ΤΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ Ένας φίλος διατύπωσε τρία πιθανά σενάρια – ερωτήματα για το τι πρόκειται να κάνει η Γερμανία σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ, ανεξάρτητα φυσικά από την όποια κυβέρνηση έχει. 1) Να αποχωρήσει η ίδια από το ευρώ, να μείνει με ένα σκληρό μάρκο και να έχει προβλήματα τόσο με τον διεθνή ανταγωνισμό όσο και την επιρροή της στα παγκόσμια πράγματα την οποία ασκεί μέσω της ευρωζώνης. 2) Να παραμείνει στο ευρώ και να ενδώσει στις πιέσεις κυρίως του Νότου για αναδιανομή του αποκτηθέντος από αυτή πλούτου εξ αιτίας του εσωτερικού ανταγωνισμού της Ευρωζώνης. 3) Να παραμείνει στο ευρώ, αλλά μόνο με τους δικούς της όρους και κανόνες που φυσικά θα εξυπηρετούν τα γερμανικά συμφέροντα. Εσείς τι λέτε ότι θα κάνει; Η πιθανολογούμενη απάντηση σ’ αυτά τα σενάρια, θα είναι και εκείνη που θα πρέπει να καθορίσει και τη δική μας στάση και τα δικά μας εναλλακτικά σενάρια και σχεδιασμούς.

Ένας φίλος διατύπωσε τρία πιθανά σενάρια – ερωτήματα για το τι πρόκειται να κάνει η Γερμανία σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ, ανεξάρτητα φυσικά από την όποια κυβέρνηση έχει.

1) Να αποχωρήσει η ίδια από το ευρώ, να μείνει έτσι με ένα σκληρό μάρκο και να έχει προβλήματα τόσο με τον διεθνή ανταγωνισμό όσο και την επιρροή της στα παγκόσμια πράγματα την οποία επιρροή της ασκεί μέσω της Ευρωζώνης.
2) Να παραμείνει στο ευρώ και να ενδώσει στις πιέσεις κυρίως του Νότου για αναδιανομή του αποκτηθέντος από αυτή πλούτου εξ αιτίας του εσωτερικού ανταγωνισμού της Ευρωζώνης.
3) Να παραμείνει στο ευρώ, αλλά μόνο με τους δικούς της όρους και κανόνες που φυσικά θα εξυπηρετούν τα γερμανικά συμφέροντα.

Εσείς τι λέτε ότι θα κάνει;
Η πιθανολογούμενη απάντηση σ’ αυτά τα σενάρια (που μάλλον θα είναι η τρίτη), θα είναι και εκείνη που θα πρέπει να καθορίσει και τη δική μας στάση και τα δικά μας εναλλακτικά σενάρια και σχεδιασμούς.

Πέτρος Χασάπης

via http://ift.tt/2yn3oP1

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.