στο Ριάντ ότι οι Σαουδάραβες είχαν άγνοια για τον κύριο Παπαδόπουλο.

Ο Ταξίαρχος κ. Παπαδάκης σε κάθε του ενέργεια ενημέρωνε τους προϊστάμενούς του, οπότε είχε την κάλυψη και την έγκριση τους, τι έγινε ξαφνικά. Μήπως ήθελε να φορτώσει κάπου το ότι δεν κατατέθηκε εγγυητική από τον φερόμενο ως Αντιπρόσωπο. Ο ισχύων Νόμος δεν επιτρέπει αντιπροσωπεύσεις αλλά μόνο Συμβούλους!

Τέλος ο κ. Καμμένος δεν απαντά γιατί ήταν οι Στρατονόμοι έξω από το Γραφείο του με χειροπέδες όταν είχε τον Ταξίαρχο και τους Αρχηγούς; Ένα εύλογο ερώτημα καθώς ο υπουργός δεν έχει δικαιοδοσία ούτε σύλληψη ούτε διαθεσιμότητα να διατάξει.

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Καμμένου:

Σε απάντηση της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων 954/77/06-11-17 που κατέθεσαν oι βουλευτές κ.κ. Βασίλειος Κικίλιας και Αναστάσιος Δημοσχάκης με θέμα «Πώληση Βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχήν χαίρομαι ιδιαιτέρως για την κατάθεση της συγκεκριμένης ερώτησης διότι πλέον αποδεικνύεται αυτό το οποίο έχω ισχυρισθεί πολλές φορές δημόσια στη Βουλή, δηλαδή ότι η αντιπολιτευτική σας τακτική καθορίζεται – αν δεν υπαγορεύεται – από συγκεκριμένα δημοσιογραφικά γραφεία, τα δημοσιεύματα των οποίων ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, βρίθουν ανακριβειών ενώ στις πλείστες των περιπτώσεων εξυπηρετούν σκοπούς πέραν της ενημέρωσης.

Περαιτέρω, οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική, ενεκρίθη δε με τις προβλέψεις των όρων της και από τη Νέα Δημοκρατία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι λόγοι για τους οποίους προβήκαμε στη σύναψη της εν λόγω συμφωνίας αναλύθηκαν διεξοδικά στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της ΒτΕ όπου και απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ως εκ τούτου, δεν ευσταθούν τα περί πολιτικής ευθύνης ενώ γνωρίζετε ότι δεν υφίσταται κανείς απολύτως μεσάζων, όπως διατείνεστε στην ερώτησή σας, πλην όμως δεν απαγορεύεται στις διακρατικές συμφωνίες, εάν η άλλη πλευρά το επιθυµεί, να ορίζει εκπρόσωπό της και επίσης δεν απαγορεύεται αυτός να αναγνωρίζεται από εµάς, εφ’ όσον έχει διαπιστωμένα την σχετική εξουσιοδότηση.

Εν προκειμένω, δεν υπεγράφη συµφωνία µε κανέναν μεσάζοντα. Η συµφωνία υπεγράφη µε νόµιµα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας (ΒΣΑ). Τη γνησιότητα της παρασχεθείσης εξουσιοδότησης επιβεβαίωσε η ΓΔΑΕΕ, µέσω των διπλωματικών µας αρχών, µε επιπλέον επιστολή του ΒΣΑ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ η οποία αναφερόταν στην αρχικώς εκδοθείσα εξουσιοδότηση. Μετά την υπογραφή της σύµβασης, το ΒΣΑ έπρεπε εντός 10 ηµερών να ανοίξει σε τράπεζα (του υπεδείχθη ΙΒΑΝ) ανέγκλητη πίστωση, πράξη η οποία μέχρι σήµερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Επί του θέµατος, έχει γίνει επανειλημμένα όχληση από το ΥΠΕΘΑ, δια της ΓΔΑΕΕ. Την 3 Νοεμβρίου 2017 εκλήθη στο γραφείο μου ο Πρέσβης του ΒΣΑ, στην Αθήνα, για τον ίδιο λόγο. Συνεπώς, δεν έχει παραδοθεί μέχρι σήµερα καµία ποσότητα πυρομαχικών καθ’ όσον αυτό προϋπέθετε την κατάθεση ανέγκλητης πίστωσης.

