Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: Τουρκική «άσκηση» κοντά στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ

Με νέα παράτυπη Navtex η Τουρκία «δέσμευσε» την Τετάρτη μεγάλη περιοχή για το ερχόμενο Σάββατο 11 Νοεμβρίου, με εμφανείς σκοπούς, γεγονός που κρίνεται και ως αντίδραση στα αποτελέσματα της πρόσφατης επιβεβαίωσης της γεώτρησης στο τεμάχιο «6» και την ανοικτή στήριξη της Γαλλίας.  

Θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 12.500 τετρ. χιλιομέτρων (55 ναυτικά μίλια πλάτος και 65 ναυτικά μίλια μήκος) δυτικά και νότια των ακτών της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης του ΚΣΕΔ, «δέσμευσε» η Τουρκία παράτυπα, για «στρατιωτικές ασκήσεις».

Χαρακτηριστικό της τουρκικής στόχευσης, που είναι η πρόκληση έντασης, είναι το γεγονός ότι το ένα άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε, εφάπτεται των ορίων των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δυτικές ακτές σε παράλληλη γραμμή από τα Κούκλια μέχρι και την Κάτω Πάφο.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της νέας πρόκλησης, είναι το γεγονός ότι η τεράστια θαλάσσια ζώνη, εντός του FIR Λευκωσίας και της κυπριακής ΑΟΖ, περιλαμβάνει μικρές περιοχές των τεμαχίων «1» και «5», αλλά και μεγάλες ζώνες των τεμαχίων «6» και «7».

Μάλιστα, το νότιο όριο της περιοχής που δεσμεύτηκε με τη νέα Νavtex που εκδόθηκε την Τετάρτη από το Γραφείο Ωκεανογραφίας, Υδρογραφίας και Χαρτογραφίας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, απέχει μόλις 5 ναυτικά μίλια από το σημείο όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», προγραμματίζεται να γίνει η γεώτρηση των Eni-Total στο τεμάχιο «6».

Η περιοχή επικαλύπτει εξ ολοκλήρου την περιοχή των παράνομων δραστηριοτήτων του σεισμογραφικού Μπαρμπαρός δυτικά της Πάφου, που συνεχίζονται τους τελευταίους τρεις μήνες και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι στην παράτυπη Navtex αναφέρεται ότι οι δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στην άσκηση, δεν θα επηρεάσουν τη δραστηριότητα του εν λόγω σκάφους.

Η νέα τουρκική πρόκληση δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως αντίδραση στις δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας για στήριξη στις ενέργειες της Total και την προηγηθείσα ρητή δήλωση του επικεφαλής του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού για την επικείμενη ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο «6». 

«Η κυβέρνηση προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για αντιμετώπιση της νέας τουρκικής πρόκλησης».

Σχολιάζοντας την ενέργεια της Άγκυρας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Βίκτωρας Παπαδόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για αντιμετώπιση της νέας τουρκικής πρόκλησης».

Επισήμανε πως η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Πυλώνα είναι πολύ σημαντική.

Αυτή η εξέλιξη, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «σε συνάρτηση με τις περιφερειακές συνεργασίες και την εμπλοκή ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ εντάσσονται στο πλαίσιο των ενεργειών της Λευκωσίας για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας».

The post Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: Τουρκική «άσκηση» κοντά στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ appeared first on Think News.via http://ift.tt/2m5XQmR

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.