Νέα ειδοποιητήρια κατεδάφισης – «Αποδιοπομπαίος τράγος» η Χειμάρρα για τον Ράμα – To ΥΠΕΞ καταγγέλλει τα Τίρανα

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση καθώς οι ιταλικές αρχές ξηλώνουν το βαθύ κύκλωμα των ναρκωτικών φτάνοντας στους πλέον στενούς του συνεργάτες όπως ο πρώην υπερυπουργός Σαιμίρ Ταχίρι, ο ίδιος και το επιτελείο του, επιστρατεύουν το ανθελληνικό μένος και ζητούν από κατοίκους της Χειμάρρας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών.

Συγκεκριμένα η Κυβέρνηση του Έντι Ράμα έστειλε το έγγραφο αυτό σε 19 οικογένειες Βορειοηπειρωτών των οποίων τα σπίτια τους βρίσκονται στο κέντρο της Χειμάρρας και θα κατεδαφιστούν στο βωμό του σχεδίου ανάπλασης της περιοχής.

«Αποδιοπομπαίος τράγος» η Χειμάρρα για τον Ράμα

Πολλά αλβανικά μέσα ενημέρωσης ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και τους διεθνείς παράγοντες.

Η Χειμάρρα θα μπορούσαμε πούμε ότι είναι ο «Αποδιοπομπαίος τράγος» για τον Αλβανό πρωθυπουργό ώστε να καλύψει την πολιτική βόμβα που έχει σκάσει από μετά τις αποκαλύψεις των ιταλικών Αρχών για το διεθνής κύκλωμα στο οποίο εμπλέκεται ο πρώην υπουργός του και φίλος του.

To ΥΠΕΞ καταγγέλλει τα Τίρανα για τις κατεδαφίσεις

Καταστρατήγηση κάθε έννοιας κράτους δικαίου από τις αλβανικές αρχές καταγγέλλει το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την κατεδάφιση στις Δρυμάδες Χειμάρρας, τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

“Η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν καταστήσει σαφή την ευρωπαϊκή απαίτηση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής εθνικής μειονότητας”, τονίζει το ΥΠΕΞ και διαμηνύει ι πως “η πρόοδος στην εμπέδωση του κράτους δικαίου, καθώς και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, περιλαμβανομένου του περιουσιακού, αποτελούν σαφείς προϋποθέσεις, σύμφωνα με την ΕΕ, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία”.

 Επισημαίνει πως το γεγονός ότι οι κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω τουριστικής περιόδου, παρά τις αντίθετες νομοθετικές προβλέψεις που απαγορεύουν τέτοιες δραστηριότητες σε αυτό το χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνει ότι η Αλβανία δεν έχει κατανοήσει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ και παρατηρεί πως η κατεδάφιση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του αλβανικού νόμου και προτού εκδοθούν οι τελικές δικαστικές αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει, την πάγια πολιτική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης.

Ξεκαθαρίζει, όμως, πως απαρέγκλιτη προϋπόθεση αυτής της προοπτικής είναι η προσήλωση των χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. “Η παραβίαση των ως άνω αρχών από υποψήφιο κράτος σημαίνει ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν επιθυμεί τον ευρωπαϊκό του δρόμο”, σημειώνει  το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι η οικοδόμηση του κράτους δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων, έχουν τεθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.

The post Νέα ειδοποιητήρια κατεδάφισης – «Αποδιοπομπαίος τράγος» η Χειμάρρα για τον Ράμα – To ΥΠΕΞ καταγγέλλει τα Τίρανα appeared first on Think News.via http://ift.tt/2gnXJ02

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.