Αναφορικά με το τρίτο ερώτημά σας, από πουθενά δεν προκύπτει τέτοιο θέμα και συνεπώς δεν θα σχολιάσω αυθαίρετες διαπιστώσεις τρίτων που μεταφέρετε μέσω της παρούσης διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά τόσο στον ανώτατο Αξιωματικό του Στρατού Ξηράς όσο και στον ανώτερο Αξιωματικό της Π.Α., εκτιμήθηκε ότι αυτοί προέβησαν σε ενέργειες, πέραν των προβλεπομένων, οι οποίες παραβίασαν την τήρηση εμπιστευτικότητας για την εν λόγω Διακρατική Συμφωνία παρά την σαφή και ρητή διαταγή της ηγεσίας.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν υπήρξε ουδεμία προσβλητική συμπεριφορά και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες, από το θεσμικό πλαίσιο των Ένοπλων Δυνάμεων, διαδικασίες.

Επίσης, να σας ενημερώσω ότι ο Ανώτατος Αξιωματικός δεν ετέθη σε διαθεσιμότητα αλλά μετατέθηκε από τη ΓΔΑΕΕ, όπου υπηρετούσε.

Δείτε την αναφορά του ταξιάρχου για το άγριο επεισόδιο στο υπουργείο Άμυνας

Την αναφορά του ταξιάρχου για το άγριο επεισόδιο στο υπουργείο Αμυνας που αποκάλυψε το  «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Ανδρέας Λοβέρδος με ερώτηση που κατέθεσε για την υπόθεση της πώλησης οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία με την συμμετοχή μεσαζόντων

Ο κ.Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε στη Βουλή τη σχετική ερώτηση επισυνάπτοντας τη μη διαβαθμισμένη αναφορά του ταξίαρχου η οποία περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τόσο την εμπλοκή του Βασιλείου Παπαδόπουλου, όσο και το σφοδρό επεισόδιο που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο στο γραφείο του δεύτερου.

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωση του πάντως ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει ότι «η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική. Δεν υπάρχει μεσάζων, αλλά επίσημος εκπρόσωπος του κράτους της Σαουδικής Αραβίας, που υπογράφει με επίσημα πληρεξούσια». 

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Λοβέρδου έχει ως εξής:
 
Προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: «Η πώληση οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία με την συμμετοχή μεσαζόντων»

Από την μη διαβαθμισμένη αναφορά του Ταξιάρχου, με τον οποίο φέρεται ότι έχει δημιουργηθεί σοβαρό επεισόδιο στο γραφείο σας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την οποία καταθέτω για  την θεμελίωση της ερώτησής μου, ανακύπτουν μείζονα ερωτήματα, για τα οποία καλείστε με τρόπο ρητό και συγκεκριμένο να απαντήσετε. Κατόπιν αυτών
ΕΡΩΤΑΣΘΕ

 Α. Την υποτιθέμενη διακρατική συμφωνία με την Σαουδική Αραβία την υπογράψατε με αντισυμβαλλόμενο Έλληνα ιδιώτη και την εταιρεία του;

 Β. Αληθεύει πως στις 17 Ιουνίου 2017 από την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ενημερωθήκατε γραπτώς ότι «…Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότατα του κυρίου … (προσώπου ελληνικής υπηκοότητας που είχε εμφανισθεί ως εντολοδόχος και αντιπρόσωπος της Σαουδαραβικής Κυβέρνησης)  και εξέφρασαν επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται Government to Government…»;

 Γ. Αληθεύει πως η υπογραφή της διαρκούς συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου σας και του υποτιθέμενου εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, όπου αποστείλατε τους συνεργάτες σας με στρατιωτικό αεροπλάνο, προφανώς για να μην μπει στον κόπο ο «ημέτερος» να έρθει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
Όπως τα πρακτικά της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων αποδεικνύουν, η ενημέρωσή σας προς την Βουλή των Ελλήνων γι΄αυτή την «διαφανή» δήθεν συμφωνία έγινε τελείως ελλειπτικά . Και επ΄αυτού μην επανέλθετε προφασιζόμενος διάφορα προσχηματικά επιχειρήματα, διότι ο κ. Θεοχαρόπουλος, που είναι μέλος της Επιτροπής, μας έχει ενημερώσει. 

Αν επιμείνετε σε αόριστες απαντήσεις, θα αναγκαστούμε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος να δώσουμε στην δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής, παρότι έχουν διαβαθμιστεί και μόνος και αποκλειστικός υπεύθυνος θα είστε εσείς.
 
Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2017
Ο ερωτών
Ανδρέας Λοβέρδος

The post Απάντησε ο Καμμένος για την πώληση των πυρομαχικών στην Σ. Αραβία, αλλά τα ερωτηματικά παραμένουν appeared first on Think News.via http://ift.tt/2j8asZu

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.