Στη φυλακή εννέα πρώην υπουργοί της Καταλονίας – Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζντεμόν

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν με απόφαση που εξέδωσε ισπανός δικαστής, εννέα πρώην μέλη της καταλανικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένου και του πρώην αντιπροέδρου Oriol Junqueras. Οι αυτονομιστές θα παραμείνουν υπό κράτηση εν αναμονή διερεύνησης της υπόθεσης σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ένας από τους καταλανούς αυτονομιστές, ο Santi Vila, ο οποίος αποχώρησε από το καταλανικό υπουργικό συμβούλιο πριν τη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας την περασμένη Παρασκευή, μπορεί να βγει από τη φυλακή, αν καταβάλει εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο δικαστής εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας Carles Puigdemont, όπως ανέφερε η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia. 

Το ένταλμα στρέφεται και εναντίον τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του που έφυγαν μαζί του και βρίσκονται στο Βέλγιο.

Μια εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ρωτήθηκε για το θέμα, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι εκδόθηκε το ένταλμα αυτό που είχε ζητηθεί νωρίτερα από τις εισαγγελικές αρχές, επειδή ο Puigdemont και οι τέσσερις πρώην υπουργοί δεν ανταποκρίθηκαν στην κλήτευσή τους. 

Ο δικηγόρος του Puigdemont στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται μαζί με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, είχε δηλώσει ότι το κλίμα στην Ισπανία «δεν είναι καλό» και ότι ο πελάτης του θέλει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές.

Βέλγιο: Θα εφαρμόσουμε το νόμο εάν λάβουμε ευρωπαϊκό ένταλμα για τον Puigdemont

Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου δήλωσε σήμερα ότι αναμένει τις αποφάσεις τις ισπανικής δικαιοσύνης και ότι θα «εφαρμόσει το νόμο» στην περίπτωση που λάβει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον καταλανό ηγέτη, Carles Puigedemont. 

 

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, αν το παραλάβουμε (ένταλμα). Δεν μπορούμε να προβούμε σε περισσότερα σχόλια ή εικασίες», ανέφεραν συγκεκριμένα πηγές του γραφείου του εισαγγελέα, όπως μετέδωσε η καταλανική La Vanguardia.

Σημειώνεται ότι η βελγική αρχή που θα λάβει το ένταλμα σύλληψης από την ισπανική δικαιοσύνη και θα έχει την αρμοδιότητα να το εκτελέσει, είναι ο υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

The post Στη φυλακή εννέα πρώην υπουργοί της Καταλονίας – Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζντεμόν appeared first on Think News.via http://ift.tt/2yoW3z1

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.