ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΗΜΑ

Η δημιουργία του σύγχρονου χρήματος ex nihilo (από το τίποτα) είναι τόσο απλή, που το λαϊκό μυαλό την απωθεί, δεν αποδέχεται κάτι τόσο απλό και πιστεύει ότι είναι συνομωσιολόγος αυτός που το εξηγεί.

Δοκιμάστε το με έναν πολύ δικό σας άνθρωπο και θα δείτε πως αν και συμφωνεί, για να μην σας χαλάσει το χατήρι, εντούτοις στο βλέμμα του θα αγωνιά για το τι σας συμβαίνει.

Είναι τόσο βαθιά χαραγμένες οι τράπεζες στη λαϊκή ψυχή, που σχεδόν έρχονται αμέσως μετά το Θεό.

Το σύγχρονο χρήμα δεν είναι τίποτα άλλο από χρέος. Το χρέος είναι το χρήμα. Χωρίς χρέος απλά δεν υπάρχει χρήμα. Το χρήμα δημιουργείται τη στιγμή που δημιουργείται το χρέος.

Όλα αυτά ξεκίνησαν από μια απάτη των χρυσοχόων του 17ου αιώνα, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι τραπεζίτες στη Δυτική Ευρώπη. Αυτοί εξέδιδαν ένα γραμμάτιο (πιστωτικό έγγραφο) για το χρυσό του κόσμου που φύλασσαν. Όταν όμως είδαν οι χρυσοχόοι, ότι οι λήπτες των γραμματίων το αντάλλασσαν με άλλους πολίτες με εγγύηση της αξίας του χρυσού που αντιπροσώπευε το γραμμάτιο, οι χρυσοχόοι ξεκίνησαν την απάτη να εκδίδουν γραμμάτια χωρίς να έχουν στα χέρια τους και τον αντίστοιχο χρυσό. Αυτό το έκαναν γιατί διαπίστωσαν ότι από τους λήπτες των γραμματίων, μόνο ένα 10-20% ερχόταν να πάρει το χρυσό του. Οι περισσότεροι προτιμούσαν να μεταβιβάζουν το γραμμάτιο.

Αυτή λοιπόν την απάτη των χρυσοχόων του 17ου αιώνα, σήμερα την έχουν κάνει νόμο, με βάση το οποίων λειτουργούν οι τράπεζες χορηγώντας δάνεια χωρίς να έχουν τα αντίστοιχα χρήματα στα ταμεία τους. Έτσι δημιουργούν χρήμα από το τίποτα την ώρα του δανεισμού, σαν τους χρυσοχόους που κρυφά δημιουργούσαν "χρυσό" από το τίποτα, εκδίδοντας ψεύτικα γραμμάτια.

ΥΓ. Τα ανωτέρω αν πολλοίς βασίζονται σε δοκίμιο του κ. Σπύρου Λαβδιώτη

Πέτρος Χασάπης

via http://ift.tt/2yqjZlF

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.