Στην Καμτσάτκα της Ρωσίας


Το Κράι Καμτσάτκα ( Камча́тский край) είναι ένα ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου 2007, όταν συνενώθηκαν η Περιφέρεια Καμτσάτκα και ο Αυτόνομος θύλακας της Κοριακίας. Εκτείνεται στα εδάφη της Χερσονήσου Καμτσάτκα στο ΒΑ Ειρηνικό Ωκεανό. Σε αυτό υπάγονται επίσης οι Νήσοι Κομαντόρσκι, δηλ. η απόληξη των Αλεουτίων Νήσων προς την Ασία.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χερσονήσου (βαρύ ψύχος, ενεργά ηφαίστεια, δυνατοί σεισμοί) την κάνουν ιδιαίτερα εχθρική προς κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Εκτός των επαγγελμάτων που συνδέονται με το στρατό, κύρια ασχολία των λιγοστών κατοίκων είναι η εκμετάλλευση των άφθονων φυσικών πόρων (αλιεία, ξυλεία), ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανάπτυξη του τουρισμού ακραίων συνθηκών. Πόλεις υπάρχουν μόνο στο νότιο κομμάτι όπου το κλίμα είναι ευνοϊκότερο, με μεγαλύτερη την πρωτεύουσα Πετροπαβλόβσκ Καμτσάτσκι (198.028 κάτοικοι, απογρ. 2002). Ο βορράς, στον οποίο κατοικούν οι αυτόχθονες Κοριάκες, είναι σχεδόν ακατοίκητος - ο μεγαλύτερος οικισμός του είναι η Παλάνα με περίπου 4.000 κατοίκους.


Λόγω της στρατηγικής σημασίας της (ακριβώς απέναντι από την Αλάσκα) και των στρατιωτικών της εγκαταστάσεων, η Καμτσάτκα ήταν κλειστή περιοχή έως το 1990. Για να την επισκεφθεί κανείς, έπρεπε να είναι μόνιμος κάτοικος ή να διαθέτει άδεια από το στρατό. Ακόμα και σήμερα είναι κέντρο του ρωσικού Στόλου Υποβρυχίων του Ειρηνικού, ενώ έντονη είναι και η παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κυρίαρχη εθνότητα στην Καμτσάτκα είναι οι ρώσοι, αντιπροσωπεύοντας το 81% του πληθυσμού. Ακολουθούν οι ουκρανοί με 6% και οι κοριάκες με 2%.


Σε ένα μικρό, κρυμμένο μέσα στις ορεινές κοιλάδες κομμάτι γης στην ρωσική χερσόνησο της Καμτσάτκας, απλώνεται η Πεδιάδα των Θερμοπιδάκων ή Γκέιζερ, η οποία είναι πραγματικά ένα θαύμα του κόσμου που δωρίθηκε από τη φύση. Μπορεί να έρθει κανείς εδώ μόνο με ελικόπτερο και ήδη από το ύψος της πτήσης ξανοίγεται μπροστά στα μάτια του ένα φανταστικό υπερθέαμα – σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου εδώ κοχλάζουν σιντριβάνια, ανυψώνονται πυκνά και πελώρια νέφη ατμού φθάνοντας πολλές φορές τα 300 μέτρα και από τις βουνοκαρφές αναβλύζουν στήλες νερού, ιριδίζοντας στον ήλιο με πλούσια φανταχτερά χρώματα. Η βλάστηση εδώ είναι όπως στις τροπικές περιοχές – καταπληκτικά ασυνήθιστη. Η εικόνα αυτή δεν είναι επινόηση κάποιου συγγραφέα με πλούσια φαντασία, αλλά αντανακλά την πραγματικότητα και για να πιστεί κανείς πρέπει να την δει με τα μάτια του.

Η Πεδιάδα των Θερμοπιδάκων που βρίσκεται στο διατηρητέο Κρονότσκι της Καμπτσάτκας, είχε ανακαλυφθεί στα μέσα του περασμένου αιώνα στις αρχές του Β΄Παγκοσμίου πολέμου. Εδώ υπάρχουν μερικές δεκάδες διαφορετικού μεγέθους και σχήματος θερμοπίδακες. Σε πολλούς απ’ αυτούς δόθηκαν τέτοια ονόματα, όπως είναι π.χ. ο Γίγαντας, το Σιντριβάνι, ο Μέγας, ο Μικρός και η Πύλη του Αδη ακόμα. Από το βάθος του τελευταίου ακούγεται ένας υπόκοφος βρυχηθμός.

Οι θερμοπίδακες εκτοξεύουν στήλες θερμού νερού κατά διάφορα χρονικά διαστήματα. Η περιοδικότητα μερικών απ’ αυτών φθάνει τα 10-15 λεπτά και άλλων –μόνο μερικές φορές το 24ωρο. Η θερμοκρασία του νερού τους ανέρχεται σε 98 βαθμούς

Η Πεδιάδα των Θερμοπιδάκων είναι σπάνιο γέννημα της φύσης τόσο ρωσικής, όσο και παγκόσμιας κλίμακα. Στον πλανήτη μας, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν όλο κιόλο 4 περιοχές με τέτοια φυσικά αξιοθέατα – στη Νέα Ζηλανδία, στην Ισλανδία, το Γιέλοουστοουν των ΗΠΑ και η Πεδιάδα των Θερμοπιδάκων στην Καμτσάτκα της Ρωσίας.

Tο καλοκαίρι του 2007 η Πεδιάδα των Θερμοπιδάκων επλήγησε από μια φοβερή καταστροφή- την ολίσθηση εδάφους και πετρωμάτων από το πάνω μέρος της χαράδρας με αποτέλεσμα οι θερμοπίδακες να βρεθούν σκεπασμένοι από τεράστια μάζα λασπών και πετρωμάτων και λόγω της ανύψωσης της στάθμης του νερού του εκεί ποταμού να πλημμυριστεί το υπόλοιπο μέρος της πεδιάδας. Τώρα οι συνέπειες της καταστροφής έχουν αντιμετωπιστεί και η Πεδιάδα έγινε και πάλι προσιτή για τους τουρίστες. Η ισχύ των στηλών του νερού αποδείχτηκε δυνατότερη από το παχύ στρώμα πετρωμάτων και λασπών. Το κοχλάζον νερό βγήκε και πάλι στην επιφάνεια και εκεί όπου η μάζα από πετρώματα και λάσπες έκλεισε τον ποταμό εμφανίστηκε μια μεγάλη λίμνη. Η διεύθυνση του διατηρητέου Κρονότσκι κάνει το παν για να μπορέσουν να δουν αυτό τον παραμυθένιο τόπο ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Καμτσάτκα. Στην Πεδιάδα των Θερμοπιδάκων π.χ. προβλέπεται να τοποθετηθούν βιντεοσυσκευές που θα μεταδίδουν την απεικόνιση αυτού του υπερθεάματος μέσω του Διαδικτύου.

wikipedia & ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.