Έκανε πράξη την απειλή του ο Ραχόι: Προκηρύσσει εκλογές στην Καταλονία

Με την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος η ισπανική κυβέρνηση αίρει προσωρινώς την αυτονομία της Καταλονίας, απομακρύνει τους αυτονομιστές, αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της περιοχής και διαλύει το καταλονικό κοινοβούλιο.

Εκλογές θα προκηρυχθούν σε έξι μήνες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Ραχόι σε διάγγελμά του προς τον Ισπανικό λαό, μετά από έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όλες οι εξουσίες περιέχονται πλέον στο ισπανικό κοινοβούλιο και την κεντρική κυβέρνηση. Το άρθρο 155 που δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα, δίνει την εξουσία στην κεντρική κυβέρνηση «να χρησιμοποιήσει ότι κρίνει απαραίτητο» για να πιέσει μία αυτόνομη περιφέρεια ώστε να επανέλθει στην νομιμότητα.Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση, για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.

Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας -τη Γερουσία- όπου η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου.
 
Εκτιμάται ότι με τη σημερινή απόφαση η Μαδρίτη θα αναλάβει και τον έλεγχο της περιφερειακής αστυνομίας, της Mossos d’Esquadra, της οποίας ο αρχηγός κατηγορήθηκε για ανταρσία γιατί δεν εμπόδισε το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου.

Ο ηγέτης των Καταλανών αυτονομιστών Πουντσαμόν κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ανταρσία.
Ο ηγέτης των Καταλανών αυτονομιστών Πουντσαμόν κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ανταρσία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, τα μέτρα αυτά έχουν τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης PSOE και Ciudadanos.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα κάνει δηλώσεις στις 22:00 ώρα Ελλάδος. Την πληροφορία μετέδωσαν τα ισπανικά Μέσα χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι επιτάσσει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος

Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση ισπανικών ημιαυτόνομων περιοχών σε περιπτώσεις κρίσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί στη χώρα, από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία.

Όπως αναφέρει, αν μια περιφερειακή κυβέρνηση «ενεργεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απειλείται σοβαρά το γενικό συμφέρον της Ισπανίας», η Μαδρίτη «μπορεί να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την υποχρεώσει να συμμορφωθεί δια της βίας».Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους και έχει ως εξής:

1. «Εάν μία αυτόνομη κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος».

2. «Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η κυβέρνηση μπορεί να δίνει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».

The post Έκανε πράξη την απειλή του ο Ραχόι: Προκηρύσσει εκλογές στην Καταλονία appeared first on Think News.via http://ift.tt/2zHeXy6

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.