Σαουδική Αραβία: Αύξηση των εισαγωγών Ιταλικών όπλων πάρα το ευρωπαϊκό εμπάργκο

Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία εξακολουθούν να αυξάνουν τις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία παρά τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούν την επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις προς το Ριάντ υπό το φως των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου στην Υεμένη.
Ένα πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο απαιτεί εμπάργκο όπλων κατά της Σαουδικής Αραβίας δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την Ιταλία, η οποία εξακολουθεί να αυξάνει τις πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή παρά τις ανησυχίες ότι η ροή των όπλων συμβάλλει στην αστάθεια εκεί.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το ποσό από τις εξαγωγές όπλων για το 2016 διπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος από 7,9 δισ. Ευρώ σε 14,16 δισ. Ευρώ, το οποίο είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό εάν το συγκρίνουμε με τα δεδομένα του 2014 : 2,6 δισ. Ευρώ. “

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), η Ιταλία ήταν ο όγδοος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο το 2016.

“Η Σαουδική Αραβία είναι ο έκτος μεγαλύτερος πελάτης για τους ιταλούς παραγωγούς όπλων”, εξήγησε.

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη είναι το αποτέλεσμα τις προσπάθειας απο βουλευτές της ΕΕ για την επιβολή των κανόνων του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων και την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέδωσε έκθεση που καταγράφει παραβιάσεις και καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  του διεθνές  δικαίου που έλαβαν χώρα εδώ και δυόμισι χρόνια από τότε που η Σαουδική Αραβία αλλά και άλλες αραβικές χώρες  ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους στην Υεμένη για την ανατροπή των ανταρτών των Χούτι που καθαίρεσαν τον πρώην πρόεδρο Abdrabbuh Mansour Hadi.

The post Σαουδική Αραβία: Αύξηση των εισαγωγών Ιταλικών όπλων πάρα το ευρωπαϊκό εμπάργκο appeared first on Think News.via http://ift.tt/2x7n1qO

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.