Επεισόδιο σε πυρηνικό σταθμό της Γαλλίας με ακτιβιστές της Greenpeace - Άναψαν πυροτεχνήματα - ΒΙΝΤΕΟ


Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά

Για να καταγγείλουν την κακή κατάσταση των κτιρίων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γαλλίας και αδυναμίες στη φύλαξη τους, ακτιβιστές της Greenpeace κατάφεραν να μπουν στο πυρηνικό σταθμό του Cattenom στην περιοχή της Lorraine και να κάνουν ρίψεις πυροτεχνημάτων!

Τους ακτιβιστές εντόπισαν και σταμάτησαν αστυνομικοί πριν από την «πυρηνική» ζώνη του σταθμού όπως εξήγησαν στο Τwitter, η Greenpeace και η EDF, που διαχειρίζεται τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

“Ακτιβιστές της Greenpeace στο εργοστάσιο. Τους σταμάτησαν οι αστυνομικοί. Όχι πρόσβαση στην πυρηνική ζώνη. Δεν έχει επηρεαστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων” έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η EDF.

Ο Ρότζερ Σπάουτς, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace κατά των πυρηνικών στο Λουξεμβούργο, εξήγησε στο AFP ότι «περίπου στις 05:30 (τοπική ώρα, 06:30 ώρα Ελλάδας) περίπου 15 ακτιβιστές εισέβαλαν στον σταθμό, πέρασαν τα δύο φράγματα ασφαλείας για να πάνε πεζοί στο κτίριο όπου βρίσκεται η δεξαμενή με το χρησιμοποιημένο καύσιμο». Εκεί «έριξαν πυροτεχνήματα», πρόσθεσε.

Στόχος της ενέργειας, σύμφωνα με τον Σπάουτς, ήταν να επιστήσει την προσοχή στην «ευαισθησία» των κτιρίων όπου υπάρχουν δεξαμενές, «τα οποία δεν προστατεύονται, σε αντίθεση με τα κτίρια όπου βρίσκονται οι αντιδραστήρες».

Επίσης η Greenpeace ήθελε να αποδείξει ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει σε ένα πυρηνικό σταθμό». Οι ακτιβιστές έχουν συλληφθεί «και δεν έχουμε πληροφορίες για την τύχη τους», κατέληξε ο Σπάουτς.

Οι ειδικοί της Greenpeace είχαν καταγγείλει την Τρίτη ότι οι πυρηνικοί σταθμοί στη Γαλλία είναι ευάλωτοι στις εξωτερικές επιθέσεις, τονίζοντας σε έκθεσή τους ότι οι δεξαμενές με χρησιμοποιημένο καύσιμο θα πρέπει να φυλάσσονται καλύτερα.

Η EDF έχει απορρίψει τις κατηγορίες, διαβεβαιώνοντας ότι οι πυρηνικοί σταθμοί της Γαλλίας «είναι ασφαλείς, παρακολουθούνται και φυλάσσονται καλά».

[VIDEO] Our activists launched a firework in the perimeter of a french nuclear plant. These installations are vulnerable. #StopRiskingEurope http://pic.twitter.com/hCyorlKdzq

— Greenpeace France (@greenpeacefr) October 12, 2017


via http://ift.tt/2gbLQ0O

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.