Στη Βουλή η υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία

Tην υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία φέρνει στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων.

«Ποια η θέση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη διεθνή αυτή ταπείνωση;» διερωτάται μέσω Twitter ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. 

«Ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ κ. Κλουβάτος, πριν την υπογραφή της δήθεν διακρατικής συμφωνίας στις 13 Ιουνίου 2017 ενημέρωσε την ελληνική Κυβέρνηση, πως οι Σαουδάραβες αρμόδιοι αγνοούσαν τον φερόμενο ως εκπρόσωπό τους κ. Β. Παπαδόπουλο» τονίζει ο κ. Λοβέρδος.

Παρά την ενημέρωση αυτή, προσθέτει, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας διέταξε να υπογραφεί η δήθεν διακρατική αυτή συμφωνία και, ερωτηθείς για την ενημέρωση του προξένου κ. Κλουβάτου, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ με τρόπο απαξιωτικό για τον Έλληνα διπλωμάτη.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ οι πραγματικοί εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας, αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας της χώρας αυτής, δηλώνουν πως άλλον πληρεξούσιο δεν αναγνωρίζουν και πως πρέπει αυτοί να επιθεωρήσουν το προς πώληση προϊόν, αλλιώς δεν θα το αγόραζαν, ενώ το Υπουργείο Άμυνας αγνόησε και αυτή την ενημέρωση.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού από το υπουργείο Άμυνας στη Σαουδική Αραβία, αλλά όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν νέες, εύλογες, απορίες δηλώνει ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, καλώντας τον υπουργό Άμυνας να δώσει εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο. 

«Ο κ. Καμμένος παρουσίασε ένα έγγραφο προκειμένου να υποστηρίξει πως ο κ. Παπαδόπουλος είναι μεσάζοντας της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, το οποίο όμως αφορά άλλου είδους πυρομαχικά. Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίζεται να εκπροσωπεί ως πληρεξούσιος και το Βασίλειο της Ιορδανίας για την ίδια αγορά πυρομαχικών, ενώ ο επικεφαλής της προξενικής Αρχής στην ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ δηλώνει ρητώς ότι ο συγκεκριμένος κύριος δεν είναι πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας» σημειώνει ο βουλευτής.

Αναλυτικά η ερώτηση Λοβέρδου 

«Θέμα : ‘’Η θέση του υπουργείου Εξωτερικών για την δήθεν διακρατική συμφωνία με την Σαουδική Αραβία’’
 
»Έχει καταστεί πολιτικώς, κοινωνικώς και υπό μία επικίνδυνη για τη χώρα έννοια που το υπ.Εξωτερικών μπορεί εύκολα να καταλάβει, διεθνώς επίμαχο θέμα, η απόπειρα του Υπουργού Άμυνας να πωλήσει μέσω δήθεν διακρατικής συμφωνίας εξοπλιστικό υλικό στη Σαουδική Αραβία.

»Ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ κ. Κλουβάτος, πριν την υπογραφή της δήθεν διακρατικής συμφωνίας στις 13 Ιουνίου 2017 ενημέρωσε την ελληνική Κυβέρνηση, πως οι Σαουδάραβες αρμόδιοι αγνοούσαν τον φερόμενο ως εκπρόσωπό τους κ. Β. Παπαδόπουλο.

»Παρά την ενημέρωση αυτή ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας διέταξε να υπογραφεί η δήθεν διακρατική αυτή συμφωνία και, ερωτηθείς για την ενημέρωση του προξένου κ.Κλουβάτου, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι με τρόπο απαξιωτικό για τον Έλληνα διπλωμάτη.

Στις 13 Ιουνίου του 2017 η δήθεν διακρατική συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα σε εκπρόσωπο της Ελληνικής Δημοκρατίας, δίχως όμως στο προοίμιο της ψευδοσυμφωνίας αυτής να γίνεται μνεία της εξουσιοδότησης που εσείς ως Υπουργός Εξωτερικών έπρεπε να έχετε παράσχει προς το Υπουργείο Άμυνας, με βάναυση δηλαδή παραβίαση της νομιμότητας.

»Τέλος, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ απέστειλε απόρρητη ενημέρωση προς την Κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με την οποία έρχονταν τον Αύγουστο του 2017 οι πραγματικοί εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας, αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας της χώρας αυτής δηλώνουν, πως άλλον πληρεξούσιο δεν αναγνωρίζουν και πως πρέπει αυτοί να επιθεωρήσουν το προς πώληση προϊόν, αλλιώς δεν θα το αγόραζαν!!!

Το Υπουργείο Άμυνας αγνόησε και αυτή την ενημέρωση.
 
ΕΡΩΤΑΣΘΕ
 
»Α. Γιατί δεν ασκήσατε παρέμβαση για να προστατεύσετε τα συμφέροντα της Ελλάδας από μία προσβλητική προς τη Σαουδική Αραβία συμπεριφορά, όταν μάλιστα οι υφιστάμενοί σας διπλωμάτες  παρείχαν επανειλημμένη ενημέρωση αρμοδίως για την άγνοια των σαουδαραβικών αρχών ως προς το πρόσωπο του έλληνα μεσάζοντα. Κι ακόμη, πώς είναι δυνατόν να ανέχεστε να προσβάλουν δημοσίως  άλλοι υπουργοί, τους διπλωμάτες της υπηρεσίας σας;
 
»Β. Εσείς και ο Πρωθυπουργός ως μέλη του ΚΥΣΕΑ αποφασίσατε την πώληση του συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία με διακρατική συμφωνία. Γνωρίζατε όταν παίρνατε ομοφώνως τη συγκεκριμένη απόφαση, πως εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας θα υπογράψει, άκουσον άκουσον, εταιρεία, δηλαδή αντισυμβαλλόμενος του ελληνικού δημοσίου σε διακρατική συμφωνία θα είναι εταιρεία; Και στείλατε εσείς την απαιτούμενη πληρεξουσιότητα προς το ΥΕΘΑ;
 
Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2017
 
Ο ερωτών
Ανδρέας Λοβέρδος»

The post Στη Βουλή η υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία appeared first on Think News.via http://ift.tt/2htyi1A

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.