Το ΕΣΡ άναψε το πράσινο φως για αυτοδιαχείρισηΟ «Star FM 97.1» γίνεται ο πρώτος ραδιοσταθμός εκτός Αθηνών που περνάει στα χέρια των εργαζομένων του.

Το ΕΣΡ, στη σημερινή του συνεδρίαση, έκανε αποδεκτή την «αίτηση θεραπείας» των εργαζόμενων απέναντι στην απορριπτική πρώτη απόφαση της ανεξάρτητης αρχής, ως προς την αίτηση αυτοδιαχείρισης που είχαν καταθέσει τον περασμένο Δεκέμβριο (λόγω της εν εξελίξει -τότε- εκκαθάρισης της εταιρίας Ραδιοκύμανση Α.Ε., που είχε στην κατοχή της τη συχνότητα). Και δέχτηκε το Συμβούλιο πως από τους 31 έμειναν μόνο οι 21 εργαζόμενοι για να λειτουργήσουν το σταθμό, καταβάλοντας ο καθένας τους ένα παράβολο 500 ευρώ. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα στο ιστορικό μουσικό ραδιόφωνο της συμπρωτεύουσας, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του πριν δύο χρόνια, να επαναλειτουργήσει.

Ο Star FM, θυμίζουμε, είχε κατεβάσει τους διακόπτες του τον Σεπτέμβριο του 2012, με απόφαση του ιδιοκτήτη του Άκη Τουρώνη, λόγω σωρείας οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε όλος ο όμιλος. Γεγονός που οδήγησε μέχρι και στην κατάσχεση του τεχνικού εξοπλισμού του σταθμού, στο στούντιο στην πλατεία Αριστοτέλους. Όλον αυτόν τον καιρό η συχνότητα 97.1 FM καταλαμβάνεται από «πειρατές» γειτονικών νομών. Το έργο των εργαζομένων, όμως, θα είναι πολύ δύσκολο. Όπως προείπαμε, τα μηχανήματα για το στούντιο έχουν κατασχεθεί από πιστωτές του σταθμού, ενώ ο πομπός του που παραμένει εγκαταλελειμμένος στο κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη και δεν βρίσκεται στην κυριότητά τους. (Η φωτογραφία είναι από το radiofono.gr) [e-tetradio.gr]

Στους απλήρωτους εργαζόμενους παραχώρησε τη συχνότητα του Star FM της Θεσσαλονίκης στη σημερινή του συνεδρίαση το ΕΣΡ. Πρόκειται για μια απόφαση που εφαρμόζει το νόμο για τους χρεωκοπημένους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως ήδη συνέβη με αντίστοιχες περιπτώσεις στην Αθήνα (Nitro, Flash, Best, Ξένιος). Μετά την απόφαση αυτή, ανοίγει ο δρόμος για την επανενεργοποίηση της συχνότητας των 97.1, η οποία είχε παραμείνει κενή μετά τη χρεωκοπία Τουρώνη το 2012 και καταλήφθηκε κατά περιόδους από ραδιοφωνικούς σταθμούς των γύρω νομών. Αυτή τη στιγμή εκεί εκπέμπει το Ράδιο Αλμωπία από το νομό Πέλλας.

Η παραχώρηση της συχνότητας στους εργαζόμενους πρέπει να υπογραφεί από την αρμόδια υπουργό, κάτι που δεν έχει συμβεί με καμιά από τις προηγούμενες περιπτώσεις. Ωστόσο οι σταθμοί που βρίσκονται σε προσωρινό καθεστώς με ανυπόγραφες αποφάσεις λειτουργούν κανονικά.

Η δυσκολία για τους 21 (από τους 31) εργαζόμενους είναι ότι εκτός από τη συχνότητα δεν έχουν στα χέρια τους τίποτα, αφού όλα τα μηχανήματα του ραδιοσταθμού, καθώς και ο πομπός στον Χορτιάτη έχουν κατασχεθεί. Το κόστος απόκτησης νέων μηχανημάτων είναι εξαιρετικά υψηλό, ενώ ήδη ο κάθε ένας από αυτούς υποχρεούται να πληρώσει κεφάλαιο ύψους 500 ευρώ. Ωστόσο η αξία μιας συχνότητας στη Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά μεγάλη και δεν αποκλείεται να προχωρήσει το πρότζεκτ με κάποια υποστήριξη υπό τη μορφή επένδυσης. Προϋπόθεση να προχωρήσει η συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων που έκαναν την αίτηση, κάτι που αποδείχτηκε δύσκολο σε αντίστοιχες προηγούμενες περιπτώσεις.

Θα ξανα-ακούσουμε στους δέκτες μας τον θρυλικό Star FM; Μπορεί και ναι, αλλά θέλει κόπο και χρόνο. Όλα τα ενδεχόμενα πάντως είναι ανοιχτά [radiofono.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.