Η Τουρκία προσπαθεί να πλήξει Κύπρο και Ελλάδα με μετανάστες

Τρόπους με τους οποίους από κοινού τα κοινοβούλια Κύπρου και Ελλάδας, αξιοποιώντας τις συμμετοχές τους σε διάφορους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, θα μπορούσαν να αναδείξουν το γεγονός ότι η Τουρκία αξιοποιεί το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στην ΕΕ για να δημιουργήσει προβλήματα στις δύο χώρες, συζήτησαν τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων με αντιπροσωπία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που έγινε στην Βουλή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι ενημερώθηκαν «για το προσφυγικό και μεταναστευτικό, ποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και πώς θα μπορούσαν από κοινού τα δύο κοινοβούλια, αξιοποιώντας τις συμμετοχές τους σε διάφορους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, να προωθήσουν αυτό το ζήτημα και κυρίως να αναδείξουν την πραγματική του διάσταση, που δεν είναι απλά και μόνο η ανθρωπιστική, αλλά κυρίως το πως η γείτων χώρα, η Τουρκία, το αξιοποιεί για να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο».
 
Ανέφερε, επίσης, ότι αντάλλαξαν απόψεις «για το πώς μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο επιτροπών και κυρίως με ποιο τρόπο θα υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός, έτσι ώστε σε πρακτικό επίπεδο να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και κυρίως να μπορέσουμε να προωθήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας συνεργασίες και συμμαχίες και με άλλες χώρες με τις οποίες υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων».
 
Ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης είπε ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία είναι ένα πεδίο που θα μπορούσε πραγματικά να συνεισφέρει στην επίλυση εθνικών θεμάτων με την αποτελεσματικότητα που μέχρι σήμερα δεν έχει επιδειχθεί, προσθέτοντας ότι κοινή στόχευση είναι να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό αυτή τη δυνατότητα, ώστε τα προβλήματα που απασχολούν την Κύπρο και την Ελλάδα να βρουν μέσα στον χρόνο τη ζητούμενη λύση».
 
Η ζητούμενη λύση, σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, είναι επιτέλους οι ισχυροί της διεθνούς κοινότητας να έχουν ανοικτά τα μάτια προς την υλοποίηση των αρχών του δικαίου.
 
Ερωτηθείς αν διαπιστώθηκε οργανωμένη προσπάθεια της Τουρκίας να μεταφέρει μετανάστες σε Ελλάδα και Κύπρο, ο κ. Εμμανουηλίδης είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να ισχύσει σε ανοικτό χρόνο η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, μέσω της Ελλάδας, η οποία είναι ο πυλώνας που δέχεται αυτές τις ροές των μεταναστών και προσφύγων.
 
Είπε ότι μέλημα της Ελλάδας είναι «να υπάρξει η πρόνοια εκείνη που πραγματικά θα δίνει πνοή σε αυτή τη συμφωνία με όλους τους αστερίσκους και όλες τις επιφυλάξεις που έχουμε εντοπίσει, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει ένα στοιχειώδες πλέγμα σταθερότητας στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».
 
Ανέφερε ότι η εμπειρία έδειξε ότι η Άγκυρα έχει κάθε λόγο να δημιουργεί προβλήματα στη χώρα μας, ωστόσο και η στάση πολλών χωρών της ΕΕ δεν είναι η ενδεδειγμένη, όπως αυτές των χωρών Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία).
 
Ανέφερε, επίσης, ότι η Ευρώπη δεν έδειξε τα οφειλόμενα δείγματα γραφής προς την Ελλάδα αλλά και προς το Διεθνές Δίκαιο, γιατί στην ουσία κλείνει τα μάτια σε μια απαράδεκτη, ανθρωπιστικά κρινόμενη, συμπεριφορά και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων στη διαχείριση του προσφυγικού στοιχείου και, όπου υπήρξε μία ‘ευνοϊκή’ μεταχείριση, αυτό δεν έγινε παρά συνεκτιμώντας σχεδιασμούς που είχαν και έχουν σχέση με τα συμφέροντα κάθε χώρας».
 
Ο κ. Εμμανουηλίδης αναφέρθηκε στη θετική στάση της κ. Μέρκελ στη Γερμανία, που σε αντίθεση με κόμματα του γερμανικού κοινοβουλίου, όπως είπε, «επέδειξε μια θετική, για τα ελληνικά ζητούμενα, στάση ως προς το προσφυγικό και πρόσθεσε ότι αυτό έγινε για να οξυγονωθεί ως ένα βαθμό και ο εργασιακός χώρος στη Γερμανία και ο γερασμένος πληθυσμός».
 
Σε δηλώσεις, το μέλος της Επιτροπής, Βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας είπε πως οι Ελλαδίτες και Κύπριοι Βουλευτές μετέχουν με την ιδιότητά τους ως μέλη της Επιτροπής Άμυνας, σε διεθνείς σχηματισμούς που έχουν σχέση με το ΝΑΤΟ, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη.
 
«Και η ενημέρωση των συναδέλφων Βουλευτών των χωρών του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα του προσφυγικού και της συμπεριφοράς της Τουρκίας, εκ μέρους των μελών της Επιτροπής Άμυνας, είναι καθοριστικής σημασίας εν όψει της ασκούμενης κοινοβουλευτικής διπλωματίας», ανέφερε.
 
Τέλος, μίλησε για πολύ καλή και γόνιμη συνεδρίαση που πρέπει να αποκτήσει συνέχεια και σταθερότητα προς όφελος των κοινών στόχων και λόγω της κοινής απειλής Ελλάδας και Κύπρου.

The post Η Τουρκία προσπαθεί να πλήξει Κύπρο και Ελλάδα με μετανάστες appeared first on Think News.via http://ift.tt/2h1T056

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.