Μύδροι Ιράκ για την πετρελαϊκή συμφωνία Rosneft – Κούρδων

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε σήμερα η κυβέρνηση του Ιράκ, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα, στη συμφωνία που υπογράφηκε χθες από τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft με τις Αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν.

Μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του κουρδικού θύλακα του Ιράκ στα τέλη Σεπτεμβρίου η Βαγδάτη έχει προσπαθήσει να απομονώσει οικονομικά την περιοχή, που βασίζεται σε εξαγωγές πετρελαίου, στρατηγική η οποία υποβαθμίζεται από την κίνηση της κρατικής ρωσικής εταιρείας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πετρελαίου της Βαγδάτης υπογραμμίζει ότι «αυτό το υπουργείο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ είναι οι δύο φορείς με τους οποίους πρέπει να διαβουλευτεί κανείς προκειμένου να συνάψει συμφωνίες σχετικά με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας».

Ο υπουργός Πετρελαίου Τζαμπάρ αλ Λουαϊμπί, χαρακτήρισε «ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ […] τις ανεύθυνες δηλώσεις […] εκ μέρους ξένων εταιρειών σχετικά με την πρόθεσή τους να συνάψουν πετρελαϊκές συμφωνίες με άλλους συμβαλλόμενους στο Ιράκ χωρίς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έχει γνώση επ’ αυτών».

Για τον υπουργό, «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το υπουργείο Πετρελαίου είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι στο να καταρτίζουν τις στρατηγικές σχετικά με τα πετρελαϊκά αποθέματα και αποθέματα αερίου της χώρας και οι μόνοι που έχουν την εξουσιοδότηση να συνάψουν συμφωνίες με χώρες ή ξένες εταιρείες».

Μπροστά στην έντονη αντίδραση της Βαγδάτης, ο γενικός διευθυντής της Rosneft Ιγκόρ Σετσίνε απάντησε:

«Εάν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και του Κουρδιστάν, εναπόκειται στους ίδιους να τα επιλύσουν. Δεν είμαι πολιτικός, το πρόβλημά μου είναι η παραγωγή πετρελαίου».

Χθες η Rosneft ανακοίνωσε τη σύναψη μιας συμφωνίας με τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν στις οποίες υπολογίζει ότι θα καταβάλει έως και 400 εκατομμύρια δολάρια για την εκμετάλλευση των τεράστιων πηγών υδρογονανθράκων.

The post Μύδροι Ιράκ για την πετρελαϊκή συμφωνία Rosneft – Κούρδων appeared first on Think News.via http://ift.tt/2gmPK3m

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.