3 ΙΟΥΝΙΟΥ 1941: ΟΙ ΝΑΖΙ ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΝΤΑΝΟ

H Κάντανος είναι ένα μικρό χωριό στο νομό Χανίων, στην επαρχία Σελίνου. Το μέρος αυτό σημαδεύτηκε από μια από τις αγριότερες θηριωδίες των Ναζί, καθώς ήταν το πρώτο χωριό στην Ευρώπη που καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς.

Η περιοχή της Καντάνου είχε βομβαρδιστεί από την πρώτη ημέρα της επιδρομής των Ναζί στην Κρήτη,στις 20 Μάη 1941. Θεωρούνταν περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος από τους κατακτητές. Στις 23 του μήνα, ένα μηχανοκίνητο απόσπασμα επιχείρησε να την καταλάβει,αλλά δεν είχαν υπολογίσει το θάρρος των κατοίκων της. Πρόχειρα οπλισμένοι, οι κάτοικοι της Καντάνου, αλλά και ντόπιοι από τα γύρω χωριά, αγωνίστηκαν γενναία, απωθώντας τους έκπληκτους Γερμανούς. Τις δυο μέρες που ακολούθησαν, οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές, με αποκορύφωμα τη μάχη στο Φαράγγι της Καντάνου- πολλοί Γερμανοί στρατιώτες δεν ξαναβγήκαν ζωντανοί από κει μέσα. Οι κάτοικοι της περιοχής, αν και ήξεραν ότι θα πλήρωναν υψηλότατο τίμημα, αγωνίστηκαν με υπεράνθρωπο πείσμα.

Στις 2 Ιουνίου το χωριό βομβαρδίζεται ανελέητα, ενώ την επόμενη μέρα, το 3ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών εισβάλλει για να αφανίσει ό,τι έχει απομείνει. Εκτέλεσαν τους 180 εναπομείναντες κατοίκους, και έκαψαν τα πάντα. Όσοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους, ηλικιωμένοι και ανήμποροι, κάηκαν ζωντανοί.

Οι επιγραφές που είχαν εγκαταστήσει οι Γερμανοί μετά την καταστροφή της Καντάνου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ναζί άφησαν 3 μαρμάρινες επιγραφές όπου περιγράφουν την πράξη τους και τις όποιες ‘δικαιολογίες’ είχαν γι αυτή. Σε κανένα άλλο μέρος της Ευρώπης οι Γερμανοί δεν άφησαν γραπτές αποδείξεις των εγκλημάτων τους- τόσο εξαγριώθηκαν από την αντίσταση που δέχτηκαν, ώστε δεν δίστασαν να επισημοποιήσουν το έγκλημά τους και γραπτώς, ως μια πράξη παραδειγματισμού για όποιον αντιστεκόταν.  Η επίσκεψη στο ρημαγμένο χωριό καθώς και η ανοικοδόμησή του απαγορεύτηκαν επί ποινή θανάτου.

Η Κάντανος, 76 χρόνια μετά, είναι ένα ζωντανό και πολύ όμορφο χωριό, που τιμά τους νεκρούς του και δεν ξεχνά ποτέ. Στο πείσμα των ξένων κατακτητών που ρήμαξαν τα πάντα και προσπάθησαν να τσακίσουν το σθένος των Κρητικών, η Κάντανος δικαίωσε το όμορφο αρχαίο όνομά της- η Πόλη της Νίκης.

Το μνημείο με τα ονόματα των Ελλήνων πεσόντων της Καντάνου.

dionysoszagreas

The post 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 1941: ΟΙ ΝΑΖΙ ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΝΤΑΝΟ appeared first on Triklopodia.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.