Διαβολικά μεζεδάκια

Ο τίτλος του άρθρου είναι φυσικά εμπνευσμένος από την επίσκεψη Τσίπρα στην Αμερική και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δυο τους, η πρώτη ερώτηση από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζον Ρόμπερτς προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν αν, μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ, εξακολουθεί να θεωρεί σωστή τη δήλωση που είχε κάνει πριν από τις αμερικανικές εκλογές I hope we won’t face this evil, ή αν άλλαξε γνώμη. «Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν μιλήσω», είπε γελώντας ο Τραμπ, ενώ ο Τσίπρας απάντησε (στα ελληνικά, που δεν πολυακούγονται εξαιτίας της διερμηνείας) ότι «μπορεί ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει ο Τραμπ τα πράγματα να φαίνεται διαβολικός αλλά γίνεται για καλό» -ή κάτι τέτοιο. Και τι άλλο να πει, δηλαδή.

* Βέβαια, η επίσκεψη Τσίπρα έχει ήδη δώσει ένα ζουμερό θέμα συζήτησης στη μπλογκόσφαιρα, με την κακομεταφρασμένη και πειραγμένη παροιμία που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, «We have already eaten the camel, now we have the queue», αντί να πει για γάιδαρο και για tail. Αλλά στο θέμα αυτό αφιερώσαμε το χτεσινό μας άρθρο, οπότε δεν θα το επαναλάβουμε σήμερα. Και βέβαια, καθώς έχει φύγει ένα πλούσιο πιάτο από την πιατέλα μας, μπορεί να βρείτε το σημερινό μενού κάπως λειψό.

* Ήθελα να βάλω, αλλά δυστυχώς δεν την αποθήκευσα εκείνη τη στιγμή που την είδα, μια ωραία φωτοσοπιά με ένα πακέτο τσιγάρα Camel όπου όμως η καμήλα έχει αντικατασταθεί με γαϊδούρι -όποιος το έχει κρατήσει, ας το βάλει στα σχόλια.

* Ένα μεταφραστικό από τα ρεπορτάζ τα σχετικά με την επίσκεψη Τσίπρα, που όμως ευτυχώς διορθώθηκε -κι ετσι άφησε ίχνη μόνο στο google ή σε ιστότοπους που αναδημοσιεύουν υλικό.

Στην αρχική διατύπωση του άρθρου, «στους ροζ κήπους του Λευκού Οίκου επισφραγίστηκε το μεγάλο παζάρι της ελληνικής κυβέρνησης με τον Ντόναλντ Τραμπ».

Οι ροζ κήποι δεν είναι (απαραίτητα) ροζ, είναι οι rose gardens, δηλαδή οι κήποι με τριαντάφυλλα, τα οποία βγαίνουν σε πολλά χρώματα. Τελικά το κατάλαβαν και έσβησαν τη λέξη «ροζ».

* Για να μείνουμε στην επίσκεψη ή στον απόηχό της, η γενικομανία της εβδομάδας εμφανίστηκε στο δελτίο τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την επίσκεψη Τσίπρα, όπου διαβάζουμε:

Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16.

Όχι όμως, το «ακολουθώ» με αιτιατική συντάσσεται. Δεν γίνεται πιο επίσημο αν το συντάξουμε με γενική, αστείο γίνεται.

* Για την ουσία της συμφωνίας αναβάθμισης των F-16 δεν θα μιλήσω, αφενός διότι σήμερα είναι Σάββατο και στο σαββατιάτικο άρθρο δεν συζητώ επί  της ουσίας, και αφετέρου επειδή είμαι εντελώς άσχετος με τα στρατιωτικά. Φυσικά, το κόστος ειναι δυσβάστακτο -από την άλλη, φίλος που ασχολείται περισσότερο έδωσε τον εξής λίκνο, που εκ πρώτης όψεως συνηγορεί πειστικά υπέρ της συμφωνίας.

* (Για να προλάβω ερωτήσεις από νεότερους φίλους: στην ιδιόλεκτο του ιστολογίου, λίκνος είναι το λινκ).

* Με ρωτάει ένας φίλος ο οποίος, παρά το νεαρόν της ηλικίας του, δίνει σημασία στη λεπτομέρεια, για ποιο λόγο ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης, ο οποίος πρόσφατα άνοιξε λογαριασμό στο Φέισμπουκ, προτιμάει να το γράφει «ΦέΗσμπουκ».

Λέει ο φίλος μου: Εφόσον ο Μπαμπινιώτης είναι υπέρ της απλογράφησης των ξένων λέξεων, γιατί το γράφει με «η»; Ξέρω πως υποστηρίζει τη μη απλογράφηση των ξένων ονομάτων που περνούν στη γλώσσα μας, αλλά το «φέισμπουκ» δεν θεωρείται όνομα, έτσι δεν είναι;

Του απάντησα ότι δεν ξέρω και ότι μπορει να είναι τυχαίο -κι εγώ καμιά φορά γράφω «Τουήτερ», ίσως για να αποφύγω το «ουί» και πάντως όχι για να δηλώσω μακρό φωνήεν.

* Στην ενότητα «Αστείες φωτογραφίες της εβδομάδας», η ταμπέλα αριστερά, από κάποια ταβέρνα προφανώς.

Μην ρίχνετε κασερόπιτες κάτω. Είναι διαβασμένες.

Αγνός και αδολος σουρεαλισμός ή ωραίο τρολάρισμα, λέω εγώ.

* Και κάτι ακόμα για την επίσκεψη Τσίπρα, από τη σελίδα του Μ. Ιγνατίου, ένα μεζεδάκι που δείχνει τους κινδύνους της… κατάχρησης της ποίησης!

Σε άρθρο για την επίσκεψη Τσίπρα διαβάζουμε:
via http://ift.tt/2gy8il5

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.