Να παραμείνουν στην φυλακή η Ηριάννα και ο Περικλής πρότεινε ο εισαγγελέας Έδρας του Εφετείου Αναστολών

Να απορριφθεί η αιτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας Β. Λ. πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας.

Με την πρότασή του, ο εισαγγελικός λειτουργός έκρινε  πως δεν αποδεικνύεται η «ανεπανόρθωτη βλάβη» που απαιτεί ο νόμος για τον τερματισμό της κράτησης. Αναφερόμενος στο αίτημα του 33χρονου Περικλή, που στηρίζεται σε ζήτημα υγείας, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως δεν προέκυψε στοιχείο για επιδείνωση της υγείας του.

Για την αίτηση της Ηριάννας, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι το ζήτημα της διδακτορικής της διατριβής μπορεί να αντιμετωπιστεί «με μία παράταση στο μέλλον» και επομένως δεν συνιστά υπέρμετρη, ούτε και ανεπανόρθωτη βλάβη. Ανέφερε επίσης, ότι η αίτηση της 28χρονης δεν στηρίχθηκε σε νέα γεγονότα, αλλά σε αυτά τα οποία δεν έγιναν δεκτά κατά την εκδίκαση της πρώτης αίτησης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, τον περασμένο Ιούλιο.

Η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα, καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κατά συγχώνευση ποινή 13 ετών καθώς το δικαστήριο αποδέχθηκε τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος της με μοναδικά στοιχεία την σχέση της με τον Κ. Παπαδόπουλο -που είχε κατηγορηθεί για την ίδια πράξη, αλλά αθωώθηκε ομόφωνα- και ένα μέρος δακτυλικού αποτυπώματος που “ταυτοποιήθηκε” με το δικό της σε γεμιστήρα ενός όπλου που είχε βρεθεί στην πανεπιστημιούπολη. Αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες έχει επιβληθεί και στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή Μ., ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της Ηριάννας.

Έναν μήνα αργότερα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε την αίτηση αναστολής της Ηριάννας Β. Λ. και του συγκατηγορούμενού της, Περικλή Μ. Οι Εφέτες με πλειοψηφία τριών προς δύο απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο νεαρών, αποδεχόμενοι την εισαγγελική εισήγηση που ουσιαστικά ζήτησε να παραμείνουν στη φυλακή.

Ηριάννα: Όσα έχτιζα εννιά χρόνια, καταστρέφονται

Η 28χρονη Ηριάννα Β. υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι καταστρέφονται όσα έχτιζε τα προηγούμενα εννιά χρόνια, εξαιτίας του εγκλεισμού της στη φυλακή.

«Από την 1η Ιουνίου βρίσκομαι στη φυλακή γνωρίζοντας τι έχω κάνει και τι όχι. Πέντε μήνες μετά την καταδίκη μου βρίσκομαι να ξυπνάω κάθε πρωί στη φυλακή με το βάρος της αθωότητάς μου. Όσα έχτιζα εννιά χρόνια, καταστρέφονται.

Πριν έξι χρόνια επέλεξα έναν δύσκολο δρόμο, να κάνω το πανεπιστήμιο χώρο εργασίας. Το κατάφερα πριν δύο χρόνια, αλλά αυτός ο χώρος είναι πολύ ανταγωνιστικός.

Δούλεψα πάρα πολύ για να ξεκινήσω να κατακτώ αυτόν το χώρο και τα κατάφερα. Ξαφνικά έγινα επικίνδυνη και καταστρέφονται όλα όσα έχω κάνει.

Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση φίλων του συντρόφου μου στο σπίτι του. Ο σύντροφός μου αθωώθηκε και εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες. Είπαν ότι έχω σχέση με όπλα μέσω ενός DNA, που αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα από το 2013.»

Περικλής: Έχει επιβαρυνθεί το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζω

Ο 33χρονος Περικλής είπε στο δικαστήριο πως το περιβάλλον της φυλακής επιβαρύνει το σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Περικλής Μ: Το περιβάλλον της φυλακής επιβαρύνει το πρόβλημα υγείας μου. Στη φυλακή έχει πολύ καπνό. Όλοι καπνίζουν και δεν μπορείς να πεις κάτι.

Πρόεδρος: Είπατε να σας αλλάξουν θάλαμο;

Περικλής Μ: Το πρώτο πράγμα που ενημέρωσα ήταν αυτό, αλλά δεν έγινε τίποτα. Είναι τέτοιο το περιβάλλον που δεν γίνεται να γυρίσει κάποιος να πει κάτι. Όταν είμαι έξω, μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου. Όταν νιώσω ότι δεν είμαι καλά, μπορώ να φύγω γιατί το ελέγχω.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται έξω από το εφετείο από συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και φοιτητικούς συλλόγους, με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Ηριάννα και στον Περικλή». 

Το τελευταίο διάστημα, μετά και την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, πλήθος αλληλέγγυων έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του απέναντι στην 29χρονη Ηριάννα και τον 33χρονο Περικλή με αποκορύφωμα τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στο Γουδί και κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 30 χιλιάδες κόσμο. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης που ξεκίνησε από το Μοναστηράκι και κατέληξε στο Σύνταγμα. 

Το ΚΚΕ ζητά την άμεση απελευθέρωση της Ηριάννας 

«Η συνεχιζόμενη φυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ., με βάση μιαν άδικη καταδικαστική απόφαση, χωρίς κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο, είναι απαράδεκτη και προκλητική απέναντι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Το ΚΚΕ, με την ευκαιρία της εκδίκασης της δεύτερης αίτησης αναστολής, που έχει υποβάλει  στο Εφετείο της Αθήνας, ζητά, για μιαν ακόμη φορά, την άμεση απελευθέρωσή της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

The post Να παραμείνουν στην φυλακή η Ηριάννα και ο Περικλής πρότεινε ο εισαγγελέας Έδρας του Εφετείου Αναστολών appeared first on Think News.via http://ift.tt/2yrfggp

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.