Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να ξεδιπλώσει το ταλέντο του
Παρατηρήστε το παιδί στην καθημερινότητά του
Το αγαπημένο του παιχνίδι ή μια καθημερινή συνήθεια μπορεί να σας δώσουν την απάντηση για το τι του αρέσει. Για παράδειγμα, αν το μικρό σας δεν αποχωρίζεται ένα μουσικό όργανο μινιατούρα, μπορεί να έχει έφεση στη μουσική. Αντίστοιχα, αν κάθε βδομάδα γεμίζει κι από ένα μπλοκ ζωγραφικής, είναι πολύ πιθανό να είναι ο επόμενος Έλληνας Πικάσο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να συνδέουμε το ταλέντο μόνο με τις τέχνες και τα αθλήματα. Κάποια παιδιά από μικρή ηλικία μπορεί να δείξουν την αγάπη τους για το διάβασμα ή για τους αριθμούς -ακόμα κι αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη της κλίσης που θα εκδηλώσουν μεγαλώνοντας ή πηγαίνοντας στο σχολείο.

Φυσικά, σε τόσο μικρή ηλικία δεν θα πρέπει να κρίνετε το αποτέλεσμα. Το ταλέντο δεν μένει στάσιμο ούτε ξεκινάει σαν μια άρτια δεξιότητα. Αντίθετα, αρχίζει να εκδηλώνεται από πολύ νωρίς, αλλά εξελίσσεται όσο το παιδί το εξασκεί.

Δώστε του πολλά, διαφορετικά ερεθίσματα

Ειδικά αν το παιδί είναι ακόμα μικρό και έχετε μια υποψία για το ταλέντο που κρύβει και τις δεξιότητες που πρόκειται να αναπτύξει στο μέλλον, μπορείτε να το βοηθήσετε να τα ανακαλύψει με διασκεδαστικούς και πρωτότυπους τρόπους. Οργανώστε, λοιπόν, ιδιαίτερες οικογενειακές εξόδους, στις οποίες θα «πειραματίζεται» με διαφορετικές δραστηριότητες.


Η αναρρίχηση ή η ιππασία για παράδειγμα είναι μερικές απ’ αυτές. Έτσι, το όφελος είναι διπλό: θα περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί και θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να καταλάβετε τι του αρέσει.

Αφήστε το παιδί να επιλέξει με ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες θα ασχοληθεί

Ένας ακόμη τρόπος να καταλάβετε τι πραγματικά αρέσει στο παιδί είναι να το αφήσετε να διαλέξει μόνο του με ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες θέλει να ασχοληθεί στον ελεύθερό του χρόνο. Φυσικά, θα πρέπει να ξεχάσετε τα στερεότυπα -αν, για παράδειγμα, η κόρη σας θέλει να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και όχι με το μπαλέτο και ο γιος σας με τον χορό και όχι με το ποδόσφαιρο, είναι υποχρέωσή σας να ακούσετε το παιδί και να στηρίξετε την επιλογή του.


*Φωτογραφία: parents.mdpcdn.com

Ακόμα κι αν αυτό που του αρέσει σας φαίνεται περίεργο ή εκκεντρικό, εσείς θα πρέπει απλώς να το «αγκαλιάσετε» και να του δείξετε τον δρόμο για να αναπτύξει τις δεξιότητές του. Επιπλέον, ακόμα κι αν και το παιδί αμφιταλαντεύεται για το τι θέλει να επιλέξει, μπορείτε να κάνετε μια έρευνα και να βρείτε πού μπορεί να κάνει ένα δοκιμαστικό μάθημα ή να πάτε σε ένα Open Day, που πολλοί χώροι προσφέρουν δωρεάν.


via http://ift.tt/2hNLjyX

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.