Πουτζντεμόν: Δεν ζητώ πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο – Ζητώ εγγυήσεις από τη Μαδρίτη για να γυρίσω στην Καταλονία

Μήνυμα ότι δεν κατέφυγε στις Βρυξέλλες για να ζητήσει άσυλο, αλλά για να δράσει «με ελευθερία και ασφάλεια» έστειλε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν.

Στις πρώτες του δηλώσεις αφότου η ισπανική Δικαιοσύνη εισηγήθηκε σε βάρος του κατηγορίες για εξέγερση και στάση που επισύρουν ποινές κάθειρξης έως 30 ετών, ο κ. Πουτζδεμόν ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει στην Ισπανία προτού λάβει αδιευκρίνιστες «εγγυήσεις». «Θα μείνω στις Βρυξέλλες όσο χρειαστεί», ανέφερε.

Επέκρινε έντονα τις κατηγορίες σε βάρος του, ασκώντας δριμύτατη κριτική στη στάση της Μαδρίτης, όμως διευκρίνισε ότι εν τέλει θα σεβαστεί το κράτος δικαίου και θα αντιμετωπίσει όσα του αποδίδονται.

Αποκάλεσε τον εαυτό του νόμιμο πρόεδρο της Καταλονίας και ξεκαθάρισε ότι επέλεξε να έλθει συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες – την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – διότι θέλει να θέσει το καταλανικό ζήτημα στην θεσμική καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου, μαζί με πέντε πρώην υπουργούς του που τον συνοδεύουν.

Προσέθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους υπουργούς του που έχουν μείνει πίσω, αγνοώντας το γεγονός ότι η περιφερειακή καταλανική διοίκηση έχει αποπεμφθεί από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση.

Παρά ταύτα, ο κ. Πουτζδεμόν διαμήνυσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών που έχει κηρύξει η κεντρική κυβέρνηση για τις 21 Δεκεμβρίου, σε ένα σινιάλο ότι δεν προτίθεται να κλιμακώσει περαιτέρω τη συνταγματική κρίση αλλά κι ότι έχει εμπιστοσύνη στις αποσχιστικές δυνάμεις.

Κάλεσε όμως με νόημα τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να δεσμευθεί ότι θα σεβαστεί κι αυτός το αποτέλεσμα της κάλπης, κατηγορώντας τη Μαδρίτη ότι έως τώρα έχει φερθεί αντιδημοκρατικά και άνευ σεβασμού στην Καταλονία.

Επανέλαβε δε ότι η αντίσταση που έχει ζητήσει από τους κατοίκους της Καταλονίας θα πρέπει να είναι ειρηνική και δημοκρατική, χωρίς προσφυγή στη βία, επισημαίνοντας ότι με τη δημοκρατία πάντα κερδίζουμε ενώ με τη βία η ήττα είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Λίγη ώρα πριν αρχίσει η συνέντευξη Τύπου Πουτζδεμόν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε το ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης που πέρασε την περασμένη Παρασκευή το τοπικό καταλανικό κοινοβούλιο.

The post Πουτζντεμόν: Δεν ζητώ πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο – Ζητώ εγγυήσεις από τη Μαδρίτη για να γυρίσω στην Καταλονία appeared first on Think News.via http://ift.tt/2ygUWBr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.