Πούτιν: Τέλος στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

Με φόντο την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα και με επίκεντρο τις παραμέτρους της επίλυσης της συριακής κρίσης, έλαβαν χώρα οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί, στο Σότσι της Ρωσίας, στις οποίες συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των τριών χωρών.

Συγκεκριμένα, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην πολιτική διευθέτησης της κρίσης στην Συρία μετά το τέλος των εχθροπραξιών, στη σημασία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης, αλλά και στις προοπτικές ανοικοδόμησης της Συρίας, μετά τις τεράστιες υλικές καταστροφές που έχει υποστεί η χώρα από την σχεδόν επταετή εμφύλια σύρραξη.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ο Ερντογάν και ο Ροχανί συμφώνησαν στη σύγκληση ενός συνεδρίου στη Συρία, στο οποίο θα συμμετάσχουν όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα προς έναν πιο διευρυμένο και αποτελεσματικό διάλογο για την εύρεση λύσης στην πολυετή κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Πούτιν: Συμβιβασμοί από όλες τις πλευρές

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισαν οι πρόεδροι της Τουρκίας και του Ιράν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Αστανά, λέγοντας ότι η συμμετοχή τους είναι καθοριστική για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη μαστιζόμενη χώρα. Τονίζοντας ότι η κρίση έχει εισέλθει σε «νέα φάση», όπως και ότι «ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του», επεσήμανε ότι η διαδικασία αυτή δεν θα είναι απλή και θα απαιτηθεί να γίνουν συμβιβασμοί απ’ όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης». Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι «η Ρωσία το Ιράν και η Τουρκία, θα καταβάλλουν τις μέγιστες προσπάθειες ώστε η διαδικασία αυτή να είναι παραγωγική».

Επίσης, πρότεινε στους συνομιλητές του να διατυπώσουν από κοινού ένα συνολικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης της χώρας, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τον τερματισμό του πολέμου, δεδομένων «των καταστροφών που έχει υποστεί σε τεράστια κλίμακα η χώρα».

Ροχανί: Νέα προοπτική για τον τερματισμό της κρίσης

Με τη σειρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, υπογραμμίζοντας ότι έχει καταστραφεί η βασική δομή του Ισλαμικού Κράτους, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει και οι τρεις χώρες να επικεντρωθούν στο να εξαλειφθούν και οι τελευταίες τρομοκρατικές εστίες στη χώρα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ξένη στρατιωτική παρουσία στην Συρία, ο Ροχανί είπε ότι πλησιάζει η ώρα που θα πρέπει να τερματιστεί.

Αναφορικά με το τελευταίο ζήτημα, ο Πούτιν προέβη σε ξεκάθαρη τοποθέτηση, τονίζοντας ότι οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών στην Συρία φθάνουν στο τέλος τους.  Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι οι τρομοκράτες στη Συρία έχουν υποστεί  ένα καθοριστικό πλήγμα, προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί «μια πραγματική ευκαιρία να τεθεί τέλος στον πολυετή εμφύλιο πόλεμο».

Ερντογάν: Πολιτική λύση, αποδεκτή από τον συριακό λαό

Ακολούθως, ο Τούρκος πρόεδρος, τόνισε τη σημασία της τριμερούς  συνάντησης για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία, τονίζοντας πως πρόκειται για μία θετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση διευθέτησης της κρίσης στη χώρα. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να συμβάλλουν στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, η οποία θα είναι αποδεκτή από τον συριακό λαό.

The post Πούτιν: Τέλος στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία appeared first on Think News.via http://ift.tt/2jih8k2

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.