Ο «γκουρού» της τουρκικής διπλωματίας  Şükrü Elekdağ θεωρεί λάθος την αγορά των S-400

 

 Ο βετεράνος έμπειρος διπλωμάτης και πρώην Πρέσβης και έμπειρος διπλωμάτης S. Elekdag, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο U. Dundar και επισήμανε μεταξύ των άλλων ότι  αποτελεί λανθασμένη επιλογή για την Τουρκία η αγορά των αντιαεροπορικών ρωσικών συστημάτων S-400.

Ο βετεράνος διπλωμάτης που χρήζει ιδιαίτερης εκτίμησης στην τουρκική  πολιτική σκηνή, εκτιμά πως η Ρωσία δεν πρόκειται να δεχθεί την μεταφορά τεχνολογίας που αφορά καίριας σημασίας οπλικά συστήματα στην Τουρκία, για τον πολύ απλό λόγο ότι η Τουρκία είναι  μέλος του ΝΑΤΟ.

Με απλά λόγια ο Elekdag θεωρεί ότι είναι αδύνατο να δώσει η ρωσική πλευρά τεχνολογία αιχμής, η οποία διαμέσου της Τουρκίας θα γίνει κτήμα των ΗΠΑ μέσω του νατοϊκής «οδού».

Επιπρόσθετα, θεωρεί ότι το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 δεν θα μπορεί να ενταχθεί στο Νατοϊκό δίκτυο αεράμυνας, οπότε και δεν θα μπορούν να έχουν την δυνατότητα άμεσης αντίδρασης από μια πιθανή έγκαιρη προειδοποίηση που θα λάβει η Τουρκία από το στο Νατοϊκό δίκτυο αεράμυνας, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα τους μόνο σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση απειλών από μαχητικά αεροσκάφη. Ο S. Elekdag γεννήθηκε στις  29 Σεπτεμβρίου του 1924 στην  Κωνσταντινούπολη, ανήκει στο χώρο του  Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον τουρκικό τύπο, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Ρωσία οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400, όταν και εφόσον αποκτηθούν θα αναπτυχθούν στα δυτικά και στα ανατολικά της γείτονα χώρας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε  πρώτης φάσης θα μεταβούν δύο συστήματα από τη Ρωσία στην Τουρκία, εκ των οποίων το ένα θα εγκατασταθεί στα ανατολικά, εναντίον απειλών από τη Συρία και το Ιράν, και το άλλο στα δυτικά, ώστε να καλύπτει απειλές από την  ελληνική πλευρά.

 Τα υπόλοιπα, συστήματα  σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα εφημερίδων φίλα προσκειμένων στην τουρκική κυβέρνηση, αναφέρουν ότι θα  κατασκευαστούν στην Τουρκία κατόπιν αδείας, ενώ το πρώτο σύστημα θα παραδοθεί έως τα τέλη του 2018.

The post Ο «γκουρού» της τουρκικής διπλωματίας  Şükrü Elekdağ θεωρεί λάθος την αγορά των S-400 appeared first on Think News.via http://ift.tt/2vR0266

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.